Η μνήμη ως μορφή περιπλάνησης: Η πολυμεσική έκθεση terri(s)tories επιχειρεί να αφηγηθεί την πρόσφατη ιστορία του χορού στην Αθήνα, τη 15ετία 2005-2020, μέσα από ορισμένα παραδείγματα καλλιτεχνικών χώρων, αναδεικνύοντας εν τέλει τον νομαδισμό ως κυρίαρχο στοιχείο της κοινότητας του χορού.

Η έλευση της οικονομικής κρίσης το 2008, τα επεισόδια του Δεκέμβρη, οι Αγανακτισμένοι, η κατάληψη του Θεάτρου Εμπρός, οι κατεδαφίσεις χώρων πολιτισμού ή η εμπορική αξιοποίηση και μετατροπή τους ―κατά ειρωνική σύμπτωση― σε χώρους κατανάλωσης, υπήρξαν μόνο μερικές από τις επάλληλες και αναγκαίες «αφυπνίσεις» μιας κοινωνίας που έβαινε προς τη διάψευση του γενικότερου κλίματος μετά από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. Παράλληλα, νέοι χώροι εμφανίστηκαν σε πείσμα των παραπάνω ρωγμών, χώροι πολιτισμού που ανανέωσαν εκείνη την αναγκαία (ίσως) στροφή προς ένα μέλλον πολλά υποσχόμενο.

Βασικό ερώτημα στην έρευνα αυτή υπήρξε ο «επανασχεδιασμός» του χάρτη του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο ανασκόπησης πρόσφατων γεγονότων, καλλιτεχνικών και μη, ερώτημα που οδήγησε και στη διερεύνηση της σχέσης του αστικού χώρου με τη μνήμη. Ένα γκαράζ στην καρδιά του Μεταξουργείου, ένα κατάστημα στο Κουκάκι, ένα υπόγειο στην πλ. Βάθης, αντιπαραβάλλονται με χώρους-ορόσημα για τον Χορό, όπως η Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών ή η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τις ιδιαιτερότητες της εποχής και τις πολιτισμικές της εκφάνσεις, αλλά κυρίως την ένταση και έκταση των καλλιτεχνικών πρακτικών και αντιθέσεων.

Από την ιστορικά συγκροτημένη μνήμη στα σκόρπια ίχνη της μνήμης: την υλικότητα των χώρων που φιλοξένησαν χορευτικές δράσεις/παραστάσεις, τις πολλαπλές σωματικές και συναισθηματικές εγγραφές που δημιουργούν ενδεχομένως μια συλλογική εμπειρία μέσα από την οποία διαμορφώνεται και εμφανίζεται η κοινότητα του χορού. Στην ιδιότυπη αυτή έκθεση, που συνδιοργανώνεται από την htmylh και τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, τα «εκθέματα» παίρνουν τη μορφή χαρτών και προφορικών μαρτυριών, συνομιλούν με στιγμιότυπα της επικαιρότητας, με δημοσιεύματα και αφίσες, σε ένα πολυεπίπεδο και ανοιχτό αρχείο για την ιστορία των χώρων στην Αθήνα και κατ’ επέκταση την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Σκοπός είναι να φανταστούμε τις χωρικές απεικονίσεις της κοινότητας σαν μια πράξη ενδυνάμωσης, κόντρα στο πνεύμα της σύγχρονης εποχής, της αστικής ανάπλασης και του εξευγενισμού που εξαφανίζουν τα ίχνη μας.

Η ομάδα του terri(s)tories: Αναστάσιος Κουκουτάς, Θεωρητικός του Χορού/Δραματουργός Δημήτρης Μυτιληναίος, Χορευτής / Χορογράφος/Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, Μαρίνα Σκουτέλα, Αρχιτέκτων

Η έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens. Η έρευνα για το terri(s)stories επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2021.

Ευχαριστούμε τους/ις συνεντευξιαζόμενους/ες: Κάτια Αρφαρά, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Μαρία Γοργία, Αντιγόνη Γύρα, Πηνελόπη Ηλιάσκου,  Στάθης Λιβαθινός,  Κική Μπάκα, Άντζελα Μπρούσκου, Μαριέλα Νέστορα, Βασίλης Νούλας, Μαργκώ Περδίκη, Κώστας Τζημούλης, Φρόσω Τρούσα,  Στεριανή Τσιντζιλώνη καθώς και: Αθηνά Δεληγιάννη, Χαρά Σύρου, Γιάννη Νικολαϊδη, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Sealed Earth, Ρεβέκκα Στάμου, περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΟΣ

12-18 Δεκεμβρίου / Μπενιζέλου Παλαιολόγου 5, 10556 Αθήνα, 1ος όροφος, Εγκαίνια: 11-12-22, 20:30 Ώρες λειτουργίας 13:00 – 20:00

Συνδιοργάνωση: htmylh και Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, Φιλοξενία: Flux Laboratory Athens