Τα διεθνή αεροδρόμια είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες από μια χώρα ή μια μεγάλη πόλη. Χρησιμεύουν κυριολεκτικά ως πύλες εισόδου στον κόσμο από όπου περνούν εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και γι’ αυτό ορισμένες κυβερνήσεις θέτουν ως προτεραιότητα την κατασκευή και συντήρηση αεροδρομίων τελευταίας τεχνολογίας για την προσέλκυση τουρισμού και ανάπτυξη της οικονομίας.

Για πολλές χώρες αποτελεί επίσης και σημείο υπερηφάνειας ένα αεροδρόμιο υψηλού κύρους που λειτουργεί ως κόμβος για τις εθνικές αεροπορικές εταιρείες τους και την σύνδεσή τους με τον υπόλοιπο πλανήτη. Θυμηθείτε πόσο υπερηφάνα λέγαμε πριν μερικά χρόνια πως «έχουμε το πιο όμορφο (αν όχι καλύτερο) αεροδρόμιο στον κόσμο». Αλλά, αλήθεια, ποιο αεροδρόμιο είναι όντως το καλύτερο στον κόσμο;

Από το 1999, η Skytrax, ένας διεθνής οργανισμός αξιολόγησης αερομεταφορών, διεξάγει μια ολοκληρωμένη έρευνα πελατών για τον τίτλο αυτό. Η έρευνα καλύπτει διάφορα θέματα, από την άνεση του τερματικού σταθμού και την καθαριότητα των τουαλετών του αεροδρομίου μέχρι τις επιλογές των δημόσιων συγκοινωνιών και τους χρόνους αναμονής στο security check και το check-in.

Το κύρος του βραβείου προέρχεται κυρίως από τις προσπάθειες της Skytrax να διασφαλίσει ότι η έρευνά της είναι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτη -ο οργανισμός καλύπτει το κόστος της έρευνας εξ ολοκλήρου. Οι απαντήσεις παρακολουθούνται αυστηρά για την αποφυγή διπλών ή παράτυπων καταχωρίσεων και, επίσης, η Skytrax δεν ζητάει κάποια πληρωμή ή συνδρομή για τη συμμετοχή στην έρευνα και τη συμπερίληψη ενός αεροδρομίου στην τελική κατάταξη.

Παρακάτω λοιπόν, τα 25 κορυφαία αεροδρόμια στον κόσμο (όχι, δυστυχώς, το Ελ. Βενιζέλος δεν είναι ανάμεσά τους):

1. Αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης

Ο βασιλιάς επέστρεψε στο θρόνο. Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης κατατάχθηκε από τη Skytrax ως το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο για 12η φορά μέσα σε 24 χρόνια. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς πόσο «ανακτορικό» είναι το αεροδρόμιο της Σιγκαπούρης. Το αεροδρόμιο διαθέτει ένα αίθριο γεμάτο βλάστηση και έναν καταρράκτη με φεγγίτη.

Φωτ.: Peerapon Chantharainthron / Unsplash

2. Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad της Ντόχα

Κατά την προετοιμασία του πιο αμφιλεγόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που διεξήχθη ποτέ, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad της Ντόχα στο Κατάρ κατατάχθηκε από τη Skytrax ως το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο το 2021 και το 2022. Το αεροδρόμιο προσφέρει ένα σχεδόν απαράμιλλο επίπεδο υπηρεσιών για τους επιβάτες, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει τον τίτλο για τρίτη συνεχή χρονιά.

Φωτ.: Levi Meir Clancy / Unsplash

3. Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο είναι το αεροδρόμιο με την υψηλότερη κατάταξη από τα τέσσερα ιαπωνικά αεροδρόμια που βρίσκονται στην πρώτη 25άδα. Η Skytrax επαινεί τις προσπάθειες του αεροδρομίου να βελτιώνεται συνεχώς και να προσφέρει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους επιβάτες.

Φωτ.: Markus Winkler / Unsplash

4. Διεθνές Αεροδρόμιο Σεούλ-Ιντσεόν

Παρόλο που το αεροδρόμιο μπορεί να μην έχει ικανοποιητικές προσφορές διεθνούς κουζίνας, το Διεθνές Αεροδρόμιο Σεούλ-Ιντσεόν εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Το Skytrax επαινεί την εξαιρετική άνεση για τους επιβάτες και την αισθητικά ευχάριστη αρχιτεκτονική.

Φωτ.: Lei Jiang / Unsplash

5. Αεροδρόμιο Charles de Gaulle, Παρίσι

Παρά την κατάργηση των περισσότερων εσωτερικών πτήσεων στη Γαλλία, το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού και το εμβληματικό τσιμεντένιο «ντόνατ» του είναι το αεροδρόμιο με την υψηλότερη κατάταξη του Skytrax στην Ευρώπη.

6. Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, δεν είναι απλώς ένα αεροδρόμιο. Το Skytrax αναφέρει ότι οι αεροσταθμοί παρουσιάζουν «μουσειακά εκθέματα, μουσικές παραστάσεις και έργα τέχνης» μέσα στους τοίχους του.

Φωτ.: Artem Bryzgalov / Unsplash

7. Διεθνές Αεροδρόμιο Μονάχου

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μονάχου, ο δεύτερος κόμβος του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa, είναι επίσης ο δεύτερος πιο πολυσύχναστος αερολιμένας της χώρας. Το Skytrax σημειώνει ότι, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη, η παράδοση αποσκευών μπορεί να καθυστερεί.

Φωτ.: Catrina Carrigan / Unsplash

8. Αεροδρόμιο Ζυρίχης

Το Skytrax επαινεί το αεροδρόμιο της Ζυρίχης για τις απρόσκοπτες συνδέσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους ειδικούς χώρους για οικογένειες. Ωστόσο, ως το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ελβετίας, οι αεροσταθμοί αντιμετωπίζουν έντονη συμφόρηση σε περιόδους αιχμής.

Φωτ.: Erez Attias / Unsplash

9. Διεθνές Αεροδρόμιο Tokyo-Narita

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Tokyo-Narita έλαβε μόνο θετικές σημειώσεις από το Skytrax. Κάθε στοιχείο του πιο πολυσύχναστου διεθνούς αεροδρομίου της Ιαπωνίας παρουσιάστηκε θετικά, ακόμη και ο τερματικός σταθμός που χρησιμοποιείται κυρίως από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

10. Αεροδρόμιο Madrid-Barajas

Το αεροδρόμιο Madrid-Barajas, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ισπανίας, έχει επαινεθεί από το Skytrax για τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του. Το μόνο μειονέκτημά του είναι η ανεπαρκής υποδομή ασφαλείας για τον επανέλεγχο των επιβατών, μια σημαντική παράμετρος όταν το αεροδρόμιο σημειώνεται ως ο βασικός κόμβος μετεπιβίβασης μεταξύ Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Φωτ.: Diego Delso / WikiVoyage

11. Διεθνές Αεροδρόμιο Βιέννης
12. Αεροδρόμιο Ελσίνκι-Vantaa
13. Διεθνές Αεροδρόμιο Ρώμης-Fiumicino
14. Αεροδρόμιο Κοπεγχάγης
15. Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai (Ιαπωνία)
16. Διεθνές Αεροδρόμιο Chubu Centrair (Ιαπωνία)
17. Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι
18. Διεθνές Αεροδρόμιο Seattle-Tacoma
19. Αεροδρόμιο Μελβούρνης
20. Διεθνές Αεροδρόμιο Βανκούβερ
21. Αεροδρόμιο Ντίσελντορφ
22. Αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου
23. Αεροδρόμιο Brisbane (Αυστραλία)
24. Διεθνές Αεροδρόμιο Guangzhou Baiyun (Κίνα)
25. Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης