Ένα από τα ζητούμενα σε οποιαδήποτε εργασία είναι η ικανότητα του multitasking. Από πολύ μικρή ηλικία έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτό και είναι μέρος του τρόπου που λειτουργούμε στην διεκπεραίωση κάποιου έργου. Η συχνή εναλλαγή μεταξύ δραστηριοτήτων αυξάνει το γνωστικό φορτίο και μας αναγκάζει να εστιάζουμε κάθε φορά εκ νέου σε κάθε εργασία. Αυτή η συμπεριφορική συνθήκη επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των εργασιών, αφού δεν δίνουμε την έμφαση που απαιτείται στην κάθε μία από αυτές.
Το multitasking εμφανίστηκε το όχι και τόσο μακρινό 1960, κατά την εμφάνιση των πρώτων υπολογιστών. Η υπέρ-ικανότητα τους δημιούργησε την επίτευξη πολλών διεργασιών σε πολύ μικρότερο χρονικό, απ’ ότι θα τις κάναμε μόνοι μας. Εντάξει και από μόνοι μας είμαστε ικανοί να τις βγάλουμε εις πέρας. Ωστόσο, η πολυάσχολη καθημερινότητά μας δεν μας επιτρέπει να τις πραγματοποιήσουμε τόσο γρήγορα. Η τεχνολογία δημιούργησε το multitasking, το οποίο υιοθετήσαμε χωρίς να το καταλάβουμε, με την πεποίηθηση ότι είναι αποτελεσματικό.
Τα τελευταία χρόνια, η Gen Z κατηγορείται ότι λόγω του multitasking δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει καμία εργασία, ή αν το καταφέρει δεν θα είναι κατά κάποιο τρόπο ελλειπής. Πλανιέται στην ατμόσφαιρα ότι λειτουργεί με τσαπατσούλικο τρόπο και διασπάται εύκολα η προσοχή της. Η υπερπληροφόρηση που προσφέρει η τεχνολογία είναι μία από τις βασικές αιτίες αυτού του φαινομένου.
Η Gen Z δεν είναι η μοναδική, όμως, που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Όσοι έχουν επαφή με συσκευές τεχνολογίας, έχουν πρόβλημα απόσπασης προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης. Το multitasking αποδεικνύεται ότι είναι αντιπαραγωγικό κατά την αξιολόγηση του τελικού αποτελέσματος. Ο εγκέφαλος δεν έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνεται με τον ίδιο τρόπο σε πολλά και διαφορετικά σημεία. Ή αν πιστεύεται ότι είναι εφικτό, συμβαίνει μόνο για λίγο, μετά από λίγο αποδιοργανώνεται από την ταυτόχρονες διεργασίες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι εναλλαγές δημιουργούν πτώση στην παραγωγικότητα και την απόδοση.
Το multitasking μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ότι τα καταφέρνετε όλα, αλλά πιθανότατα παράγει και μέτρια αποτελέσματα. Ποια είναι η λύση στο multitasking; To Monotasking!
Στην πραγματικότητα το multitasking δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία ψευδαίσθηση. Μία πίεση του εαυτού για πολλαπλή εστίαση που δεν επιτυγχάνεται. Ο εγκέφαλός μας είναι στην πραγματικότητα καλωδιωμένος για να εστιάζει βαθιά σε ένα πράγμα κάθε φορά, και ακολουθώντας αυτή τη φυσική κλίση οδηγεί σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τις επιμέρους εργασίες.
Ναι, το monotasking είναι μια καλύτερη προσέγγιση, στην οποία πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας να λειτουργεί. Η επικέντρωση σε μία μόνο εργασία μέχρι να τελειώσει θα επιφέρει καλύτερη εστίαση πάνω στο θέμα και σαφώς καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε με τον σωστό τρόπο, ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη.
Ποια είναι τα οφέλη του monotasking;
1. Η εις βάθος διεξωδική ενασχόληση με κάποια εργασία
Αυτό σηματοδοτεί την αφοσίωση σε αυτή και την αφιέρωση σημαντικού χρόνου και προσοχής. Η διακοπή της εργασίας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είναι επιζήμια στην παραγωγικότητα και τη συγκέντρωσή σας. Αντί να ασχολείστε με σε τρία διαφορετικά ζητήματα σε μία ώρα, επιμερίστε τον χρόνο σας και εστιάστε στο καθένα από αυτά ξεχωριστά, όχι ταυτόχρονα. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να αποκτήσει μια αποτελεσματική εστίαση που αποδίδει καρπούς όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της εργασίας σας.
2. Οι περισπασμοί θα γίνουν παρελθόν
Ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα, όμως πολλές φορές θέλει να ξεφύγει από αυτό. Το άναμμα της οθόνης από μία ειδοποιήση είναι αρκετό για να αποσπαστεί η προσοχή. Ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αυτόν το σκοπό. Μερικές φορές πέφτετε στην παγίδα των περισπασμών, επειδή ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και βάζετε τρικλοποδιά στον ίδιο σας τον εαυτό. Αν επικεντρωθείτε απόλυτα στο monotasking, θα αγνοήσετε τους περισπασμούς, επειδή η εργασία θα έχει τεθεί σε προτεραιότητα.
3. Το monotasking θα αναδημιουργήσει τον χώρο σας
Η απόσπαση της προσοχής δεν δημιουργείται μόνο από τις συσκευές τεχνολογίας. Ο ίδιος ο χώρος μερικές φορές φέρνει αυτό το αρνητικό για την εργασία αποτέλεσμα. Το υπερφορτωμένο από αντικείμενα γραφείο και η καφετέρια με αρκετό κόσμο δεν θα είναι σύμμαχοί σας στο monotasking. Διαμορφώστε τον χώρο σας ή βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον και θα σας φανεί παιχνιδάκι. Η μείωση των περισπασμών θα σας φέρουν σε μία επιθυμητή κατάσταση ροής.
4. Θα επιφέρει προγραμματισμό στον εγκέφαλό σας
Η συγκέντρωση σε μία μόνο εργασία, θα καθαρίσει το μυαλό σας, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί και το άγχος. Η αύξηση της παραγωγικότητας θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα και θα τονώσει την ψυχολογία σας. Ναι, ο εγκέφαλος πάντα θα “φεύγει”, ειδικά σε στιγμές που υπάρχει κούραση και κακή ψυχολογία. Η επίγνωση των δικών σας μοτίβων διανοητικής οξύτητας είναι ζωτικής σημασίας όταν κάνετε monotasking – δεν έχει νόημα να προγραμματίσετε τέσσερις ώρες συγγραφής έκθεσης τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ξέρετε ότι δεν είστε “πρωινός άνθρωπος” και δεν θα γίνετε ποτέ. Μια άλλη πτυχή του θέματος είναι η διάρκεια της προσοχής σας – η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μετά από ένα ορισμένο σημείο, είναι φυσικό να χάνετε τη συγκέντρωσή σας, και το να ξέρετε πότε συμβαίνει αυτό είναι το κλειδί. Αν διαπιστώνετε ότι αρχίζετε συστηματικά να “ταξιδεύετε” μετά από μισή ώρα, πρέπει να εντοπίσετε τα τρωτά σημεία σας και να τα διορθώσετε.
Τα διαλείμματα είναι υγιή και πιθανώς απαραίτητα – το θέμα δεν είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά να μείνετε σε μια μόνο εργασία για αυτό το διάστημα. Τα προγραμματισμένα διαλείμματα δεν είναι περισπασμοί, είναι νοιάξιμο του εαυτού. Ακόμα και στο monotasking πρέπει να τον αφουγκραστείτε τις ανάγκες του εαυτού σας. Αν τις ακούσετε είναι πιο πιθανό να λειτουργήσει και να έχετε τα επιθυμητά για την εργασία σας αποτελέσματα.