Πόσοι από εσάς χρησιμοποιείτε αστεία από τα social media στην καθημερινότητά σας; Σίγουρα πολλοί. Όλοι πέφτουμε σε αυτή την παγίδα και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτή τη μάστιγα. Το ίδιο κάνουμε και με αστείες ατάκες από τηλεοπτικές σειρές που μας κολλάνε στο μυαλό σαν τσίχλα. Νομίζω ότι το «that’s what she said» από το “The Office“, πρέπει να το λέω τουλάχιστον 10 φορές στο γραφείο του Olafaq. Νομίζω ότι πλέον προκαλώ μία συζήτηση προκειμένου να εντάξω αυτή τη φράση και πάντα με κάποιον τρόπο τα καταφέρνω. Οι αγαπητοί συνάδελφοι με ανέχονται και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Αυτά τα αστεία τα οποία θα αναφέρουμε στη συνέχεια είναι ένα χρήσιμο όπλο για να σπάσουμε τον πάγο και να γίνουμε συμπαθείς σε ένα πλήθος ή μία μικροομάδα ανθρώπων που γνωρίζουμε ότι έχει άμεση επαφή με τον κόσμο του ίντερνετ. Η χρήση αυτού του υπάρχοντος κοινού κώδικα επικονωνίας να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε δεκάδες άλλες.

Ένα χιλιοειπωμένο αστείο αν συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στη μάζα, πάντα θα θεωρείται διασκεδαστικό. Δυστυχώς, οι αντιδημοφιλείς απόψεις όσο ευγενικά κι αν προσπαθήσουν να βρουν το χώρο τους τις περισσότερες φορές θα θεωρούνται κακεντρεχείς. Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώσει ότι δεν του αρέσει το “Macarena” ή η “Ανισόπεδη Ντίσκο” του Pan Pan είναι πολύ πιθανό να δεχθεί κακή κριτική που θα αγγίζει τα όρια της προσβολής. Γιατί; Επειδή τόλμησε να μιλήσει με αρνητικό πρόσημο για κάτι που έχει αποδεχθεί ευρέως το κοινό, που σε αυτή την περίπτωση είναι οι “καταναλωτές” των συγκεκριμένων τραγουδιών.

@alexandra_exarchopoulouEndless ✌️✨♬ Ανισόπεδη Ντίσκο – Pan Pan

Προσωπικά άκουγα την “Ανισόπεδη Ντίσκο” τον περασμένο χειμώνα, αλλά μετά από αυτό το καλοκαίρι νομίζω ότι αν ακούσω μισή φορά ακόμα «τι να κάνω, τον εαυτό μου χάνω», θα πάθω αυτανάφλεξη. Ορίστε, το είπα!

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αστεία. Γι’ αυτό τον λόγο αναγκαζόμαστε να τα αναπαράγουμε σε τόσο μεγάλη συχνότητα, ακόμα κι αν στην αρχή δεν μας άρεσαν. Με την επανάληψη και τη δημοφιλία που έχουν αποκτήσει, ο εγκέφαλος θεωρεί ότι πρόκειται πραγματικά για διασκεδαστικές ατάκες, αλλά πόσο ισχύει αυτό στην πραγματικότητα;

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας έχουν αναγκάσει να αποδεχόμαστε και να γελάμε με οποιοδήποτε meme ή ατάκα γίνεται viral. Όσες πιο πολλές φορές αναπαράγεται σε σχόλια ή σε βίντεο στο TikTok, τόσο πιο πολύ γελάμε ή προσπαθούμε να γελάσουμε τουλάχιστον. Σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας είναι η εφευρετικότητα όσων χρησιμοποιούν. Οι πολλαπλές χρήσεις μπορεί να είναι αυτές που τα αναδεικνύουν και να μας οδηγούν στην αλλαγή της γνώμης μας προς αυτά. Ειδικά αν η χρήση γίνεται από έναν αγαπητό δημιουργό περιεχομένου είναι πιο πιθανό να συμβεί.

Μήπως τελικά το ίντερνετ διαμορφώνει το χιούμορ μας και είμαστε έρμαιά του; Ως προέκταση πρέπει να διερευνήσουμε αν τελικά υπάρχει προσωπικό γούστο. Κι αν υπάρχει, πόσο το παραμερίζουμε προκειμένου να είμαστε αρεστοί; Αυτή είναι μία μεγάλη συζήτηση που πολλοί δεν είναι έτοιμοι να κάνουν, για να μη νιώσουν ότι υποβιβάζουν τον εαυτό τους.

Ξαναλέω, εγώ δεν είμαι έξω από τον χορό. Είμαι κι εγώ μέρος του προβλήματος, αν τελικά μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα.

Όμως ποια είναι αυτά τα αστεία που έχουμε εντάξει στην καθημερινότητα μας;

1. «Μπράβο Φαίδων! Ωραίος ο Φαίδων»

Είναι από αυτές τις φράσεις που έχει περάσει τόσος καιρός και δεν έχουμε ξεχάσει την αρχική τους προέλευση. Σε περίπτωση που το έχετε πάθει κι εσείς, βρήκαμε το πρώτο βίντεο στο οποίο ακούστηκε πρώτη φορά η συγκεκριμένη φράση.

@faidon_zntΜπραβο Φαιδων♬ original sound – Faidon_znt

Από τότε χρησιμοποιείται συνήθως σε κάποια πτώση είτε είναι με μηχανή ή ποδήλατο, είτε κατά το περπάτημα. Είναι εμφανές ότι η χρήση της γίνεται προς χλευασμό του πεσόντος, κι ακόμη συνεχίζουν να ανεβαίνουν βίντεο με αυτόν τον ήχο. Μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα του TikTok υπάρχουν 11,9 χιλιάδες με τον ήχο του «Μπράβο Φαίδων». Είναι λίγο τρομακτικός ο αριθμός είναι η αλήθεια, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.

2. Είμαι/ είσαι/ είναι κλόουν

Η συγκεκριμένη φράση ξεκίνησε από το αντίστοιχο emoji, ξέρετε ποιο εννοώ, αυτό εδώ:  🤡 . Συνήθως χρησιμοποιείται σε καταστάσεις που ενώ ξέρουμε από την αρχή ότι θα έχουν άσχημη κατάληξη, παρόλα αυτά δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας και εμπλεκόμαστε σε αυτές. Για παράδειγμα:

Μου έστειλε μήνυμα ο πρώην μου ο Σταμάτης, τι να κάνω;
Μην του απαντήσεις! Τις προάλλες τον είδε μία γνωστή μου στα Εξάρχεια με άλλη.

Μία εβδομάδα μετά…

Τελικά τα ξαναβρήκα με τον Σταμάτη.
– 🤡

Ο παραπάνω διάλογος είναι σίγουρα βασισμένος σε αληθινά γεγονότα, το όνομα για εμένα είναι τυχαίο, για εσάς δεν ξέρω.

Η φράση «είμαι κλόουν», πολλές φορές χρησιμοποιείται και αυτοσαρκαστικά για να δείξει κάποιος ότι αναγνωρίζει το λάθος που έκανε ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και προληπτικά, αφού δεν αφήνει τον συνομιλητή του να του βάλει την ετικέτα του «κλόουν».

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι αστείο, είναι ταπείνωση ή αυτοταπείνωση, i said what i said.

3. Α ΕΓΩ

Έτσι ακριβώς γράφεται η συγκεκριμένη φράση με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Θα μπορούσε να είχε παραλειφθεί ακόμη και το κενό, αλλά δεν ήθελα να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτή είναι η φράση που θα έπαιρνε το βραβείο αν είχε διεξαχθεί κάποιος διαγωνισμός με τίτλο «η πιο δημοφιλής διαδικτυακή ατάκα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας».

Τώρα που το διαβάζω μπορεί να μην έγιναν ποτέ τα βραβεία λόγω του μεγάλου τίτλου, μπορεί κι όχι. Προχωράμε.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην έχετε συναντήσει έστω και μία φορά κάτω από ένα meme που αναφέρεται σε θέμα ψυχικής υγείας ή τη δουλειά, σχόλια από κάτω με την φράση «Α ΕΓΩ», που πολλές φορές μπορεί να συνοδεύεται με tag φίλου.

Ας φέρουμε άλλο ένα παράδειγμα.

αστεί

Σίγουρα ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της εστίασης -και όχι μόνο- μπορούν να ταυτιστούν με το συγκεκριμένο γεγονός που περιγράφει η εικόνα. Ποιο είναι αυτό; «Όταν όλοι χαίρονται που είναι Παρασκευή, αλλά εσύ δουλεύεις τα Σαββατοκύριακα».

Ναι, πονάει. Το έχω περάσει κι ΕΓΩ. Αυτό το συναίσθημα ταύτισης με τη χρήση αυτής της φράσης που αφορά τον πόνο, την μιζέρια και ούτω καθεξής, δεν μοιράζεται μόνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά έχει ενταχθεί και στους δια ζώσης διαλόγους. Ναι, σας έχω κουράσει με τα παραδείγματα, αλλά αν δεν τα φέρουμε στο προσκήνιο πώς θα πείτε Α ΕΓΩ; Πάμε λοιπόν.

Πέρασα πολύ δύσκολα τον προηγούμενο μήνα. Οικονομικά και συναισθηματικά με αποτέλεσμα να πάθω δύο κρίσεις πανικού.
Α ΕΓΩ.

Θα μπορούσε να απαντήσει «σε καταλαβαίνω, πρέπει να ήταν δύσκολο», ωστόσο χρησιμοποίησε το ισοπεδοτικό «Α ΕΓΩ», νομίζοντας ότι θα δώσει μία χιουμοριστική ή πιο ανάλαφρη χροιά στην συζήτηση. Αυτή η ατάκα είναι εξαιρετική -μαντέψτε τι- εγωκεντρική, ειδικά όταν λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις που ο συνομιλητής διηγείται το πρόβλημά του και περιμένει υποστήριξη.

Μην το κάνετε, είναι προσβλητικό και για κάποιους ίσως και πληγωτικό. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε αυτές τις φράσεις στην καθημερινότητά σας, γιατί μπορεί να φανείτε αγενείς. Αυτή ήταν μία καλή άποψη -ναι, το έκρινα ΕΓΩ- που θα μπορούσε να ενταχθεί στις Καλές Απόψεις.