Eίναι μια νωχελική Κυριακή. Ξυπνάς λίγο πιο αργά απ’ το συνηθισμένο. Χασμουριέσαι. Αφού κάνεις το απαραίτητο τσεκ στα social-Ποιος με έψαξε όσο κοιμόμουν; Σταμάτησε η Γη να γυρίζει; κλπ-, σηκώνεσαι. Πατάς το κουμπί στην καφετιέρα να τρέξει ο καφέ χρυσός,  διασχίζεις την κουζίνα, τον διάδρομο. Μπαίνεις στο μπάνιο. Βούρτσισμα, χτένισμα, νερό στο πρόσωπο, πετσέτα, ενυδατική. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Διάδρομος, κουζίνα, η κούπα στο χέρι. Να φτιάξω ένα μπολ με βρώμη, φιστικοβούτυρο, γιαούρτι και μούρα; Μπα, αργότερα. Καναπές και πατάμε το on. 

Α, ο/η τάδε ανέβασε καινούργιο βίντεο 

Τo vlog του Σαββάτου 

Play 

Είναι ένα νωχελικό Σάββατο. Ξυπνά λίγο πιο αργά απ’ το συνηθισμένο. Χασμουριέται. Αφού κάνει το απαραίτητο τσεκ στα social-Ποιος τον/την έψαξε όσο κοιμόταν; Σταμάτησε η Γη να γυρίζει; κλπ-, σηκώνεται. Πατά το κουμπί στην καφετιέρα να τρέξει ο καφέ χρυσός,  διασχίζει την κουζίνα, τον διάδρομο. Μπαίνει στο μπάνιο. Morning routine! Βούρτσισμα, χτένισμα, νερό στο πρόσωπο, πετσέτα, ενυδατική. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Διάδρομος, κουζίνα, η κούπα στο χέρι. Φτιάχνει ένα μπολ με βρώμη, φιστικοβούτυρο, γιαούρτι και μούρα. Δεν ξεχνά το πρωινό. Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. 

Από εκεί και πέρα, το περιεχόμενο ποικίλλει  

H τάση slow living σε ενθαρρύνει να χαλαρώσεις και να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, να σε φροντίσεις. Να ανάψεις κεριά για να μυρίζει ωραία ο χώρος σου, να κάνεις spa day, να κάνεις γιόγκα στο σαλόνι, να ζωγραφίσεις, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να αράξεις παρέα με το κατοικίδιό σου, να μαγειρέψεις για εσένα θρεπτικά φαγητά με φρέσκα, αγνά υλικά, πολλά εκ των οποίων ίσως και να καλλιεργείς σε γλάστρες στο μπαλκόνι σου, να κάνεις diy projects, να κάνεις ανακύκλωση, να υιοθετήσεις τη no waste φιλοσοφία και πρακτική. Γενικά, ένα κάρο πράγματα μπορείς να κάνεις, αρκεί να τα κάνεις με αργές, ήρεμες κινήσεις και όμορφα, aesthetically pleasing πλάνα, όχι νευρώδες μοντάζ. Ένας βομβαρδισμός περιεχομένου, με τακτ. Αν το βίντεο δεν είναι κατεξοχήν τύπου «slow living», μπορεί να συμπεριλαμβάνει και την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ ή στα μαγαζιά, την παρουσίαση των προϊόντων που μπήκαν στο καλάθι ένα ένα στην κάμερα, την τακτοποίηση του σπιτιού, το καθάρισμα, μια βόλτα από thrift shops και παλαιοπωλεία, πλάνα απ’ τη δουλειά, την έξοδο για φαγητό, θέατρο, σινεμά, τη διασκέδαση, την ευτυχία, την πληρότητα, γιατί τα κάνουμε όλα, είμαστε σε όλα μέσα, δεν χάσκουμε σε κανέναν τομέα. 

Για να μην νομίζετε ότι τα καταδικάζω, ότι οικτίρω όλους όσοι τα παρακολουθούν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μου αρέσουν αυτά τα βίντεο. Τα βλέπω, με χαλαρώνουν. Συχνά, όταν δουλεύω από το σπίτι ή είναι ΣΚ και δεν σκοπεύω να πάω κάπου, τα αφήνω να παίζουν. Έχω και κάποια κανάλια που είναι τα πιο αγαπημένα μου ας πούμε, όπως αυτά των Emma Chamberlain και Michelle Choi. Ας μη μιλήσω και για το πλήγμα του ότι η bestdressed έχει σταματήσει να ανεβάζει βίντεο. Ήταν μια συνήθεια κι αυτή. Θέλεις δεν θέλεις, όταν παρακολουθείς κάποιον, χτίζεις μαζί του μια σχέση, νιώθεις μια μονόδρομη οικειότητα. 

Οπότε, αν νομίζεις ότι σε κρίνω, δεν το κάνω. Αλλά, θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή σχετικά με το πρίσμα υπό το οποίο αντιλαμβάνεσαι και αναλύεις το περιεχόμενο αυτών των βίντεο, και το κατά πόσο τα αφήνεις να σε επηρεάσουν αρνητικά στον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, στον τρόπο που κρίνεις την ποιότητα της δικής σου ζωής. 

Αυτό που βλέπεις, παρόλο που πλασάρεται σαν «άλλη μια απλή, καθημερινή μέρα», έχει επηρεαστεί και μονταριστεί (μεταφορικά και κυριολεκτικά), λαμβάνοντας υπόψιν πολλές παραμέτρους. Ο youtuber, το πιο πιθανό, θα έχει σκεφτεί μέρες πριν, την τάδε ημέρα να κάνει πέντε-δέκα συγκεκριμένες δραστηριότητες, όσο απλές κι αν φαίνονται, ώστε να έχει το βίντεό του περιεχόμενο. Γιατί, κανένας δεν πρόκειται να ανεβάσει ένα βίντεο που τον δείχνει να κάθεται στο σπίτι του και δεν κάνει τίποτα απολύτως.  Δεν θα ήθελα να αναλωθούμε στο κομμάτι των χορηγιών, που μπορούν κατά πολύ να επηρεάσουν το περιεχόμενο ενός βίντεο ή στο γεγονός ότι μπορεί, οικονομικά, του δημιουργού η τσέπη, να αντέχει κάποιες μέρες τον μήνα ή την εβδομάδα, να κάθεται και να περνάει τον χρόνο του όπως του αρέσει. Ή όπως θέλει να σου δείξει ότι του αρέσει. 

Φίλτρο 

Έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές αναφορές στο πώς τα φίλτρα του Ιnstagram επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή μας. Πώς οι εικόνες των influencers παρουσιάζουν το ιδανικό, το ουτοπικό, και πόσο κακό είναι για την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων. 

Όταν πατήσεις play σε ένα τέτοιο βίντεο, υπάρχει κουμπωμένο πάνω του και ένα ανάλογο φίλτρο. Θα δεις μια καθημερινότητα ενδιαφέρουσα αν και χαλαρή ή πολύ παραγωγική ή πολύ καλλιτεχνική ή πολύ ανεβαστική. Αλλά, αυτή η καθημερινότητα, πολύ δύσκολα την επόμενη μέρα που δεν θα υπάρχει εκεί η κάμερα, να επαναληφθεί. Γιατί τέτοιο φίλτρο στην πραγματική ζωή, δεν υφίσταται. Έχουμε και δουλειές. 

Άρα, πόσο καθημερινότητα είναι αυτή η καθημερινότητα που σου παρουσιάστηκε και την εξέλαβες σαν τη νόρμα ζωής του τάδε. Πόσο άσχημα πρέπει να νιώσεις που εσύ δεν κάνεις «τόσο ενδιαφέροντα πράγματα», «δεν έχεις τόσα ταλέντα», «δεν έχεις τόσους φίλους», «δεν είσαι τόσο παραγωγικός», «δεν έχεις ακόμα dream job», «δεν νιώθεις τόσο άνετα με την πάρτη σου, ώστε να αράξεις στο πετσί σου»; 

Το να συγκρίνεις τη ζωή σου με τη ζωή ενός youtuber, που λέει πως ανεβάζει στην πλατφόρμα την καθημερινότητά του, είναι σαν να συγκρίνεις τη ζωή σου με εκείνη ενός φανταστικού χαρακτήρα. Μπορεί να είναι ειλικρινές το περιεχόμενο, μπορεί και όχι. Δεν μπορείς να το ξέρεις. 

Για να απαντήσω στο «γιατί» του τίτλου 

Γιατί, βάσει της θεωρίας του καθρέφτη-Social Mirror Theory (SMT) – οι άνθρωποι εκ φύσεως, δεν μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε και να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, χωρίς να λάβουμε υπόψιν το πώς ένας συνομήλικός μας ή κάποιος με τον οποίο ταυτιζόμαστε, βλέπει τον εαυτό του υπό παρόμοιες συνθήκες. 

Γιατί, βλέπουμε κάποιον άνθρωπο κοντά στη δική μας ηλικία, να κάνει το όνειρό μας πραγματικότητα, να χτίζει τη ζωή που θα θέλαμε εμείς για τον εαυτό μας. Αλλά, αν ρίξεις μια ματιά στην εισαγωγή αυτού του κειμένου, θα δεις ότι το πρώτο βήμα, το έχεις ήδη κάνει. Αντί να πατήσεις το play στην οθόνη, κράτα αυτά που σε εμπνέουν και προσάρμοσέ τα στη δική σου, πραγματική καθημερινότητα.