Θα θέλατε να κάνετε Χριστούγεννα σε ένα χωριό όπου η οπτική ίνα 50 Mbps συνυπάρχει με πρωτότυπες δραστηριότητες, χιονισμένα έλατα και χιλιάδες φωτάκια που λαμπυρίζουν; Ή μήπως θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε στη μοναδική ορεινή θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων που υπάρχει στην Ελλάδα; Η Βαμβακού Λακωνίας συνδυάζει πλακόστρωτα σοκάκια, πολύχρωμα λαμπιόνια, θεματικές εμπειρίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ένα ιδανικό περιβάλλον για ψηφιακούς νομάδες με κατάλληλη τεχνική υποστήριξη, co-working space, εξοπλισμό τηλεδιασκέψεων και γρήγορο ίντερνετ.

«Από τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκινήσαμε τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Φέτος ήταν η πρώτη φορά χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς. Ξεκινήσαμε το περασμένο Σάββατο με την αποκάλυψη της χριστουγεννιάτικης Βαμβακούς με αφήγηση παραμυθιών, ξυλοπόδαρους, κάλαντα και τη συναυλία “Ένα φως αναμμένο’’ με τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τη Βίκυ Καρατζόγλου και τον Βύρωνα Τσουράπη. Αυτό το Σαββατοκύριακο συνεχίζουμε με τρισδιάστατες κατασκευές. Θα φτιάξουμε, παιδιά και μεγάλοι, χριστουγεννιάτικο χωριό με Lego WeDo 2.0, θα κάνουμε τρισδιάστατες εορταστικές περιπέτειες 3D εκτύπωσης και θα φτιάξουμε στολίδια εμπνευσμένα από τη φύση. Για τους ενήλικες θα έχουμε διάφορες δραστηριότητες και δύο ρεβεγιόν», μας ενημερώνει ο Χάρης Βασιλάκος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Vamvakou Revival.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τεσσεράμισι χρόνια, όταν μια παρέα νέων ανθρώπων -ο Χάρης Βασιλάκος, ο Ανάργυρος Βερδήλος, η Ελένη Μάμη και ο Τάσος Μάρκος- οραματίστηκε το εγχείρημα. Η ομάδα εργασίας της Αναβίωσης της Βαμβακούς, ενός χωριού που είχε υπάρξει για δεκαετίες ερημωμένο, συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018. Το εγχείρημα άρχισε να υλοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθώς η Βαμβακού είναι ο τόπος καταγωγής του ιδρυτή του, Σταύρου Νιάρχου. Τότε τα ιδρυτικά μέλη της Vamvakou Revival επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, όπου ανακαίνισαν και κατοίκησαν τα παλιά πατρικά τους σπίτια.

Πηγή: @vamvakourevivalorg

O Χάρης Βασιλάκος ζούσε στη Σπάρτη και εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα εκπαίδευσης ως φιλόλογος, ενώ παράλληλα έκανε και μια ραδιοφωνική εκπομπή. Μέχρι που ονειρεύτηκε μαζί με την παρέα φίλων του την αναγέννηση του χωριού τους στις πλαγιές του λακωνικού Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μέτρων. Και το πρότζεκτ κατατέθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Η καταγωγή του Σταύρου Νιάρχου ήταν η αφορμή για να απευθυνθούμε στο Ίδρυμα. Η πρώτη επαφή έγινε τον Γενάρη του 2017 και μεσολάβησαν δύο χρόνια σχεδιασμού και προγραμματισμού. Υποδεχτήκαμε τους πρώτους επισκέπτες τον Ιούλιο του 2019. Αφού κάναμε τις πρώτες επικοινωνίες με το ”ΙΣΝ” για το πώς οραματιζόμασταν το χωριό στο μέλλον, μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε καλές πρακτικές. Βρήκαμε κάποια παραδείγματα στην Πορτογαλία, στην Αμερική και στην Ιταλία, αλλά δεν αντιστοιχούσαν σε αυτό που θέλαμε. Δεν θέλαμε να γίνει ένα ακόμα τουριστικό χωριό. Στόχος είναι η επιστροφή μόνιμων κατοίκων και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς αυτό που συνεχίζουμε να θέλουμε είναι να φτιάξουμε ένα μοντέλο για να αναβιώσουν κι άλλοι τόποι. Πρόκειται για αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η δωρεά επεκτείνεται καθώς είμαστε συνεπείς στους στρατηγικούς στόχους. Το ΙΣΝ έχει καθημερινή επαφή μαζί μας και μας βοηθούν στα πάντα», καταλήγει.

Όσο για τον μόνιμο πληθυσμό του χωριού; «Πλέον είμαστε 28 μόνιμοι κάτοικοι. Εμείς μένουμε στα πατρικά μας, καθώς η ιδρυτική ομάδα είχε άμεση σχέση με το χωριό. Όταν ήρθαμε στο χωριό ζούσαν εννέα μόνιμοι κάτοικοι. Σήμερα έχουμε τριπλασιαστεί! Μετά την πανδημία φάνηκε πως πολύς κόσμος ήθελε να μετακομίσει στο χωριό και να εργαστεί εξ αποστάσεως Είναι ιδανικό περιβάλλον για εξ αποστάσεως εργασία. Γιατί κάποιος να ζει και να εργάζεται στο αστικό κέντρο;» τονίζει ο Χάρης Βασιλάκος. «Εάν κάποιος είναι εργαζόμενος της Vamvakou Revival, καλύπτουμε το ενοίκιό του για έναν χρόνο. Ανοίγουμε  θέσεις εργασίας στον ίδιο τον οργανισμό ή ανοίγουν θέσεις στον αγροτικό και γυναικείο συνεταιρισμό».

Στη Βαμβακού μεγαλώνει ήδη το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στο αναγεννημένο χωριό. Ο μικρός Κωνσταντίνος είναι γιος δυο ιδρυτικών μελών της ομάδας Αναβίωσης. «Το να ανοίξει το σχολείο είναι ένα όραμα, αλλά είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα στη νέα μας προσπάθεια. Ευχόμαστε ο Κωνσταντίνος να είναι ο πρώτος μαθητής του σχολείου», απαντά στη σχετική ερώτηση ο Χάρης Βασιλάκος. Για την ώρα το σχολείο έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως πολυχώρος και τεχνολογικό κέντρο, το περίφημο V. Lab-Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF, αφού διαθέτει υπολογιστές, εκτυπωτές και υποδομή για τηλεδιασκέψεις και παρουσιάσεις.

Παράλληλα, όλο τον χρόνο λειτουργούν το εστιατόριο-καφέ Βουρέικο, ο Παραδοσιακός Ξενώνας Βαμβακούς και η Ρούγα της Βαμβακούς. Η Ομάδα Αναβίωσης του χωριού περιμένει επιχειρηματίες και καλλιτέχνες να ενταχθούν στο πρόγραμμα με τη δυνατότητα φιλοξενίας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για νεοφυείς επιχειρήσεις και ψηφιακούς νομάδες. Με κοινόχρηστους συνεργατικούς χώρους, εξοπλισμό H/Y, τηλεφωνική γραμμή, γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ. «Η καθημερινότητα κυλά με πολλή δουλειά γιατί είναι απαιτητικό εγχείρημα. Πολλοί απολογισμοί, πολλές αναφορές. Στον ελεύθερό μας χρόνο κάνουμε ποδηλασία, πεζοπορίες και κάθε Σαββατοκύριακο χαιρόμαστε κι εμείς τις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα», καταλήγει ο Χάρης Βασιλάκος.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο χωριό άλλωστε δεν σταματούν ποτέ και η μουσική είναι παρούσα διαρκώς. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί το μουσικό σύνολο Όρος Ensemble από τους μουσικούς που ήρθαν για να ζήσουν για ένα διάστημα στη Βαμβακού, στο πλαίσιο ενός προγράμματος φιλοξενίας.

Πηγή: @vamvakourevivalorg

Ήδη η Βαμβακού λειτουργεί επίσης ως πρότυπο επιχειρηματικότητας σε ορεινούς τόπους και εμπνέει άλλους δήμους που προσπαθούν να βαδίσουν στα χνάρια της για να προσελκύσουν startuppers και καλλιτέχνες.

Τον Ιούνιο του 2021, ένα μακροπρόθεσμό όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ -βασικό στοιχείο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής- ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία Startup Village Forum είχε θέσει στόχο να καταστήσει πιο ισχυρές, πιο συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες τις αγροτικές κοινότητες της Ευρώπης ως το 2040.

Η Βαμβακού, όμως, είχε προηγηθεί. Το 2018, το όμορφο ορεινό χωριό ανάμεσα σε Σπάρτη και Τρίπολη άρχισε να αναγεννιέται και φέτος γιορτάζει τα πρώτα του Χριστούγεννα χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς με ατέλειωτες προτάσεις ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε;

Δείτε όλες τις γιορτινές εκδηλώσεις στο www.vamvakourevival.org/events