Ναι, έχουμε μιλήσει και έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο ghosting, μια τάση που έχει μπει για τα καλά στη σύγχρονη ζωή μας ή μάλλον καλύτερα στις διαδικτυακές μας συνομιλίες (ή και σχέσεις). Πόσα μηνύματα εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να μην έχουν διαβαστεί ή να διαβάζονται και να μην απαντώνται ποτέ! Μία απροσδόκητη εξαφάνιση μπορεί να είναι σκληρή ή επίπονη, ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο να μην μπορούν να την εφαρμόσουν όλοι. Γι’ αυτό λοιπόν, το “caspering”, μικρό ξαδερφάκι του “ghosting”, δεν είναι τόσο βάναυσο, άλλωστε η ονομασία του και μόνο μας προϊδεάζει για κάτι άκακο και χαριτωμένο… Ή μήπως όχι;
Ήδη, πολλοί από εσάς θα καταλάβατε ότι η ονομασία του όρου μας έρχεται από τον Casper, το φιλικό φαντασματάκι των κόμικς και της ποπ κουλτούρας, και στην ψηφιακή ζωή μας αναφέρεται στη σταδιακή απομάκρυνση από την επικοινωνία που έχετε με κάποιο πρόσωπο για το οποίο δεν ενδιαφέρεστε πλέον. Με λίγα λόγια, όποιος δεν θέλει να φανεί ο “κακός” της υπόθεσης, χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τακτική, η οποία ουσιαστικά δίνει μπερδεμένα μηνύματα (mixed signals) στον αποδεκτή ελπίζοντας να “πιάσει το μήνυμα”, χωρίς αυτό να τον τσακίσει συναισθηματικά.
Μόνο που ο Casper δεν είναι καλύτερος από τον Ghoster!
Ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε το ομιχλώδες τοπίο στο οποίο κινείται ο Casper. Αντί απλά να αγνοήσει τα μηνύματά σας, ο Casper θα απαντήσει στο μήνυμά σας μετά από 8 ώρες ή ακόμη και μέρες, με μία σύντομη ευγενική απάντηση εμποτισμένη με μπόλικη φιλική διάθεση. Σε μία άλλη περίπτωση που θα του έχετε προτείνει κάποια έξοδο, είναι πολύ πιθανό να υπονοήσει ότι ενδιαφέρεται, αλλά το «δυστυχώς, έχω κανονίσει», θα είναι μία αναμενόμενη απάντηση, που δεν θα πρέπει να σας προκαλέσει έκπληξη. Σε πολλές περιπτώσεις η συνομιλία συνεχίζεται με την γνώριμη ατάκα «το βλέπουμε για κάποια άλλη στιγμή», αλλά αυτή η στιγμή (μαντέψτε), δεν έρχεται ποτέ.
Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση, με τον αποδέκτη του caspering να πιστεύει λανθασμένα ότι μπορεί υπάρχει μία δύσκολη περίοδος πιεσμένου προγράμματος, που δεν τους αφήνει να βρεθούν. Ο Casper δίνει ελπίδες και ποτέ δεν ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να τελειώσει η σχέση, όπως καταλαβαίνετε με αυτόν τον τρόπο η άλλη πλευρά συνεχίζει να ξοδεύει την ενέργειά της σε αυτή την σχέση, αργεί να συνειδητοποίησει ότι τελείωσε η σχέση, με αποτέλεσμα να χάνει τον χρόνο της.
Πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση, το ενδεχόμενο να μην αντιληφθείτε ποτέ ότι σας κάνουν caspering και για να πάρετε τελικά το μήνυμα, θα δεχτείτε το γνωστό -και σε καμία περίπτωση αγαπημένο- ghosting. Σε αυτή την περίπτωση επιδεικνύει την απαίσια συμπεριφορά που ήθελε να αποφύγει και ο Casper σταματάει να είναι χαριτωμένος. «Σαν το μικρό φαντασματάκι τριγυρνάς», έχει τραγουδήσει πολλάκις η Καιτή Γαρμπή, μόνο που στον νέο διαδικτυακό όρο το φαντασματάκι κάνει ένα “πουφ” και εξαφανίζεται.
Σε κάθε περίπτωση, τα ισχυρά συναισθήματα της απόρριψης και της στανεχώριας δεν θα αποφευχθούν. Με το caspering διαιωνίζεται μία τελειωμένη κατάσταση, οι εκκρεμότητες δεν κλείνουν ποτέ, ενώ ταυτόχρονα με την ψυχική οδύνη παρατείνεται σαν άλλο βασανιστήριο που έχει τεθεί σε εφαρμογή ως τιμωρία. Ναι, δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, αλλά δραματοποιώντας λίγο την κατάσταση προσπαθούμε να τονίσουμε ότι το caspering δεν είναι αθώο, ούτε ανώδυνο.
Αν έχει τελείωσει το ενδιαφέρον, συμπεριφερθείτε με ειλικρίνεια όπως θα άρμοζε σε μία τέτοια συνθήκη. Ένα μήνυμα όπως «δεν αισθάνομαι πλέον καλά σε αυτή τη σχέση, οπότε «νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τραβήξουμε χωριστούς δρόμους. Σου εύχομαι τα καλύτερα και σε ευχαριστώ πραγματικά για τον χρόνο που περάσαμε μαζί», είναι αρκετά έντιμο και σίγουρα θα εκτιμηθεί στην εποχή του ghosting. Αντιμετωπίστε την αποστολή ενός τέτοιου μηνύματος, ως ένα τσιρότο που πρέπει να να βγει ως το δυνατόν πιο γρήγορα από την πληγή, ώστε να μην προκληθεί αρκετός πόνος.
Οι Caspers δεν διαφέρουν και τόσο από τους Ghosters τελικά. Αυτή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν ως κύρια διαφορά, είναι ότι τους δεύτερους τους διακατέχει ένα είδος αναισθησίας για τα συναισθήματα των άλλων, γεγονός που τους κάνει πιο σκληρούς από τους πρώτους. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα μπορεί να είναι οδυνηρό για τον αποδέκτη με τα συναισθήματα σύγχυσης αργά ή γρήγορα να κάνουν την εμφάνισή τους. Ένας από τους κύριους λόγους που χρησιμοποιούνται τέτοιες τακτικές από τους Caspers και τους Ghosters είναι επειδή δεν μπορούν να εμπλακούν σε μία άβολη συναισθηματική συζήτηση. Το να αντιμετωπίσεις τις αντιδράσεις του συνομιλητή που απορρίπτεται, θα τους φέρει σε αμηχανία και δεν θέλουν να βάλουν τον εαυτό να περάσει από αυτή τη διαδικασία.
Το caspering θα μπορούσε πράγματι να είναι ένας λιγότερο τραυματικός τρόπος απομάκρυνσης από μία σχέση, μόνο όταν αναγνωρίζονται τα σημάδια του. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμβαίνει αυτό, αφού το φαντασματάκι καταφέρνει να αφήνει θολό το τοπίο. Συνήθως, το θύμα της συγκεκριμένης τακτικής τείνει να πιστεύει τις δικαιολογίες, αφού δεν γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του θύτη. Λαϊκιστί, δεν πάρει πρέφα τι παίζει. Η συνεχόμενη χωρίς ενοχές κοροϊδία είναι το ίδιο κακόβουλη, με την πλήρης εξαφάνιση. Ο Casper σε αυτή την περίπτωση μετατράπηκε σε βεελζεβούλειο φαντασματάκι, που πρέπει να ξεφύγετε από αυτό, ώστε να μην σας παιδέψει πολύ.