Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων έχουν γίνει πιο ακριβές. Ωστόσο, κάποιες προσφέρουν την δυνατότητα να εξερευνήσουμε μέρη τα οποία δεν είναι απαραίτητα ο τελικός προορισμός μας, αλλά μία ενδιάμεση στάση πριν καταλήξουμε εκεί. Το πρόγραμμα αυτό, ονομάζεται stopover.

Μέσω του stopover αυτές οι στάσεις μετατρέπονται σε μίνι διακοπές εντός του γενικότερου πλαισίου του ταξιδιού σας. Ουσιαστικά, η δωρεάν ενδιάμεση στάση είναι μια παρατεταμένη αναμονή που μας επιτρέπει να αφήσουμε για κάποιο διάστημα το αεροδρόμιο και να εξερευνήσουμε την πόλη, συνήθως εκεί όπου η αεροπορική εταιρεία έχει την έδρα της. Οι ενδιάμεσες στάσεις μπορεί να διαρκέσουν από 24 ώρες έως και 10 ημέρες, χωρίς πρόσθετο κόστος στο αεροπορικό μας εισιτήριο, ανάλογα με το πρόγραμμα.

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από έναν ενδιάμεσο σταθμό, αναζητήστε ένα πρόγραμμα αεροπορικής εταιρείας που προσφέρει και άλλα δωρεάν προνόμια. Οι καλύτερες ενδιάμεσες στάσεις περιλαμβάνουν δωρεάν ή μειωμένες τιμές σε ξενοδοχεία, έκπτωση σε περιηγήσεις στα αξιοθέατα, μουσεία, εστιατόρια και πολλά άλλα.

Το Conde Nast Traveler συγκέντρωσε μερικά από τα καλύτερα προγράμματα ενδιάμεσων πτήσεων που μπορείτε να κλείσετε αυτό το καλοκαίρι και θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε προορισμούς όπως η Λισαβόνα και το Άμπου Ντάμπι.

7 αεροπορικές με stopover προνόμια:

TAP Air Portugal

Ως η μόνη αεροπορική εταιρεία που προσφέρει δωρεάν ενδιάμεσες στάσεις σε δύο πόλεις, η TAP Air Portugal διαθέτει ένα από τα πιο ευέλικτα προγράμματα. Επιπλέον, επιτρέπει στους ταξιδιώτες να παραμείνουν σε οποιαδήποτε πόλη για έως και 10 ημέρες. Η διαδικασία κράτησης ενδιάμεσου σταθμού είναι εξαιρετικά απλή, καθώς η TAP την έχει ενσωματώσει στο συνηθισμένο πεδίο κρατήσεων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τις ημερομηνίες του ταξιδιού σας, την πόλη αναχώρησης και τον προορισμό σας ως συνήθως και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο κουμπί “Add a free TAP Stopover”. Αυτό θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου μπορείτε να εισαγάγετε τις λεπτομέρειες της ενδιάμεσης στάσης σας, συμπεριλαμβανομένου του αν θέλετε να επισκεφθείτε το Πόρτο ή τη Λισαβόνα και για πόσο χρονικό διάστημα.

Όταν ολοκληρώσετε τις πτήσεις σας, μπορείτε να κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο με έκπτωση, επιλέγοντας κάποιο από τον κατάλογο των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων της TAP. Ο κατάλογος προσφέρει κωδικούς κράτησης με μέση εξοικονόμηση 10, 15 ή 20% από τη διαμονή σας. Θα έχετε επίσης πρόσβαση σε εκπτώσεις για εστιατόρια, μουσεία και άλλες περιηγήσεις. Μόλις ολοκληρώσετε τη στάση σας, θα έχετε επίσης έκπτωση 25% στα αεροπορικά εισιτήρια για έναν δεύτερο προορισμό στην Πορτογαλία.

Λισαβόνα
Λισαβόνα (Φωτ.: Andre Lergier / Unsplash)

Turkish Airlines

Οι ταξιδιώτες της Turkish Airlines, με ανταπόκριση στην Κωνσταντινούπολη διάρκειας τουλάχιστον 20 ωρών, μπορούν να επωφεληθούν από την προσφορά Stopover της αεροπορικής εταιρείας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, όλοι οι επιβάτες λαμβάνουν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο: Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην οικονομική θέση μπορούν να διανυκτερεύσουν δωρεάν σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, ενώ οι επιβάτες της business class λαμβάνουν 2 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Η κράτηση ενδιάμεσου σταθμού είναι λίγο πιο περίπλοκη σε σχέση με άλλες αεροπορικές εταιρείες. Τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την πτήση τους, οι επιβάτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο με ενδιάμεσο σταθμό, στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του προγράμματος. Κάθε χώρα αναχώρησης έχει τη δική της διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και στη σελίδα της αεροπορικής εταιρείας για το stopover παρατίθενται τα στοιχεία επικοινωνίας για κάθε μία -για την Ελλάδα, είναι το [email protected] και το τηλέφωνο επικοινωνίας +302109850076.

Στο email που θα στείλουν οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναφέρουν ονοματεπώνυμο, τον κωδικό κράτησης (PNR) και τον αριθμό εισιτηρίου, τις επιθυμητές ημερομηνίες διαμονής, τον προτιμώμενο τύπο δωματίου, τον αριθμό τηλεφώνου τους και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Το κουπόνι που απαιτείται για τη δωρεάν διαμονή στο ξενοδοχείο θα εκδοθεί στη συνέχεια.

Κωνσταντινούπολη
Κωνσταντινούπολη (Φωτ.: Desert Morocco Adventure / Unsplash)

Iberia

Με το πρόγραμμα “Stopover Hola Madrid”, η Iberia επιτρέπει στους ταξιδιώτες να μείνουν στην ισπανική πρωτεύουσα από 24 ώρες μέχρι και 7 ημέρες με 6 διανυκτερεύσεις, χωρίς επιπλέον κόστος στα αεροπορικά εισιτήρια. Οι επιβάτες μπορούν να προσθέσουν ένα stopover είτε στην πτήση αναχώρησης είτε στην πτήση επιστροφής και να επιλέξουν τη διάρκεια της διαμονής τους στη σελίδα κρατήσεων της αεροπορικής εταιρείας. Στους πελάτες με ενδιάμεσο σταθμό παρέχονται επίσης πολλές εκπτώσεις, όπως 20% έκπτωση στα εισιτήρια για το μουσείο Prado, δωρεάν κάρτα δημόσιας συγκοινωνίας με ισχύ για 2 ημέρες που μπορεί να παραληφθεί από το αεροδρόμιο και μειωμένες τιμές διαμονής σε ξενοδοχεία μέσω των συνεργατών της αεροπορικής εταιρείας.

Μαδρίτη
Μαδρίτη (Φωτ.: Guique Olivar / Unsplash)

IcelandAir

Εάν ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε την Ισλανδία στις επόμενες διακοπές σας, κάντε κράτηση με την IcelandAir, η οποία προσφέρει δωρεάν ενδιάμεσες στάσεις στο Ρέικιαβικ, συνήθως από 1 έως 7 ημέρες. Κατά την κράτηση των πτήσεών σας, απλά κάντε κλικ στο κουμπί “Stopover in Iceland” και επιλέξτε πόσες ημέρες θα θέλατε να μείνετε. Αν και δεν απαιτείται επιπλέον αεροπορικό εισιτήριο, το πρόγραμμα της IcelandAir δεν περιλαμβάνει δωρεάν ή μειωμένη διαμονή σε ξενοδοχείο, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε ένα επιπλέον κόστος. Ωστόσο, η σελίδα της αεροπορικής εταιρείας για ενδιάμεσο σταθμό προσφέρει προτάσεις για ένα ευρύ φάσμα προσιτών περιηγήσεων στα αξιοθέατα, όπως μια σύντομη περιήγηση στον «Χρυσό Κύκλο» (Golden Circle), μια βόλτα με τα πόδια στο Ρέικιαβικ και μια εμπειρία στη Γαλάζια Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon).

Ρέικιαβικ
Ρέικιαβικ (Φωτ.: Annie Spratt / Unsplash)

Qatar Airways

Μία από τις καλύτερες αεροπορικές εταιρείες με δωρεάν ενδιάμεσες στάσεις είναι η Qatar Airways, η οποία προσφέρει ένα σημαντικό πακέτο ξενοδοχείων. Η αεροπορική εταιρεία προσφέρει διαμονή έως και 4 ημερών στη Ντόχα, με τιμές πακέτου για ξενοδοχεία 4 αστέρων που ξεκινούν από μόλις 14 δολάρια ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Αν θέλετε να μείνετε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, η χρέωση… εκτοξεύεται στα 77 δολάρια ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Και φυσικά, ο ενδιάμεσος σταθμός δεν θα σας κοστίσει τίποτα όσον αφορά τα επιπλέον αεροπορικά τέλη.

Για να επωφεληθείτε από το πακέτο, κάντε κράτηση για τη στάση σας μέσω της ειδικής σελίδας της Qatar Airways, η οποία σας επιτρέπει να επιλέξετε το σκέλος του ταξιδιού που θέλετε να σταματήσετε στη Ντόχα και για πόσες ημέρες. Αφού κλείσετε τις πτήσεις σας, επισκεφθείτε τη σελίδα κρατήσεων ξενοδοχείων ενδιάμεσου σταθμού της αεροπορικής εταιρείας για να δείτε τις επιλογές για τη διαμονή σας. Επιλέξτε το ξενοδοχείο σας και εισαγάγετε τα στοιχεία της πτήσης σας κατά τη διαδικασία κράτησης για να λάβετε την έκπτωση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Ντόχα διατίθενται εκπτωτικά πακέτα εκδρομών που περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως μαθήματα kitesurfing, ένα δείπνο με βεδουίνους στην έρημο, περιηγήσεις στο Σουκ και πολλά άλλα.

Ντόχα
Ντόχα (Φωτ.: Radoslaw Prekurat / Unsplash)

Etihad

Με το πακέτο “Stopover on Us“, η Etihad προσφέρει δωρεάν ενδιάμεσους σταθμούς στο Άμπου Ντάμπι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2023. Τα πακέτα 1 ή 2 διανυκτερεύσεων περιλαμβάνουν δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων στην πόλη. Μεταξύ των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων είναι το Centro Al Manhal, το Ramada by Wyndham Abu Dhabi Downtown και το Traders Hotel Qaryat Al Beri.

Αν παρόλα αυτά θέλετε κάτι καλύτερο για τη διαμονή σας, η Etihad σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε το πακέτο ενδιάμεσου σταθμού “Best of Abu Dhabi”, το οποίο προσφέρει έως και 40% έκπτωση σε διαμονή σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων για έως και 4 διανυκτερεύσεις. Στα καταλύματα αυτά περιλαμβάνονται ξενοδοχεία όπως το Shangri-La Qaryat Al Beri, το Anantara Eastern Mangroves Abu Dhabi Hotel και το Andaz Capital Gate Abu Dhabi.

Για να προσθέσετε έναν από τους δύο ενδιάμεσους σταθμούς, απλά κάντε κράτηση για πτήση με ανταπόκριση μέσω Άμπου Ντάμπι σε οποιαδήποτε κατηγορία καμπίνας. Στη συνέχεια, επιλέξτε το πακέτο ενδιάμεσου σταθμού και ελέγξτε τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων στη σελίδα ενδιάμεσου σταθμού της αεροπορικής εταιρείας. Οι κρατήσεις ξενοδοχείων πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 72 ώρες πριν από το ταξίδι.

Άμπου Ντάμπι
Άμπου Ντάμπι (Φωτ.: Junhan Foong / Unsplash)