«Πολύ συχνά, η φήμη ενός προορισμού είναι μεγαλύτερη από την ίδια την εμπειρία φτάνοντας σε αυτόν και βλέποντάς τον. Αυτό οδηγεί σε υπερβολικό συνωστισμό, απατεωνίστικες συμπεριφορές και, συχνά, πολύ κακές εμπειρίες που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί καλύτερα σε πολύ πιο υποτιμημένα τουριστικά σημεία».

Κάπως έτσι ξεκινάει το εκτενές και αναλυτικό άρθρο της ταξιδιωτικής συντάκτριας Meredith Dietz στον ιστότοπο Lifehacker.com, προσθέτοντας στην συνέχεια το σκεπτικό της:

«Πιστεύω ότι ένας έξυπνος ταξιδιώτης μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πόλη ή προορισμό να αξίζει τον κόπο, επομένως δεν προσπαθώ να χαρακτηρίσω μια ολόκληρη πόλη ή περιοχή ως «υπερεκτιμημένη» (παρόλο που μου αρέσει να κοροϊδεύω τους Γάλλους). Θα ακούσετε τους ανθρώπους να αποκαλούν πολλά δημοφιλή αξιοθέατα υπερεκτιμημένα λόγω των ντόπιων “απατεώνων” και, ειλικρινά, πάντα, σε κάποια μέρη, συνυπολογίζω έναν, τρόπον τινά, “τουριστικό φόρο” όπου ο ταξιδιώτης συνήθως χάνει κάποια χρήματα από την τσέπη του σε άτομα που εκμεταλλεύονται παντοιοτρόπως τους τουρίστες», επισημαίνει εμφατικά η Dietz και δίνει την προσωπική της λίστα με εννέα υπερεκτιμημένους τουριστικούς προορισμούς.

Η «Μόνα Λίζα» στο Παρίσι, Γαλλία

Το Λούβρο είναι το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και φυσικά διαθέτει εξαιρετικά έργα τέχνης. Ωστόσο, εάν το κύριο μέλημά σας είναι να δείτε από κοντά τη «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ετοιμαστείτε να απογοητευτείτε. Όχι μόνο γιατί ο πίνακας είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος απ’ ότι περιμένατε, αλλά επειδή τα πλήθη γύρω του δεν προσφέρονται ακριβώς για την ιδανικότερη των εμπειριών. Για λιγότερο χαοτικά μουσεία στο Παρίσι, δοκιμάστε το Musée d’Orsay και το Musée Picasso.

Φωτ.: Mika Baumeister / Unsplash

Sacred Monkey Forest, Ubud, Ινδονησία

Άγριους πίθηκους μπορείτε να συναντήσετε σε όλο το Μπαλί, επομένως δεν υπάρχει λόγος να συνεισφέρετε και εσείς σε αυτό το άθλιο πάρκο που μοιάζει με ζωολογικό κήπο. Ο χώρος είναι γεμάτος με χιλιάδες τουρίστες και δεδομένου ότι οι πίθηκοι εδώ έχουν συνηθίσει τους ανθρώπους, είναι γνωστό ότι είναι υπερβολικά επιθετικοί. Γενικά, το ιδανικό θα ήταν να ερευνήσετε εξαρχής τους «ηθικούς κώδικες» οποιουδήποτε αξιοθέατου με επίκεντρο τα ζώα. Αν επιθυμείτε να δείτε άγριους πιθήκους σε αυτήν την περιοχή, σκεφτείτε το όρος Batur ή τον ναό Uluwatu.

Φωτ.: Jeremy Bezanger / Unsplash

Το Ταζ Μαχάλ, Άγκρα, Ινδία

Αν και το ίδιο το κτίριο είναι αναμφισβήτητα υπέροχο, ωστόσο είναι άλλο ένα από εκείνα τα αξιοθέατα όπου είναι τόσο πακτωμένο από κόσμο που δεν θα μπορέσετε να εκτιμήσετε το ίδιο το μέρος και την εμπειρία. Από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, δεν υπάρχει πραγματικά ούτε μια ώρα της ημέρας όπου δεν θα είστε κουρασμένοι από το πλήθος του κόσμου γύρω σας. «Όταν το επισκέφτηκα, ευχόμουν να είχα παραλείψει αυτή τη στάση στην Άγκρα για να περάσω άλλη μια μέρα εξερευνώντας την όμορφη Ουνταϊπούρ», τονίζει.

Φωτ.: Julian Yu / Unsplash

Πίζα, Ιταλία

Αφού τραβήξετε την δήθεν πολύτιμη φωτογραφία σας όπου προσποιείστε ότι πιάνετε με τα δάκτυλά σας τον κεκλιμένο πύργο, η Πίζα θεωρείται γενικά υπερβολικά τουριστική και παράξενη, όταν η υπόλοιπη Ιταλία (και ειδικά η Τοσκάνη) έχει τόσα πολλά να προσφέρει.

The Temple Bar, Δουβλίνο, Ιρλανδία

Θεωρείται ως ο Νο1 νυχτερινός προορισμός της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, μια πολυφωτογραφημένη παμπ με εμβληματικούς κόκκινους τοίχους. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στη λιθόστρωτη γειτονιά, αλλά το ίδιο το μπαρ είναι μια υπερεκτιμημένη τουριστική παγίδα.

Η αγορά Jemaa el-Fna, Μαρακές, Μαρόκο

Το Μαρακές του Μαρόκου αξίζει μια θέση στη λίστα σας. Την εμβληματική του αγορά, ωστόσο, είναι καλύτερο να την περάσετε στα πολύ γρήγορα. Το πιθανότερο είναι να μοιάζετε με τουρίστα, οπότε αυτό που θα ζήσετε θα είναι ένα τσούρμο ντόπιων πωλητών να σας φωνάζουν να αγοράσετε την πραμάτεια τους. Φροντίστε επίσης να προσέχετε τα υπάρχοντά σας καθώς περνάτε, καθώς αυτό το μέρος είναι γνωστό για τους πορτοφολάδες.

Φωτ.: Raul Cacho Oses / Unsplash

Στόουνχεντζ, Αγγλία

Πιστεύω ότι το Stonehenge έχει τη φήμη του «υπερεκτιμημένου» επειδή είναι αρκετά δύσκολο να το επισκεφτείς. Θα πρέπει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα μακριά από το Λονδίνο και μόλις φτάσετε εκεί, θα διαπιστώσετε ότι οι τουρίστες δεν μπορούν να φτάσουν τόσο κοντά στους εμβληματικούς αυτούς βράχους. 

Hobbiton, Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία αξίζει μια επίσκεψη για πολλούς λόγους, αλλά αυτά τα τουριστικά σπίτια των χόμπιτ δεν είναι ένα από αυτά. Οι οπαδοί του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» θα πρέπει να κάνουν την έρευνά τους για να επισκεφθούν κάποιες άλλες από τις φυσικές ομορφιές που παρέχει η Νέα Ζηλανδία ως η κύρια τοποθεσία γυρισμάτων των τριών αγαπημένων τους ταινιών. Δυστυχώς, οι εκδρομές στο χωριό του Χόμπιτον είναι ακριβές και γεμάτες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Φωτ.: Joshua Harris / Unsplash

Arashiyama Bamboo Grove, Κιότο, Ιαπωνία

Αυτός ο κήπος με μπαμπού είναι αναμφίβολα εντυπωσιακός, αλλά για άλλη μια φορά, ο τεράστιος αριθμός των τουριστών γύρω σας μπορεί να δυσκολέψει την περιήγηση μέσα στο υπέροχο αυτό περιβάλλον. Δοκιμάστε, αντ’ αυτού, να επισκεφτείτε ένα από τα μικρότερα, υποτιμημένα μονοπάτια με μπαμπού, όπως ο ναός Kodaiji.

Φωτ.: DuoNguyen / Unsplash