Όλοι μιλάμε για τα σύννεφα που έρχονται στη σχέση μας και μερικές φορές φαίνεται να δείχνουν την πόρτα εξόδου, κοινώς τον χωρισμό. Κάποιοι τσακωμοί μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικοί για τη σχέση σας και να σας φέρουν πιο κοντά με το ταίρι σας. Η άλλη κατηγορία τσακωμών που δημιουργούν δυσάρεστο κλίμα και λειτουργούν απωθητικά, είναι αυτή που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας.
Η ένταση των τσακωμών σε πολλές περιπτώσεις μας θολώνει το μυαλό και τη σκέψη μας με αποτέλεσμα να κάνουμε κάποια βαριά δήλωση που στη συνέχεια θα μετανιώσουμε. Τα λόγια μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στα συναισθήματα του συντρόφου σας, η οποία δεν είναι δυνατό να διορθωθεί.
Ποιοι τσακωμοί οδηγούν στον χωρισμό;
1. Πιστεύετε ότι έχετε πάντα δίκιο
Μερικοί δεν έχουν στο λεξιλόγιο τους τη λέξη λάθος προς ιδία χρήση. Απλά αρνούνται να πιστέψουν ότι έπεσαν σε κάποιο σφάλμα. Σας έχω νέα! Κανείς δεν έχει πάντα δίκιο. Αν ψάξετε λίγο βαθύτερα, θα δείτε ότι και έσεις μπορεί να έχετε κάποιο μερίδιο ευθύνης σε κάποιες περιπτώσεις. Το να ψάχνετε να βρείτε ποιος έχει δίκιο, θυμίζει παιδική συμπεριφορά. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε τον τρόπο για να δουλέψει η κατάσταση και η σχέση σας, με αφετηρία την επίλυση του προβλήματος.
Το αίσθημα ότι πρέπει να έχετε δίκιο μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας. Με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργηθούν τριβές εξαιτίας αυτού του φαινομένου και θα δημιουργήσουν αρκετά αγκάθια στη σχέση σας. Αυτή η συμπεριφορά, δείχνει εγωκεντρικότητα και ατομικισμό. Η σχέση δεν είναι παιχνίδι για να κερδίζεις ή να χάνεις σε ένα χωρισμό. Είναι μία ομαδική συνθήκη και πρέπει να λειτουργείτε κατά αυτόν τον τρόπο.
2. Επαναλαμβάνετε τους ίδιους τσακωμούς
Νομίζετε ότι έχετε επιλύσει το ζήτημα, αλλά ξαναέρχεται μπροστά σας με διαφορετική δυναμική και ερέθισμα κάθε φορά. Οι επαναλαμβανόμενοι τσακωμοί, μπορεί να είναι κουραστικοί και να εξαφανίσουν σύντομα το πάθος και τον έρωτα από τη σχέση σας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman, οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις στη σχέση σας μπορεί να αντιπροσωπεύουν τις διαφορές στον τρόπο ζωής και στην προσωπικότητά σας. Μερικές φορές τα ζευγάρια διαφωνούν για καθημερινά πράγματα, ενώ στην πραγματικότητα απελευθερώνουν την ένταση που μπορεί να προέρχεται από μεγαλύτερες υποβόσκουσες συγκρούσεις.
3. Διαφωνείτε για το σεξ
Ο ένας έχει διάθεση για σεξ και ο άλλος όχι και οι δύο έρχεστε σε δύσκολη θέση και ξεκινάει η άβολη συζήτηση που μπορεί να καταλήξει να είναι πληγωματική. Όταν αυτή επαναλαμβάνεται σίγουρα κάτι πάει λάθος. Πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργηθεί το αίσθημα της απόρριψης και να μειωθεί η αυτοπεποίηθηση. Πριν νιώσετε απόρριψη, δώστε χρόνο στον σύντροφο σας να καταλάβει τον λόγο που δεν έχει ερωτική διάθεση και προσπαθήστε να βρείτε μαζί την λύση.
Μείνετε ανοιχτοί και διατηρείστε την οικειότητα που υπάρχει, ώστε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον. Η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης, δεν σημαίνει μόνο απόρριψη. Μπορεί να υπάρχει κάποια έντονη περίοδος άγχους ή να είναι κάποιο σημάδι κατάθλιψης. Σίγουρα οι τσακωμοί σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα, μπορεί να έχουν μόνο αρνητικό πρόσημο.
4. Τσακώνεστε συνεχώς για τις δουλειές του σπιτιού
Τα πιάτα δεν πλένονται, τα σκουπίδια δεν πετιούνται και τα ρούχα ξεχειλίζουν στο καλάθι με τα άπλυτα. Μην θεωρείτε αμελητέα αυτά τα παραδείγματα. Αυτά είναι που δημιουργούν τους πιο συχνούς τσακωμούς. Αν δεν υπάρχει ισοτιμία στη σχέση και ο ένας από τους δύο παίρνει ρόλο “νοικοκύρη” σε αποκλειστικότητα, είναι επόμενο να δημιουργούνται τέτοιου είδους τσακωμοί.
Αν βρίσκεστε σε μία σχέση που είναι δίκαιη και ισορροπημένη, συνήθως δεν θα τσακώνεστε για τέτοια ζητήματα. Η κατανοήση θα είναι μεγαλύτερη και η σχέση θα πατάει σε καλές βάσεις. Αναλάβετε και εσείς ορισμένες ευθύνες και δουλειές ώστε να να δείξετε ότι εκτιμάτε τις προσπάθειες και τους κόπους του συντρόφου σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξετε ένα διαφορετικό και πιο βαθύ συναισθηματικό επίπεδο.
5. Τσακώνεστε για τους γονείς
Οι γονείς μπορεί να εμπλέκονται στα ζητήματα ενός ζευγαριού και έχουν λόγο σε αυτά. Αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε διαπληκτισμούς. Αν σε αυτή τη συνθήκη προστεθεί και η συχνή επισκεψιμότητα στο σπίτι, ειδικά αν είναι απροειδοποιήτη, οι τσακωμοί μόνο ανοδικοί τάση μπορεί να έχουν. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να πουν όχι στους γονείς ή να τους βάλουν όρια, πόσο μάλλον ετεροχρονισμένα. Η συγκεκριμένη συνθήκη χρειάζεται να συζητηθεί, αρχικά από το ζευγάρι και στη συνέχεια και με τους γονείς.
Αν νιώσετε ότι σας έχουν προσβάλει οι γονείς του συντρόφου σας, συζητείστε το μαζί του και δηλώστε τη δυσαρέσκειά σας προς το γεγονός. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθείσετε να άλλαξετε τη γνώμη του για τους γονείς, γιατί το πιο πιθανό είναι να αλλάξει αυτός τη γνώμη του για εσάς. Να θυμάστε ότι η οικογένεια έχει ισχυρούς δεσμούς και δεν είστε εσείς αυτ@ που θα τους σπάσει.
6. Τσακώνεστε για τον τρόπο ζωής
Στον έναν σύντροφο αρέσει να βγαίνει έξω, ενώ στον άλλον να κάθεται μέσα. Μία τέτοια συνθήκη συνήθως δημιουργεί ανασφάλειες και σε κάποιες περιπτώσεις και ζήλεια. Αυτός που κάθεται σπίτι νιώθει ότι δεν είναι αρκετός και δημιουργεί ενοχές στον άλλον. Μόνο τοξικότητα μπορεί να αναδυθεί από μία τέτοια κατάσταση, που θα οδηγήσει στον χωρισμό.
Αποδεχθείτε ότι ο συντροφός θέλει να βγαίνει και μην τον κατακρίνετε για τις επιλογές του, αν εσείς δεν μπορείτε να τις ακολουθήσετε. Αν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να αισθάνεστε άσχημα. Εφόσον ο σύντροφός σας κάθεται μέσα, για να περάσετε χρόνο μαζί, οφείλετε να δείξετε κατανόηση. Σε αντίθετη περίπτωση, ναι υπάρχει αδιαφορία.
7. Νιώθετε ότι υπάρχει αποσύνδεση
Αν ένας από τους δύο δεν νιώθει την ίδια σύνδεση που υπήρχε κάποτε -και δεν είναι ένα παροδικό συναίσθημα- τότε η σχέση σας μπορεί να οδεύει προς το τέλος της. Αν τσάκώνεστε γι’ αυτό το ζήτημα και αντί να δώσετε την απαιτούμενη προσοχή το αγνοείται, ίσως έχει έρθει η ώρα χωρίσετε. Σε πολλές περιπτώσεις επικοινώνουμε τέτοια ζητήματα με τους φίλους μας αντί με τη σχέση μας, χωρίς να επιλύεται το πρόβλημα.
Η αναμόχλευση του προβλήματος με τρίτα πρόσωπα είναι σίγουρα ένας αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με τον σύντροφο σας, ακόμα κι αν σημαίνει ότι θα έρθει το τέλος.
8. Οι τσακωμοί σας μετατρέπονται σε προσωπική κριτική
Η άσκηση προσωπικής κριτικής είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μειώσετε τον σύντροφο, να δείξετε ότι η εκτίμησή σας προς αυτόν είναι χαμηλή και να τον τραυματίσετε συναισθηματικά. Με λίγα λόγια, είναι ο τρόπος για να μετρήσετε αντίστροφα μέχρι να έρθει το τέλος στη σχέση σας. Αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε εχθρότητα και στο κατέβασμα ρολών, με συνέπεια την αποστασιοποίηση.
Αντί να προσβάλετε τον σύντροφό σας, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε το πρόβλημα που υπάρχει και τα αισθήματά σας γι’ αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργηθεί η επικοινωνία και η σχέση σας θα παραμείνει υγιής. Ο διάλογος πάντα είναι η καλύτερη λύση.
9. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη
Αν έχει υπάρξει περιστατικό απιστίας ή κάτι ώστε να κλονιστεί ισχυρά η εμπιστοσύνη, τότε είναι δύσκολο να επανέλθει. Πάντα θα υπάρχει το περιστατικό σε κάποια γωνιά του εγκεφάλου και θα επανέρχεται με το κατάλληλο ερέθισμα. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων, που ποτέ δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Με το πέρασμα του χρόνου, συνήθως, διογκόνωνται.
Η ρίξη στην εμπιστοσύνη συνοδεύεται και από μία τραυματική εμπειρία, η οποία ίσως να μην είναι δυνατό να επουλωθεί. Αν υπάρχει θέληση και από τους δύο, πρέπει να συζητήσετε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να εξομαλυνθούν τα πράγματα.
10. Έχετε σταματήσει να τσακώνεστε
Συνήθως, όταν σταματάτε να τσακώνεστε σημαίνει ότι χάνεται το ενδιαφέρον ή ότι υπάρχει έντονη ψυχολογική κούραση, ώστε να προσπαθήσετε για τη σχέση σου. Ναι, έχετε παραιτηθεί, βάζοντας κάτω από το χαλάκι όποια προβλήματα μπορεί να σας ενοχλούν. Όπως καταβαίνετε, ο χωρισμός είναι ζήτημα χρόνου.
Έχετε σταματήσει πια να νοιάζεστε και έχετε αφήσει τα προβλήματα στη μοιρά τους μέχρι να διογκωθούν και να σκάσουν. Εσείς απλά έχετε ρόλο παρατηρητή στο έργο που παίζετε και εσείς.