Tα ελληνικά νησιά βουλιάζουν από τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς είναι παγκοσμίως γνωστά για τις παραλίες τους. Η Κάλυμνος από την άλλη, αποτελεί τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο -δηλαδή και τον χειμώνα- καθώς διαθέτει εκτός από υπέροχες θάλασσες και τεράστιες εκτάσεις ανεξερεύνητου βραχώδους εδάφους με περισσότερες απο 3500 αναρριχητικές διαδρομές, οι οποίες μάλιστα είναι προ-εξοπλισμένες με μόνιμα τρυπημένα μπουλόνια. Το μόνο που απαιτείται για την αναρρίχηση λοιπόν είναι τα κατάλληλα υποδήματα, σχοινί, και quickdraws (ιμάντες με δύο καραμπίνερ για τη σύνδεση του σχοινιού με τα μπουλόνια). Το νησί της Καλύμνου επιλέγεται από αναρριχητές κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων εφήβων, οικογενειών και μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, καθώς υπάρχουν πολλές διαδρομές που διαφέρουν σε βαθμό δυσκολίας  και έτσι μπορεί να απολαύσει το σπορ τόσο ένας αρχάριος όσο και ένας προχωρημένος. 

Ένα από τα πιο διάσημα σημεία αναρρίχησης του νησιού είναι η Grande Grotta – ένα τεράστιο σπήλαιο που διαθέτει ένα δάσος από μεγάλους σταλακτίτες.

Το νησί των Δωδεκανήσων υποδέχεται τουρίστες όλο το χρόνο οι οποίοι παραμένουν κατά μέσο όρο μία εβδομάδα, ερωτεύονται το φυσικό τοπίο και συχνά επιστρέφουν στην Κάλυμνο ξανά. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ζευγάρι ορειβατών από το Λουξεμβούργο που διοργάνωσε τον γάμο του στο ελληνικό νησί πριν από τρία χρόνια ανταλλάζοντας όρκους αιώνιας πίστης κρεμάμενοι στον αέρα από έναν βράχο. Ο Marc Morocutti και η οκτώ μηνών έγκυος Sandy Kirtz ένωσαν τις ζωές τους ενώ αιωρούνταν στο κενό από ένα από τα εντυπωσιακά όμορφα σημεία αναρρίχησης που βλέπουν το κοντινό νησί της Τελένδου.

Ένας άλλος πολύ διάσημος fan της Καλύμνου και δεινός ορειβάτης είναι ο  Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo, ο οποίος λατρεύει την άγρια ομορφιά της και τα τελευταία επτά συναπτά έτη την επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Μάλιστα στο τελευταίο του βιβλίο «Ο Άρχοντας της ζήλιας» (εκδόσεις Μεταίχμιο) η ιστορία εκτυλίσσεται στην αγαπημένη του Κάλυμνο και αυτό αποτελεί ασύλληπτη διαφήμιση για το νησί.«Ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής, γνωστός ως «Άρχοντας της Ζήλιας», αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο και να λυτρωθεί από το παρελθόν του» είναι το ρεσουμέ της υπόθεσης του βιβλίου και όλα τα υπόλοιπα μπορεί κανείς να τα διαβάσει στο -για ακόμη μια φορά best seller- μυθιστόρημα.

Ο Jo Nesbo κάνει αναρρίχηση στην Κάλυμνο

Η πρωτεύουσα του νησιού, είναι η Πόθια, χαρακτηρίζεται ως ένας λαβύρινθος από πανέμορφα πολύχρωμα σπίτια και στα νοτιοδυτικά της βρίσκονται τα Θέρμα, μια περιοχή με θερμές θεραπευτικές πηγές. Εκεί αφού οι αναρριχητές εξερευνήσουν τα σπήλαια του νησιού, συγκεντρώνονται στα μπαρ και τις ταβέρνες για να χαλαρώσουν. Κάτι που δεν γίνεται να μην αναφερθεί είναι η παράδοση που έχει η Κάλυμνος στην σπογγαλιεία, μια ακμάζουσα βιομηχανία για την οποία το νησί είναι επίσης διεθνώς γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια. Αν και πρόκειται για μια αρχαία παράδοση, η πρακτική αυτή εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό μέρος της οικονομίας και της τοπικής ταυτότητας. Μάλιστα η Κάλυμνος είναι ευρέως γνωστή και ως “νησί των σφουγγαράδων” μια φήμη που έρχεται πλέον να συναγωνιστεί τίμια η πιο καινούρια συνήθεια της αναρρίχησης.