Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι έχουν μπει σε ένα εορταστικό κλίμα. Οι δρόμοι έιναι γεμάτοι κόσμο, οι προετοιμασίες για τα τραπέζια και τα δώρα είναι πυρετώδεις και η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της. Ένα από τα πιο εμβληματικά στοιχεία αυτής της εορταστικής περιόδου που όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία είναι τα εκθαμβωτικά φώτα και λαμπιόνια που στολίζουν τα σπίτια και τους δρόμους. Φωτάκια κάθε είδους, με σχέδια, χρώματα κάνουν την ατμόσφαιρα πιο ζεστή και γιορτινή και κάθε γειτονιά της πόλης πιο όμορφη.

Πώς ξεκίνησε η παράδοση;

Το φως στην περίοδο των Χριστουγέννων έχει στην πραγματικότητα μια ιστορία που χρονολογείται από τις παγανιστικές τελετουργίες της βόρειας Ευρώπης. Το χειμώνα, λίγος φωτισμός χρησίμευε πάντα ως αναπαράσταση της ελπίδας ότι ο ήλιος θα έλαμπε ξανά έντονα, τερματίζοντας το σκοτάδι του Δεκεμβρίου. Η παράδοση των χριστουγεννιάτικων φώτων ξεκίνησε με σεμνότητα, με τα κεριά να χρησιμεύουν ως κύρια πηγή φωτισμού. Αυτά τα κεριά τοποθετήθηκαν αρχικά στο δέντρο χρησιμοποιώντας λιωμένο κερί ή καρφίτσες. Αυτή η παράδοση μπορεί να αναχθεί στη Γερμανία του 17ου αιώνα, και τους επόμενους δύο αιώνες, έγινε ευρέως διαδεδομένη πρακτική στη Γερμανία και τελικά εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο αρχικός σκοπός αυτών των κεριών ήταν να φέρουν φωτισμό στα στολίδια που κοσμούσαν το δέντρο. Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι περίπου το 1900, όταν τα κηροπήγια κέρδισαν δημοτικότητα και άρχισαν να αντικαθιστούν το κερί και τις καρφίτσες ως μέσο για να στερεώσουν τα κεριά στο δέντρο. Ο σκοπός όμως παρέμεινε ίδιος: να φωτιστούν και να γίνουν ακόμα πιο εμφανή τα όμορφα στολίδια στο δέντρο.

Κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου του 1880, ο Thomas Edison παρουσίασε τα πρώτα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια εξωτερικού χώρου στον κόσμο. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με φώτα σε εξωτερικούς χώρους που ήταν ξεχωριστή από τη διακόσμηση μόνο του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ο Edward Johnson, ο οποίος ήταν εφευρέτης υπό την επίβλεψη του Thomas Edison, δημιούργησε την πρώτη σειρά χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων μερικά χρόνια αργότερα. Η σειρά από φωτάκια ήταν φτιαγμένη από 80 μικρούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες και κοσμούσαν το δέντρο του σαλονιού του δίπλα στο παράθυρο προσελκύοντας πλήθος κόσμου. Το 1890, οι σειρές των φώτων παρήχθησαν μαζικά και τα πολυκαταστήματα άρχισαν να τα εκθέτουν σε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις στα καταστήματά τους. Οι δημόσιες διακοσμήσεις χριστουγεννιάτικων φωτισμών σε καταστήματα λιανικής και κυβερνητικά κτίρια έγιναν πιο δημοφιλείς στις Η.Π.Α. στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1903, η αμερικανική εταιρεία Eveready πούλησε τις πρώτες σειρές από φωτάκια “έτοιμα να μπουν στην πρίζα”, ενώ τη δεκαετία του ‘20, ακολούθησαν φώτα που αναβοσβήνουν. Όταν τα φώτα έγιναν πιο προσιτά , η συνήθεια αυτή επεκτάθηκε και στα σπίτια, και έγινε μία ετήσια τρομερά δημοφιλής παράδοση που εμπεριέχει διαγωνισμούς διακόσμησης και πολλά σπίτια γίνονται σημείο ενδιαφέροντος για τους λάτρεις της Χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Ειδικά για τα αμερικανικά σπίτια, Χριστούγεννα δεν υπάρχουν χωρίς λαμπιόνια. Κάθε χρόνο οι διακοσμήσεις και μέσα αλλά ειδικά στο εξωτερικό του σπιτιού έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Οι Αμερικανοί αγοράζουν περίπου 150 εκατομμύρια φλωτα το χρόνο, φωτίζοντας 80 εκατομμύρια σπίτια σε όλη τη χώρα.

Ολόκληρες γειτονιές αποτελούν έργα τέχνης και σημείο ενδιαφέροντος για πολλούς που αγαπούν τα Χριστούγεννα και τη μαγεία τους. Είτε προτιμάτε ένα εκλεπτυσμένο θέαμα με καλαίσθητα φωτάκια σε ένα χρώμα είτε μια LED υπερβολή, στην Αμερική μπορείτε να βρείτε τα καλύτερες και πιο εντυπωσιακές διακοσμήσεις σε σπίτια σε κάθε πολιτεία, από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Μέχρι και τηλεοπτικό reality έχει βγει που ιδιοκτήτες σπιτιών διαγωνίζονται για την πιο φαντασμαγορική διακόσμηση Great Christmas Light Fight ενώ σε πολλές περιοχές διοργανώνονται ξεναγήσεις στις πιο εντυπωσιακές γειτονιές.

Μία τέτοια γειτονιά είναι και η Dyker Heights στο Brooklyn με τα καλύτερα φώτα να είναι μεταξύ 11th και 13th Avenues, από 83rd έως 86th St.

Το σπίτι στο 10221 S. Fairgate Way στο Highlands Ranch διαθέτει 20.000 φώτα που καταλαμβάνουν σχολαστικά σχεδόν κάθε άκρη του σπιτιού. Στη σελίδα του σπιτιού στο Facebook ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα εμφανιστούν σε αυτή τη σεζόν του ABC «The Great Christmas Light Fight».

Πηγή: Hazard’s Gingerbread House/ Facebook

Κάποτε νικητής του διαγωνισμού The Great Christmas Light Fight του ABC, ο δρόμος Comstock στο Gilbert της Arizona έχει σύνολο στα 13 σπίτια περισσότερα από 110.000 φώτα μαζί.

Οι επισκέπτες στο Peacock Lane, στο Oregon, ένα δρόμο τεσσάρων τετραγώνων μπορούν να απολάυσουν δωρεάν ζεστή σοκολάτα ή μηλίτη θαυμάζοντας την περίτεχνη φωτισμένη διακόσμηση.

χριστουγεννιάτικα φωτάκια
Πηγή: Mukilteoedits/ Wikipedia

Από το 1952, η γειτονιά Candy Cane Lane στο Los Angeles τηρεί την παράδοση της φαντασμαγορικής διακόσμησης και δικαίως έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του είναι επίσης γνωστό ότι κάνουν εμφανίσεις έκπληξη καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Μάλιστα η παράδοση αυτή έχει γίνει και ταινία με τον Eddie Murphy

Ένα πραγματικό θαύμα στην 34η Οδό στη Βαλτιμόρη, αυτή η παράδοση δεκαετιών διαθέτει τόσο κλασικές επιδείξεις όσο και μοναδικές λεπτομέρειες, όπως ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο από ζάντες αυτοκινήτων.

Χριστουγεννιάτικα φωτάκια και περιβάλλον

Ωστόσο όσο εντυπωσιακά και αν είναι καταναλώνουν τρομερή ενέργεια και έχουν φοβερό περιβαλλοντικό κόστος.Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο γιορτινός φωτισμός καταναλώνει πάνω από έξι τεραβάτ ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμεί με τη συνολική μηνιαία κατανάλωση ενέργειας από περίπου 500.000 σπίτια. Πρόκειται για 500.000 σπίτια ετησίως μόνο για τη χρήση των χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων! Και αυτό μόνο στην Αμερική!  Η σπατάλη ενέργειας για φωτισμό είναι και αυτή ένα κομμάτι της σύγχρονης υπερκατανάλωσης ενέργειας που οδηγεί στην εξάντληση των ενεργειακών πόρων της Γης αλλά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Οι άνθρωποι είναι συνήθως εξαιρετικά ευσυνείδητοι σχετικά με τη χρήση ενέργειας καθώς σκέφτονται τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα, αλλά όταν πρόκειται για τα Χριστούγεννα, εγκαταλείπουν όλους τους στόχους να διατηρήσουν την κατανάλωση ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα.

Στο περιβαλλοντικό κόστος πρέπει να υπολογίσουμε και τη φωτορύπανση. Η ΜΚΟ International Dark-Sky Association επινόησε τον όρο «φωτορύπανση» για να ορίσει τον υπερβολικό νυχτερινό ή μη φυσικό φωτισμό.Τα άφθονα φώτα των πόλεων ανακλώνται και διαχέονται στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το γνωστό σε όλους φωτισμένο ουρανό των αστικών περιοχών. Η φωτορύπανση είναι ένα φαινόμενο με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής του ανθρώπου αλλά και με επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μπορεί να επηρεάσει αστρονόμους και επιστήμονες, τις μεταναστεύσεις και τη δραστηριότητα της άγριας ζωής και έχει συνδεθεί με ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση και μας δημιουργεί ζεστασιά. Ωστόσο, η ανθρώπινη υπερβολή και ο υπερκαταναλωτισμός έχει οδηγησει ακόμα και αυτήν την παράδοση σε επίπεδα τρομακτικά.  Η Χριστουγεννιάτικη φωταψία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο επίπεδο που φαίνεται από το διάστημα! Μήπως είναι καιρός να αναλογιστούμε τις συνέπειες όλης αυτής της υπερβολης;