Με έδρα την Οδησσό στην Ουκρανία το έργο θα φιλοξενήσει την πρώτη EXPO της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, το project υιοθετεί την «Ατζέντα 2030» του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη η οποία επικεντρώνεται στην εφαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Η Zaha Hadid Architects στην ανακοίνωσή της εξηγεί πως «Η προσέγγιση για το σχεδιασμό και την κατασκευή εθνικών περιπτέρων προηγούμενων εκθέσεων οδηγούσε συχνά σε σημαντικά αυξημένο κόστος και χρόνο κατασκευής, παράλληλα με αύξηση του ενσωματωμένου άνθρακα και μειωμένη ευελιξία για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση». Ακριβώς γι’ αυτό η ΖHA σχεδιάζει την ODESA EXPO 2030 ως ένα ευέλικτο αρθρωτό σύστημα που επικεντρώνεται γύρω από ένα σύμπλεγμα τεσσάρων περιπτέρων με συνολικό εκθεσιακό χώρο 80.000 m². Επιπλέον, αυτά τα περίπτερα μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επανατοποθετηθούν για διαφορετική χρήση μετά την Έκθεση.

Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι μετά το κλείσιμο της Έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την επιλογή να μεταφέρουν τις ενότητες τους στις χώρες καταγωγής τους ή να δωρίσουν τα εξαρτήματά τους για να επαναχρησιμοποιηθούν ως δημόσιες εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Επιπλέον, ανανεώσιμες πηγές, όπως φωτοβολταϊκά στις στέγες και ανεμογεννήτριες, θα ενσωματωθούν ως τμήμα της διαδικασίας σχεδιασμού των περιπτέρων.

➭ Mε πληροφορίες από το hypebeast.com