Στην «Άγρια Δύση» της δημιουργίας περιεχομένου στο Διαδίκτυο, η ιερή τριάδα των «Like, Share και Subscribe» λειτουργεί ως… ξόρκι -έναν άκρως πειστικό (ενδεχομένως και πιεστικό) τρόπο να οδηγεί τους άλλους, συχνά έως και άθελά τους, να τον «ακολουθήσουν» και να εγγραφούν στο κανάλι / προφίλ / λογαριασμό του.

Ωστόσο, ας το παραδεχτούμε, όλοι μας έχουμε νιώσει περισσότερο αυτή την πίεση του «κάνε like, εγγράψου» κτλ παρά μια πραγματικά γνήσια έκκληση για διαμοίρασμα περιεχομένου.

Κοινώς, όλοι μας πέφτουμε, άθελά μας ή μη, σε μια «παγίδα χρόνου για το χρήμα».

Ακόμη και αν θεωρήσουμε τους vloggers του σήμερα (όπως τον Ζach King) ως σύγχρονους μάγους, που κρατούν μαγικά ραβδιά και δελεάζουν τους θεατές με υποσχέσεις ψηφιακών θαυμάτων (την ίδια στιγμή που εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μετατρέψουν τον χρόνο σας σε χρήματα για τους ίδιους), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το δελεαστικό mantra του Like, Share & Subscribe πρέπει να γίνεται με σύνεση και συναίσθηση.

Ιδού τι πρέπει να προσέξετε για να είστε ένας ενημερωμένος και έξυπνος καταναλωτής ψηφιακού περιεχομένου.

H περίπλοκη τέχνη του like και της ψηφιακής «επαιτείας»

Time-For-Money

Η αναγνώριση της παγίδας «χρόνος για χρήμα» είναι το πρώτο βήμα: το ξέρετε ότι έχετε υπερβεί νόρμες, όταν η επιθυμία της ενασχόλησής σας γίνεται λαίμαργα και ανακαλύπτετε ότι ξοδεύετε περισσότερο χρόνο από ό,τι περιμένατε στις ψηφιακές συνδέσεις. Η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί.

Θέστε όρια

Για να ανακτήσετε τον έλεγχο του χρόνου σας απαιτείται η θέσπιση σαφών ορίων. Εξετάστε το ενδεχόμενο να θέσετε χρονικούς περιορισμούς για τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο. Ορίστε έναν συγκεκριμένο χρόνο για να παρακολουθείτε περιεχόμενο.

Διαφοροποιήστε την ψηφιακή σας «διατροφή / μενού»

Σπάστε τη μονοτονία διαφοροποιώντας την ψηφιακή σας «διατροφή». Εξερευνήστε περιεχόμενο πέρα από τα πεδία των ατελείωτων αιτημάτων που αποζητούν την δέσμευσή σας. Αναζητήστε εκπαιδευτικό, ενημερωτικό ή food for thought περιεχόμενο που προσθέτει αξία στο χρόνο που περνάτε στο διαδίκτυο.

Διαγράψτε και ακυρώστε στρατηγικά τις εγγραφές σας

Αναθεωρήστε τις συνδρομές σας. Διαγράψτε ή ακυρώστε το follow των δημιουργών που ασχολούνται κυρίως με το ανελέητο κυνήγι των likes, των shares και των συνδρομών. Επιλέξτε δημιουργούς των οποίων το περιεχόμενο ευθυγραμμίζεται με τα ενδιαφέροντα και τις αξίες σας χωρίς να σας βομβαρδίζουν με συνεχείς απαιτήσεις.

Κάντε ψηφιακή «αποτοξίνωση»

Ξεκινήστε περιοδικά μια ψηφιακή «αποτοξίνωση». Κάντε ένα διάλειμμα από το αδιάκοπο κυνήγι των likes και των shares για να επανεκτιμήσετε τη σχέση σας με το διαδικτυακό περιεχόμενο. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες εκτός σύνδεσης που σας δίνουν χαρά και ικανοποίηση.

Like share

Να είστε ένας συνειδητοποιημένος καταναλωτής περιεχομένου

Εξασκηθείτε στη συνειδητή κατανάλωση, ασχολούμενοι ενεργά με πράγματα ενδιαφέροντα. Αντί να προσθέτετε άσκοπα τον χρόνο σας σε αυτή τη φρενίτιδα της εμπλοκής, επιλέξτε να αλληλεπιδράτε με υλικό που πραγματικά προσφέρει αξία στη ζωή σας.

Ελέγξτε διεξοδικά τον διαδικτυακό κόσμο γύρω σας (προς όφελός σας)

Αποδράστε από τον ψηφιακό «κυκλώνα» και πάρτε τον έλεγχο του δικού σας διαδικτυακού περιεχομένου. Αντί να είστε απλός θεατής στο τεράστιο θέαμα της ψηφιακής σύνδεσης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας για προσωπική ανάπτυξη και ανάπτυξη δεξιοτήτων. Εντοπίστε τομείς ενδιαφέροντος ή δεξιότητες που πάντα θέλατε να αποκτήσετε. Είτε πρόκειται για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, είτε για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, είτε για την τελειοποίηση των μαγειρικών σας δεξιοτήτων, επενδύστε το χρόνο σας σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προσωπική σας ανάπτυξη.

Δημιουργήστε ένα «ημερολόγιο περιεχομένου»

Αναλάβετε την ευθύνη της διαδικτυακής σας εμπειρίας δημιουργώντας ένα «ημερολόγιο περιεχομένου». Σχεδιάστε στρατηγικά τις διαδικτυακές σας «δεσμεύσεις» και συνδέσεις, εξασφαλίζοντας ισορροπία μεταξύ ψυχαγωγίας και ωφέλειας. Διαθέστε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για την παρακολούθηση περιεχομένου, την επικοινωνία με τους δημιουργούς και, κυρίως, αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ευημερία και την ανάπτυξή σας.

Ασχοληθείτε ουσιαστικά και όχι επιφανειακά

Όταν αλληλεπιδράτε με το περιεχόμενο, επιδιώξτε την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Αντί να πατάτε άσκοπα το κουμπί like, αφήστε προσεκτικά σχόλια που συμβάλλουν σε ουσιαστικές συζητήσεις. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την ψηφιακή σας εμπειρία, αλλά και ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας γύρω από το περιεχόμενο που σας εκφράζει.

Εξερευνήστε εκπαιδευτικές πλατφόρμες

Εξετάστε το ενδεχόμενο να εξερευνήσετε εκπαιδευτικές πλατφόρμες και διαδικτυακά μαθήματα που ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντα και τους επαγγελματικούς σας στόχους. Πλατφόρμες όπως το Coursera, το Udemy ή το Khan Academy προσφέρουν πληθώρα μαθημάτων που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και γνώσεις. Αξιοποιήστε τον χρόνο της οθόνης σας για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μετατρέποντας την online εμπειρία σας σε ένα πολύτιμο ταξίδι μάθησης.

Ορίστε ξεκάθαρους ψηφιακούς στόχους

Ορίστε σαφείς στόχους για τις ψηφιακές σας αλληλεπιδράσεις. Είτε πρόκειται για ενημέρωση σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, είτε για δικτύωση με «ομοϊδεάτες», η ύπαρξη στόχων με γνώμονα έναν συγκεκριμένο σκοπό θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο ψηφιακό τοπίο πιο στοχευμένα.

Καθιερώστε μικρά «τελετουργικά»

Δημιουργήστε τελετουργίες που περιλαμβάνουν απομάκρυνση από το ψηφιακό πεδίο .Είτε πρόκειται για μια πρωινή ρουτίνα, έναν βραδινό περίπατο ή ένα χόμπι του Σαββατοκύριακου, η καθιέρωση τελετουργιών εκτός σύνδεσης παρέχει μια υγιή ισορροπία και διασφαλίζει ότι ο χρόνος σας ξοδεύεται σωστά τόσο στον εικονικό όσο και στον φυσικό / πραγματικό κόσμο.

Εφαρμόστε τον «κανόνα των 5 λεπτών»

Εφαρμόστε τον κανόνα των 5 λεπτών κάθε φορά που μπαίνετε στον πειρασμό να «ξεφυλλίζετε» ανούσιες ιστοσελίδες. Επιτρέψτε στον εαυτό σας το πολύ 5 λεπτά για να ασχοληθείτε με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αν δεν σας κεντρίσει το ενδιαφέρον μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, προχωρήστε σε άλλες αξιόλογες ασχολίες.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να αποφύγετε την παγίδα της «ψηφιακής επαιτείας» περιηγούμενοι στο βασίλειο του διαδικτύου με δεξιότητα, θέτοντας όρια και αξιοποιώντας στο έπακρο τον χρόνο σας.