Το άρωμα και η ζεστασιά του ανοιχτόχρωμου ξύλου, οι φιλικές καμπυλωτές γραμμές, οι πινελιές φωτεινών χρωμάτων και οι παιχνιδιάρικες λεπτομέρειες -όπως τα παράθυρα φινιστρίνια- του The Learning Tree, στην πόλη Romford, ανατολικά του Λονδίνου, ανοίγουν νέους δρόμους στο ντιζάιν και την αρχιτεκτονική των παιδικών σταθμών.

Είναι έργο των Delve Architects που ιδρύθηκαν το 2017 από δύο φίλους -τον Εdward Martin και τον Αlex Raher. Mέσα σε λίγα χρόνια, το portfolio τους έχει γεμίσει με εντυπωσιακές δουλειές – από τα βραβευμένα παγκάκια “Whippet Dog” σε σχήμα σκύλου που κοιμάται για το Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου το 2019, και εντυπωσιακές βιτρίνες με τρισδιάστατες κατασκευές από χαρτί μέχρι λιτές κατοικίες που αγκαλιάζουν τη φύση στο Camberwell και το Holland Park και “micro homes” στο Δυτικό Λονδίνο. Οι παιδικοί σταθμοί, πάντως, φαίνεται να αποτελούν «ειδικότητα» τους∙ έχουν ήδη σχεδιάσει πέντε και συνεχίζουν.

Στο Τhe Learning Tree πήραν ένα βιομηχανικό κτίριο και μέσα σε έξι μήνες και με περιορισμένο budget το μετέτρεψαν σε ένα φιλόξενο παιδικό σταθμό που ακτινοβολεί χαρά και φως, για την εταιρία Storal Learning που διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο παιδικών σταθμών.

Σε όλους τους παιδικούς σταθμούς που έχουν σχεδιάσει, συνδυάζουν την σπιτική ζεστασιά με τους μεγάλους ανοιχτούς χώρους που ευνοούν την δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών. Παράλληλα, σέβονται την ιστορία των κτιρίων, προσπαθώντας να την ενσωματώσουν στον παιδικό σταθμό –όπως στην περίπτωση του Just Kid-Inn Nursery στο Ανατολικό Λονδίνο όπου κράτησαν τα αψιδωτά παράθυρα και τις πόρτες της παλιάς παμπ που λειτουργούσε στο κτίριο.

Το πρωταρχικό τους μέλημα είναι να προσπαθήσουν να δουν τον κόσμο με τα μάτια των παιδιών, έτσι ώστε να επινοήσουν ιδέες που αρμόζουν στα στάδια κάθε ηλικίας. «Ο σχεδιασμός για διαφορετικές ομάδες ηλικιών -αφού ένα παιδικός σταθμός φιλοξενεί παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών- είναι μια μεγάλη πρόκληση για το πως αντιλαμβανόμαστε την κλίμακα και την αναλογία», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Οι Delve Architects το πετυχαίνουν και δημιουργούν ελκυστικούς χώρους για μπουσούλημα για τα βρέφη, αίθουσες με πολυεπίπεδα καθίσματα για τα παιδιά ως δύο ετών, χώρους ανάγνωσης παραμυθιών με βιβλιοθήκες που μοιάζουν με δέντρα, τραπεζαρίες εμπνευσμένες από τα παιδικά βιβλία του Roald Dahl, και αυλές που σχεδιάζονται για παιχνίδι και περιπέτεια.

«Είμαστε εξερευνητές», δηλώνουν οι δύο αρχιτέκτονες που μέσω της εξερεύνησης και της έρευνας θέλουν να δημιουργούν χώρους με νόημα και θετικό αντίκτυπο. «Γνωρίζουμε όλους όσους συνεργαζόμαστε, αφήνοντας τα σχέδιά μας να καθοδηγούνται από την ατομικότητα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα στους χώρους να αφηγούνται ιστορίες».

︎❈ INFO: Delve Architects