Γιατί είναι ακόμα ταμπού τον τρως μόνος σου; Δυστυχώς, υπάρχει ένα αίσθημα λύπησης προς αυτούς που τρώνε χωρίς παρέα σε εστιατόρια ή ταβέρνες. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αντικοινωνικοί ή δεν έχουν φίλους. Η κοινωνία, είναι αυτή που έχει δημιουργήσει ενοχές μέσω της κριτικής της σε αυτό το ζήτημα.

Ο Αριστοτέλης αναγνώρισε τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου ως έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του πολιτισμού – μία από τις δύο δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη φύση της υπεροχής του ανθρώπου. Στην Αρχαία Ελλάδα τα γεύματα σερβίρονταν μόνο σε ανδρικές συγκεντρώσεις με χαμηλά τραπέζια, ώστε οι καλεσμένοι να μπορούν να ξαπλώνουν ενώ τρώνε και στη συνέχεια να συζητάνε.

Το φαγητό, παραδοσιακά, ήταν μια κοινωνική, τελετουργική εμπειρία. Από το θρησκευτικό δείπνο μέχρι το οικογενειακό γεύμα, η αίσθηση της κοινότητας και της κοινωνικότητας είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη κουλτούρα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Το να τρως μόνος αντιτίθεται σε αυτή την κουλτούρα και έχει δημιουργηθεί κοινωνικό στίγμα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει γεμίσει από ανθρώπους που δειπνούν μόνοι τους και διακηρύσσουν περήφανα την αγάπη τους γι’ αυτό. Στο εξωτερικό, πολλοί είναι αυτοί που έχουν υιοθετήσει αυτή την τακτική και την έχουν εντάξει στον τρόπο ζωής τους στα πλαίσια της φροντίδας του εαυτού (self-love).

Ναι, το να τρως μόνος σου, μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους ή ακόμα και ακατόρθωτο. Τα βλέμματα των υπόλοιπων παρευρισκομένων θα δημιουργήσουν αμηχανία, αλλά αναγκαστικά πρέπει να βγεις από το comfort zone σου. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που θέλει ακόνισμα και κάθε φορά θα φαίνεται πιο εύκολη. Οι πρώτες φορές που θα κάνει βόλτες κάποιος ως νεός οδηγός, είναι δύσκολες, αλλά με την εξάσκηση και την επαναληψιμότητα, θα οικειοποιηθεί την ιδέα της οδήγησης. Ο ίδιος τρόπος σκέψης πρέπει να υιοθετηθεί και όταν φάει κάποιος μόνος του, τις πρώτες φορές.

Η μοναξιά του γεύματος στο σπίτι, μερικές φορές μπορεί να φέρει αρνητικά συναισθήματα. Το επιβαρυμένο πρόγραμμα του κοινωνικού περίγυρου, συνήθως δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ώστε να πραγματοποιηθεί κάποια μαγειρική μάζωξη, με αποτέλεσμα ο εαυτός να μένει ανικανοποιήτος. Μόνος μπορείς να φας όπου θες, όποτε θες, χωρίς γκρίνια και καταπίεση. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του να τρως μόνος σου.

Πόσες φορές σερί, μπορεί να αντέξει κάποιος να τρώει τα ίδια και ίδια, χωρίς να δοκιμάζει κάτι καινούργιο; Αυτή η χαρά της πρωτόγνωρης γεύσης την ώρα που σκάει η πρώτη μπουκιά μέσα στο στόμα, πρέπει να καλυφθεί. Η δική μας μαγειρική είναι προβλέψιμη για τους γευστικούς αισθητήρες του στόματος. Αν χαρούν αυτοί, σίγουρα, θα χαρείτε κι εσείς. Η ζωή είναι γεμάτη από πολλές και διαφορετικές απολαύσεις. Βασικά, το φαγητό, μπορεί να καλύψει ένα ικανοποιητικό ποσοστό από αυτές και αυτό δεν είναι κάποιο μυστικό.

Εμείς θα σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις το παρθένο ταξίδί σου στα γαστρονομικά μονοπάτια, χωρίς να νιώσεις άβολα.

1. Μην πας για φαγητό σε ώρα αιχμής

Τα πρώτα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και γεμάτα αυτοπεποίηθηση. Αυτή αυτόματα θα πέσει, αν νιώσεις πολλά βλέμματα να είναι στραμμένα προς τα πάνω σου. Αυτή η συνθήκη μπορεί να αποφευχθεί αν επιλέξεις να πας για φαγητό σε “νεκρή ώρα”. Συνήθως, οι ώρες 17:00 – 18:00, δεν έχουν τόση πολυκοσμία.

2. Συνδύασε το φαγητό με μία άλλη δραστηριότητα

Ναι, η δουλειά σου μπορεί να αποδειχθεί το στηριγμά σου. Πάρε μαζί σου το tablet ή το laptop και δούλεψε όσο βρίσκεσαι στον χώρο του μαγαζιού. Προσοχή: δεν προτείνουμε να μείνεις για ώρες και να κάνεις κατάληψη στο τράπεζι. Η δουλειά θα έχει βοηθητικό ρόλο, με την προσοχή στραμμένη εκεί, θα δημιουργηθεί το αίσθημα της άνεσης κατά τη διάρκεια του γεύματος.

3. Γευμάτισε στην μπάρα

Η ταβέρνα, δεν έχει την πολυτέλεια της μπάρας, αλλά σίγουρα έχει άλλες χάρες. Ωστόσο, πολλά εστιατόρια έχουν μπάρα και είναι μία καλή επιλογή. Η στραμμένη πλάτη προς τον κόσμο, εξαφανίζει το άγχος που δημιουργεί η συγκεκριμένη κοινωνική συνθήκη. Η εστίαση στο φαγητό θα πραγματοποιηθεί με τις κατάλληλες ψυχολογικές προϋποθέσεις, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

4. Πήγαινε σε ένα μικρό μαγαζί

Τι καλύτερο από το να τρως, χωρίς πολυκοσμία! Συνήθως τέτοια μαγάζια έχουν την τάση να επισκέπτονται όσοι τρώνε μόνοι, γι’ αυτόν τον λόγο. Λιγότερη φασαρία, περισσότερη εστίαση στο φαγητό, χωρίς καμία ντροπή. Καλό είναι να έχετε κάνει την έρευνά σας για να βρείτε το μικρό μαγγαζί που θα σας ταιριάξει.

5. Ωθήσε τον εαυτό σου

Όλοι θέλουμε λίγο σπρώξιμο. Μία Κυριακή, που είναι κλειστά τα σουπερμάρκετ, βγάλε βόλτα τον εαυτό σου και άφησέ τον να πεινάσει. Το να πας σπίτι, δεν θα είναι επιλογή, γιατί μέχρι τότε θα έχουν δημιουργηθεί αρκετά νεύρα από την πεινασμένη κοιλιά. Πήγαινε σε ένα δρόμο με πολλά εστιατόρια και άφησε τις μυρωδιές να σε οδηγήσουν στις γεύσεις που θέλεις να κατακτήσεις. Η πείνα θα είναι τόσο μεγάλη, που δεν θα σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι!

6. Πιες ένα ποτό

Εντάξει, δεν είναι η καλύτερη συμβουλή, η ώθηση στο αλκοόλ, αλλά πάντα ένα ποτήρι κρασί βοηθάει στην χαλάρωση. Μπορείς να το πιεις πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, ό,τι και να επιλέξεις σίγουρα θα βοηθήσει στην επίτευξη του σκόπου. Πάντα με σύνεση.

7. Καθίσε στο τραπέζι δίπλα στην πόρτα

Το τραπέζι στην πόρτα, αποδεικνύεται ένα ασφαλές μέρος για όσους τρώνε μόνοι τους. Συνήθως, δεν είναι το επίκεντρο της προσοχής, γιατί βρίσκεται στην άκρη του μαγαζιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαι όυτε εσύ στο επίκεντρο. Bonus: θα αποχωρήσεις από το μαγαζί, χωρίς να κάνεις “πασαρέλα”.

8. Κάνε εξάσκηση με έναν φίλο

Πήγαινε μόνος σου για φαγητό, παράγγειλε και κανόνισε να έρθει ο φίλος σου φαγωμένος και μετά από αρκετή ώρα. Μέχρι να συναντηθείτε, θα έχεις οικειοποιηθεί τον χώρο, τους ανθρώπους γύρω σου, ενώ παράλληλα θα περιμένεις το ανθρώπινο safe place σου.

9. Πάρε μαζί σου ένα βιβλίο

Το βιβλίο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Ακόμα και αν πας μόνοι σας, ένα βιβλίο μπορεί να γίνει το έναυσμα για την έναρξη μίας συζήτησης μπορεί να διαρκέσει ώρες. Ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποσπάσει την προσοχή σου.

10. Παρατήρησε τον υπόλοιπο κόσμο

Ο τρόπος που τρώει κάποιος ή η γλώσσα του σώματος, πολλές φορές μπορεί να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Παρατήρησε τους γύρω σου, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και δημιούργησε ιστορίες από τα πιο απλά πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα απασχολήσεις το μυαλό και θα περάσεις ευχάριστα στο γεύμα σου.

Αυτό που έχει σημασία, είναι να το διασκεδάσεις. Να θυμάσαι: “Κανείς δεν σκέφτεται εσένα, γιατί όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους”. Ακόμα κι αν σε σκέφτονται – ποιος νοιάζεται; Για να σε σκέφτονται σημαίνει ότι δεν περνάνε καλά οι ίδιοι και πρέπει να απασχολήσουν το μυαλό τους με κάτι άλλο και αυτό το “άλλο” θα είσαι εσύ. Μη νιώθεις σε μειονεκτική θέση, γιατί πολλοί από τους παρευρισκόμενους θα ήθελαν να είναι στη θέση σου, απλά δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν.