Το τηλέφωνο χτυπάει. Άγνωστος αριθμός. Δεν το σηκώνω. Ύστερα, μήνυμα στο messenger. Μία κυρία που μου έχει στείλει δελτίο τύπου στο επαγγελματικό μου μέιλ, άρα έχει το κινητό μου. Ήθελε να με πάρει να μου πει ότι έστειλε το δελτίο. Μετά, μου έστειλε στο messenger για να μου εξηγήσει ότι με έπαιρνε για να μου πει ότι έστειλε το δελτίο.

Εν τω μεταξύ, εγώ το δελτίο το είχα δει.

Ποιο το νόημα να βομβαρδίζουμε τον άλλον με μηνύματά μας παντού; Με κλήσεις; Σκέφτεται κανείς ότι αν όλοι μας το κάνουμε αυτό προς όλους θα δημιουργηθεί ένα αληθινό χάος;

Και πώς πρέπει τελικά να χειριζόμαστε τα κινητά μας, τον αριθμό μας, τα social media μας;

Υπάρχουν μερικοί αδροί κανόνες, οι οποίοι βέβαια είναι αρκετά ασταθείς-γιατί μπορεί να αλλάξουν σε μερικά χρόνια ή μήνες άρδην.

1.Το τηλέφωνο είναι πασέ

Κανείς μας δεν έχει χρόνο (καλώς ή κακώς) για μακροσκελείς κλήσεις, όταν η δουλειά μπορεί να γίνει με μηνύματα. Αποξένωση; Ναι. Αλλά τι να γίνει. Μου είναι πολύ άβολο να επικοινωνώ με ανθρώπους άλλης γενιάς από εμένα που φαίνεται ότι διαθέτουν διαφορετικές ποσότητες χρόνου. Να πρέπει δηλαδή, για να κανονίσω μια ραδιοφωνική μου εκπομπή, να αφιερώσω μισή ώρα σε κάποιο τηλεφώνημα. Δεν μπορούμε να πούμε τα νέα μας! Όχι τώρα, όχι εδώ, όχι έτσι.

Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τους κανόνες.

Και ναι, με τους κολλητούς κολλάμε ένσημα σε μακροσκελή τηλεφωνήματα, καμιά φορά και για απολύτως κανέναν σοβαρό (για τους υπόλοιπους ανθρώπους) λόγο.

2.Το messenger διατηρεί έναν ελαφρώς πιο «επαγγελματικό» χαρακτήρα από τα dm του Instagram

Ζητώ συνέντευξη από κάποιον καλλιτέχνη μέσω messenger ή στέλνω μέιλ αν έχω το μέιλ του. Το dm του Insta μού φαίνεται κάπως ερωτικά φορτισμένο. Είναι λίγο νυφοπάζαρο. Βέβαια, σε αυτό το σημείο, να σημειώσω πως μια από τις πιο σοβαρές επαγγελματικές προτάσεις της ζωής μου (άλλο ανδ εν ευοδώθηκε εντελώς) την έχω δεχθεί μέσω Instagram.

3.Δεν πατάμε send για κάθε μία μας λεξούλα ή φρασούλα

Ξέρετε, αυτό το ανελέητο πράγμα που συμβαίνει και φτάνεις να περιμένεις τι θα γράψει ο άλλος στην επόμενη σειρά. Σύνταξέ το, βρε άνθρωπε, όλο μαζί, ολοκληρωμένο και στείλε το.

Είπαμε, γκομενικό και φιλικό τσιτ τσατ εξαιρείται, έχει τους δικούς του μη-κανόνες.

4.Τα greeklish μυρίζουν ναφθαλίνη

Λέμε όχι στα greeklish. Πόσο 2010 πια;

5. Λίγο προσοχή με τα ηχητικά μηνύματα

Είναι μια επιλογή που δεν πρέπει να κάνουμε αψήφιστα. Τα δεκάδες ηχηχτικά που ανταλλάσσεις με εκείνο το πρώην γκομενάκι δεν μπορεί να συγκριθούν ως modus communicandi με το ένα ηχητικό που μπορεί να στείλεις για να πεις ένα ευχαριστώ λίγο πιο προσωπικό σε μια αγαπημένη γνωστή σου. Είναι καλό να «διαβάζουμε το δωμάτιο» σε σχέση με το μέχρι πού μας παίρνει να το ξεφτιλίσουμε με τα ηχητικά. Αν στέλνεις εσύ ηχητικά και η άλλη μεριά απαντά με κοφτά γραπτά μηνύματα, πάρε το μήνυμα.

Αν θέλουμε να σταματήσουμε κάποια άτομα από το να στέλνουν έτσι από το πουθενά δυο τρία ηχητικά (του ενός λεπτού κιόλας έκαστο!), μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς: προτιμώ τον γραπτό λόγο.

Αν έχουμε καιρό να επικοινωνήσουμε με κάποιο άτομο, καλό είναι να μη στείλουμε απευθείας ηχητικό. Μπορεί να νομίσει ότι κάτι μας έχει συμβεί κακό. Ειδικά αν δεν έχει την δυνατότητα να το ακούσει άμεσα, μπορεί να βάλει χίλια δυο με το μυαλό του.

Ένας εύλογος και έξυπνος συνδυασμός ηχητικών και γραπτών μηνυμάτων είναι για μένα το τέλειο. Αλλά κάποιοι τα σιχαίνονται τα ηχητικά, τους κάνουν την ζωή δύσκολη. Το ρισκάρετε;

6.Και με λίγο μέτρο τα αστεία gifs, reels κλπ

Ναι, όλοι θέλουμε να γελάμε και το Internet είναι η τέλεια παρέα μας στο χαζολόι με αστεία γατιά, κωμικούς που αναπαριστούν τις ζωές και τα ερωτικά μας προβλήματα και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά δεν μπορώ ενώ έχω πιει 3 καφέδες μαζί σου να ανταλλάσσω τρία gifs τη μέρα. Ή τρία ancient memes. Άσε που δεν έχουμε το ίδιο χιούμορ. Μην με προσεγγίζεις έτσι, πλιζ.

Με την παρέα, στην ομαδική, κάντε ό, τι θέλετε.

Μην μας βομβαρδίζετε με πράγματα που εμείς μπορεί να βρούμε σεφερλίδικα, μισογύνικα ή άνοστα.

7. Τι σημαίνει αν κάποιος βλέπει συνεχώς τα στόρι σας;

Ότι κάνετε ωραία στόρι.

Ότι ενδιαφέρεται ερωτικά.

Ότι κάνει χάζι.

Ότι απλώς τυχαίνει.

Έρχεται, φίλες μου, κάποτε η στιγμή που καταλαβαίνουμε όλοι πικρά ότι δεν έχει καμία μα καμία σημασία ποιος και ποια ώρα και με ποια συχνότητα βλέπει τα στόρι μας. Σημασία έχει ποιος μας στέλνει μήνυμα για να συνεργαστεί μαζί μας, να κάνει έρωτα μαζί μας, να διεκδικήσει γνωριμία μαζί μας, να μας συναντήσει στην εξω-ψηφιακή ζωή.

Το ίδιο ισχύει και για τις αντιδράσεις στα στόρι. Τι περιμένετε να καταλάβουμε από τις φωτίτσες και τις καρδουλίτσες;

8. Εννοείται πως στα σχόλια δε λέμε τα προσωπικά μας

Αυτό κι αν έχει παλιώσει. Βέβαια, έχουν πολλή πλάκα τα inside jokes μεταξύ φίλων ή εραστών. Ευκαιρίας δοθείσης, δεν υπάρχει χειρότερο από το να μπαίνουμε να σχολιάζουμε κάτι αρνητικό σε ανάρτηση ανθρώπου που έχουμε να του κάνουμε λάικ από πρόπερσι.

Φάση, τώρα με θυμήθηκες;

Ο γενικός, μπουμερίστικος κανόνας ότι η επικοινωνία είναι καλύτερη από κοντά. Δια ζώσης. Πρόσωπο με πρόσωπο. Με τις ματιές, με τις φωνές, με το χιούμορ, με την α-λή-θεια. Ά-φιλ-τρη.