Με τη σελίδα τους στο Facebook να ξεπερνά τους 130.000 ακόλουθους, μάλλον κάτι κάνουν σωστά. Τουλάχιστον πιο σωστά από κάποιους καθηγητές Γεωγραφίας στο σχολείο, γιατί, αν θυμάμαι καλά, δεν ήταν και πολλοί εκείνοι που στην ερώτηση, «Ποιο είναι το αγαπημένο σας μάθημα;», απαντούσαν με ενθουσιασμό, «η Γεωγραφία!». 

Ίσως, το να εκτιμήσεις τη Γεωγραφία, να είναι κάτι που έρχεται με τον καιρό ή με τα ταξίδια. Ή να έχει να κάνει με το ότι το να αποστηθίζεις λίστες με νομούς και πρωτεύουσες δεν είναι και το πιο διασκεδαστικό πράγμα. Ειδικά αν ήσουν σαν εμένα που συνέχεια μπέρδευα τα Τρίκαλα με την Καλαμάτα. 

Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ, σε βοηθούν να μάθεις περισσότερα για τον τόπο σου, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, με ενδιαφέρουσες πληροφορίες, γεωγραφικά quizάκια για δυνατούς-ή και όχι- λύτες, infographics και fun facts, δοσμένα με τρόπο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, ακόμη κι αν πιστεύεις ότι η Γεωγραφία δεν είναι το φόρτε σου. 

Posts όπως « Έτσι θα μοιάζει η Γη μετά από 250.000.000 χρόνια», «Αν ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 100 άνθρωποι…», «Νησί του Πάσχα: Το πιο παράξενο νησί του πλανήτη», «Burj Al Babas, η τούρκικη πόλη-φάντασμα με τα πανομοιότυπα παραμυθένια κάστρα» και «Hoshizuna-no-Hama, η έναστρη παραλία της Οκινάουα» συγκεντρώνουν χιλιάδες likes και οδηγούν στην ιστοσελίδα των γεωΓΡΑΦΙΚΩΝ για περισσότερες λεπτομέρειες.  

Τους ρωτήσαμε, λοιπόν, κάποιες βασικές ερωτήσεις για το μυστικό της επιτυχίας του, αλλά και για τη σχέση όλων εμάς με τη Γεωγραφία. 

– Ποιος είναι ο σκοπός της σελίδας;
Αααα κατευθείαν στο ψητό! Ας είναι! Οι γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ ξεκινήσαν χωρίς κάποιο σκοπό στο μυαλό τους. Εξελίχθηκε πάντως σε έναν χώρο όπου μαθαίνουμε πράγματα για τον κόσμο με σχετικά ανάλαφρο τρόπο. 

– Πώς δημιουργήθηκε, ποια ήταν η κεντρική ιδέα.
Στην αρχή ξεκινήσαμε ως κανάλι στο YouTube με μια καλή μου φίλη μοντέρ, αλλά στο τέλος επικράτησε το κείμενο και η στατική εικόνα. Στην εποχή του βίντεο. Μια ζωή ανάποδοι! 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ (@geografikoi)

– Ποια ήταν η στιγμή/αφορμή που γίνατε πρώτη φορά viral? Αν δεν υπάρχει, ήταν κάτι που συνέβη αργά και σταθερά;
Παίζετε με τη μνήμη μου και δεν φέρεστε ωραία. Σίγουρα δεν είναι το πρώτο αλλά ο γεωγραφικός πονοκέφαλος “Ένα νησί μέσα σε μια λίμνη σε ένα νησί μέσα σε μια λίμνη σε ένα νησί” ήταν απ’ τα πρώτα viral κείμενα της σελίδας. \

– Ποια είναι τα βασικά συστατικά του Viral;
Χωρίς να είμαι κανένας ειδικός θα πω το συναίσθημα, η περιέργεια κι η χαζομαρίτσα. Εμείς είμαστε απ’ο,τι φαίνεται λίγο πεζοί, οπότε ποντάρουμε στα δύο τελευταία. 

– Πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της ανωνυμίας στο viral; Κεντρίζει, δημιουργεί μυστήριο ή τι άλλο;
Για ένα μεγάλο διάστημα η φωνή και ο τρόπος γραφής ήταν τα μόνο στοιχειά που είχαν για μας οι ακόλουθοι της σελίδας. Δεν βρίσκω κάποια σύνδεση της ανωνυμίας (ορ νατ) με το viral περιεχόμενο να είμαι ειλικρινής. Ο κόσμος μπορεί να συνδεθεί μαζί σου είτε ξέρει το όνομα σου και την φάτσα σου είτε όχι. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ (@geografikoi)

– Θεωρείσαι/Θεωρείστε κάποιου είδους influencer;
Αχ αγαπημένη λέξη (#not). Μου βγάζει μια αρνητική χροιά ο όρος. Απ’ την άλλη μου αρέσει πολύ ο όρος αλληλεπίδραση. Είναι η κινητήριος δύναμη της σελίδας και ο λόγος που έχει διάρκεια αυτό το πρότζεκτ. Σε λίγους μήνες κλείνουμε δύο χρόνια και δεν θα μπορούσα να φανταστώ τους γεωγραφικούς χωρίς τον σχολιασμό των χρηστών κάτω από κάθε ανάρτηση. 

– Εφόσον ο όρος influencer υπάρχει πια, πια είναι τα καλά γνωρίσματά του ή της σελίδας του;
Αν έχει ως αυτοσκοπό να επηρεάσει, έχει καλά γνωρίσματα η σελίδα του; Το καλύτερο μου να απαντάω σε ερώτηση με ερώτηση. 

– Πρότεινέ μας μια άλλη σελίδα που πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει viral;
Θα ακουστεί οξύμωρο, αλλά η σελίδα «Η Γεωγραφία δεν είναι καθόλου κουλ» πρέπει να γίνει βάιραλ. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ (@geografikoi)

– Θεωρείς ότι πολλοί έβρισκαν τη γεωγραφία βαρετό μάθημα στο σχολείο;
Εννοείται! Ούτε εγώ καλά καλά δεν ξέρω αν συμπαθιόμασταν. 

– Είμαστε «αγεωγράφητος λαός»;
Αν ξέρουμε τις πρωτεύουσες του κόσμου; Το βλέπω και από τα κουίζ που κάνω κατά καιρούς και τρίβω τα μάτια μου κάθε φορά με τα αποτελέσματα. Ξέρουν τα πάντα ρε! Αλλά κακά τα ψέματα δεν είναι μόνο αυτό η γεωγραφία. Ευτυχώς δηλαδή γιατί θα είχα βαρεθεί! Παρέα με την Ιστορία, η Γεωγραφία σού εξηγεί το πριν, το τώρα και το μετά. Και εδώ θέλουμε δουλίτσα όλοι μας. 

– Μία απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες γεωγραφικές πληροφορίες που έχετε μοιραστεί, η οποία σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση.
Όταν ανέφερα ότι η Γη είναι επίπεδη και βρέθηκαν κάποιοι (λίγοι ευτυχώς) στα σχόλια να συμφωνούν. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by γεωΓΡΑΦΙΚΟΙ (@geografikoi)

Facebook
Instagram
Youtube
Site