Μια έκθεση για την ελευθερία, ένα πείραμα για τη σύνδεση των ειδών. Ένα υπερβατικό σύμπαν όπου μπορoύμε να ανακαλύψουμε νέες μορφές αγάπης. Η πειραματική καλλιτέχνης, στη νέα της έκθεση στη γκαλερί Serpentine, κατασκευάζει ένα περιβάλλον που μας προσκαλεί να φανταστούμε πιθανές συναντήσεις με εξωγήινους. “Alienarium 5” τιτλοφορείται η έκθεση της, και είναι το επιστέγασμα του αδιάλειπτου ενδιαφέροντος της για την επιστημονική φαντασία και της συνεχούς έρευνάς της για το διάστημα και την εξωγήινη ζωή.

Dominique Gonzalez-Foerster © Giasco Bertoli.

Σχεδιασμένη ειδικά για τη φημισμένη Serpentine, περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν τόσο για τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους της γκαλερί. Σε αυτά, η Βρετανίδα καλλιτέχνης μεταβολίζει αναφορές από τη μουσική, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική και την ποπ κουλτούρα σε πολυεπίπεδα περιβάλλοντα που έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τους θεατές σε άλλες διαστάσεις.

Η Foerster πειραματίζεται συνεχώς με την έκθεση ως μέσο: Της αρέσει να φτιάχνει «θαλάμους», «δωμάτια», «κόσμους» και «πλανήτες», να ερευνά την έννοια της προβολής και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε μια εικόνα ή ένα σκηνικό. To “Αlienarium 5” είναι ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο περιβάλλον, για την δημιουργία του οποίου συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τον συγγραφέα και φιλόσοφο Paul B. Preciado, τον μουσικό Julien Perez και τον αρωματοποιό Barnabé Fillion.

Dominique Gonzalez-Foerster, Metapanorama (2022) detail. © Serpentine and Dominique Gonzalez-Foerster.

Ολογράμματα και πίνακες εικονικής πραγματικότητας, γλυπτά και εγκαταστάσεις περιμένουν το κοινό, όπως το Metapanorama, ένα καθηλωτικό κολάζ 360 μοιρών όπου το διάστημα λειτουργεί ως πλαίσιο μέσα στο οποίο συναντιούνται άνθρωποι, πλάσματα και εξωγήινοι. Σε ένα άλλο έργο που παράχθηκε από την VIVE Arts, εταιρία που πρωτοπορεί με την ενσωμάτωση τέχνης και τεχνολογίας αιχμής, και αναπτύχθηκε από τη Lucid Reality Labs, το κοινό φορά μάσκες εικονικής πραγματικότητας για να συνδεθεί με «μια εξωγήινη ενσάρκωση».

Dominique Gonzalez-Foerster, Metapanorama (2022) detail. © Serpentine and Dominique Gonzalez-Foerster.

Η καλλιτέχνις εμπνεύστηκε αυτό το αντάμωμα εξωγήινων και ανθρώπων κι από την ιστορία του κτιρίου της γκαλερί: η Serpentine South στεγάζεται σε ένα περίπτερο – τσαγερί που χτίστηκε το 1933 από τον αρχιτέκτονα James Grey West στους Κήπους του Κένσινγκτον και υπήρξε αγαπημένη τοποθεσία ραντεβού των Λονδρέζων. Mε αφορμή την προγενέστερη χρήση του κτιρίου, η Foerster φτιάχνει ένα νέο σημείο συνάντησης «για φίλους από το παρελθόν, το παρόν και μια εποχή που δεν έχει ακόμη κατονομαστεί».

Οι μικρόκοσμοι με τα πυκνά στρώματα του “Alienarium 5” ταξιδεύουν τους θεατές σε εναλλακτικές αφηγηματικές, χρονικές και ψυχολογικές διαστάσεις. Eίναι ένας κόσμος διευρυμένων δυνατοτήτων και σύμφωνα με τα λόγια της δημιουργού του «ένα μεταλλαγμένο μέρος που συμβάλλει στην εφεύρεση νέων τεχνολογιών συνείδησης, ένα όραμα κατά του Πόλεμου των Κόσμων».

Dominique Gonzalez-Foerster with John Morgan studio, Alienarium 5 (Neon), 2022. Courtesy of the artist and Corvi-Mora, London. Installation view, Alienarium 5 (Serpentine South, 14 April – 4 September 2022). Photo: Hugo Glendinning. © The artist and Serpentine, 2022.

Η Dominique Gonzalez-Foerster γεννήθηκε το 1965 στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Στα 17 της εργάστηκε σαν φύλακας μουσείου, και σπούδασε τέχνες και γλυπτική στην Γκρενόμπλ και το Παρίσι. Η καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ξεκίνησε τη δεκαετία ’90, με μικρού μήκους ταινίες. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με πολλά και διάφορα – από τη συγγραφή μιας sci-fi νουβέλας σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Philippe Parreno μέχρι τη δημιουργία βιτρίνων για την Balenciaga. Λαμπρές στιγμές στην καριέρα της τα βραβεία Marchel Duchamp και Μies van der Rohe, oι ατομικές εκθέσεις στο Πομπιντού και το Stedelijk του Άμστερνταμ καθώς και το έργο ΤΗ.2058 που της ανέθεσε η Tate Modern το 2008 στα πλαίσια του “The Unilever Series”: μια μνημειώδης εγκατάσταση όπου η αίθουσα Turbine Hall μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο για ανθρώπους, έργα τέχνης και βιβλία, σε ένα μελλοντικό, κατεστραμμένο Λονδίνο που πλήττεται από αέναη βροχή.

serpentinegalleries.org

Dominique Gonzalez-Foerster, Metapanorama (2022) detail. © Serpentine and Dominique Gonzalez-Foerster.
Dominique Gonzalez-Foerster, Alienarium, 2022. Produced by VIVE Arts and developed by Lucid Realities. Installation view, Alienarium 5 (Serpentine South, 14 April – 4 September 2022). Photo: Hugo Glendinning. © The artist and Serpentine, 2022.