Αν η Disney Land είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη, τότε το Burj Al Babas ίσως είναι το πιο τρομακτικό. Ένα μικρό χωριό που βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και είναι γεμάτο από μισοτελειωμένα, εντελώς εγκαταλελειμμένα μίνι κάστρα, 587 για την ακρίβεια. Αν και, όπως οι περισσότερες πόλεις-φαντάσματα, δεν έπρεπε να είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, το Burj Al Babas σχεδιάστηκε ως ένα πολυτελές χωριό στα πλαίσια της αστικής ανάπτυξης που να μπορεί να προσφέρει την αίσθηση μιας βασιλικής ζωής για όποιον είναι πρόθυμος να δώσει από 376.503 έως 501.505 ευρώ για το δικό του μικρό παλάτι.

Ο όμιλος Sarot Group, που κατασκεύασε το έργο, επέλεξε αυτή η κοινότητα κάστρων να είναι το τελευταίο του εγχείρημα. Εξάλλου, αν και η δύναμη και η επιρροή των ευρωπαϊκών μοναρχιών στην πολιτική σκηνή των χωρών τους μπορεί να έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, τα επιβλητικά τους κάστρα και παλάτια έχουν παραμείνει. Υπάρχει κάτι στην αναμφισβήτητη υπερβολή και χλιδή των κατοικιών που τις καθιστά απόλυτα διαχρονικές.

Έτσι, ήταν λογικό. Οι πλούσιοι ξένοι που δεν ενδιαφέρονταν για τη νότια Γαλλία ή το βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας μπορούσαν να απολαύσουν το μεσογειακό κλίμα σε ταράτσες γοτθικού στυλ με θέα το καταπράσινο τουρκικό δάσος. Για να μην αναφέρουμε ότι το σημείο για το μικρό βασίλειο είχε μια επιπλέον έλξη. Τοποθετημένη στη ρωμαϊκή λουτρόπολη Mudurnu, η οποία είναι γνωστή και αγαπητή για τις θερμές πηγές και τα υποτιθέμενα θεραπευτικά νερά της, κάθε βίλα θα διέθετε ενδοδαπέδια θέρμανση και τζακούζι σε κάθε επίπεδο. Ακόμα και στην τρέχουσα κατάστασή του, το όραμα για το Burj Al Babas παραμένει προφανές: ευρωπαϊκή πολυτέλεια στη Μέση Ανατολή.

Φωτ.: Aleandre Humbert

Γιατί εγκαταλείφθηκε το καστροχώρι της Disney;

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2014 και αναμενόταν να διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, μέσα στο ίδιο διάστημα οι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να κηρύξουν πτώχευση. Καθώς η οικοδόμηση ξεκινούσε, οι ντόπιοι εξοργίστηκαν τόσο με την αισθητική των σπιτιών όσο και με τις επιχειρηματικές πρακτικές των κατασκευαστών. Σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις, πολλοί ήταν απογοητευμένοι που τα κάστρα δεν έμοιαζαν με τίποτα στην περιοχή, ιδίως με τα ιστορικά αρχοντικά οθωμανικού τύπου. Μια αγωγή κατά των κατασκευαστών ισχυρίστηκε επίσης ότι η εταιρεία κατέστρεψε δέντρα και έβλαψε το περιβάλλον. Στη συνέχεια, η οικονομία της Τουρκίας δυσκολεύτηκε τα χρόνια μετά την εκκίνηση του έργου και οι κατασκευαστές σύντομα ανέλαβαν χρέος ύψους 24 εκατομμυρίων λιρών. Με έναν συνδυασμό κακών επιλογών και κακού συγχρονισμού, η κατασκευή σταμάτησε.

Θα ολοκληρωθεί ποτέ το Burj Al Babas;

Ακόμα και όταν οι επενδυτές και οι αγοραστές απέσυραν τα χρήματά τους από το έργο αξίας 200 εκατομμυρίων λιρών το 2019, η Sarot Group ήταν βέβαιη ότι επρόκειτο απλώς για ένα εμπόδιο στο δρόμο και ότι το έργο θα εξακολουθούσε να ολοκληρώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times. Φυσικά, η πανδημία σύντομα άλλαξε τη ζωή όπως την ήξεραν πολλοί και το έργο έμεινε εγκαταλελειμμένο. Αν και δεν αποκλείεται να πούμε ότι το έργο θα μπορούσε ποτέ να συνεχιστεί, φαίνεται απίθανο σε αυτό το σημείο.

Μπορεί να ζήσει κανείς στο Burj Al Babas;

Προς το παρόν, η κοιλάδα με τα αρχοντικά έχει μετατραπεί σε μια γειτονιά από άδεια, μισοτελειωμένα κάστρα, από τα οποία κανένα δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, οπότε το καστροχώρι παραμένει μη βιώσιμο. Από μακριά, η γειτονιά με τις γκρίζες στέγες μοιάζει με κάτι από ταινία της Disney – ίσως την Πεντάμορφη και το Τέρας – αλλά, με μια πιο προσεκτική ματιά, το Burj Al Babas φαίνεται να διαθέτει μια απόκοσμη μετα-αποκαλυπτική αίσθηση με σειρές μερικώς ολοκληρωμένων κάστρων, αποσπασματική διαμόρφωση του τοπίου και μηδενικά σημάδια ζωής. Το άδειο χωριό είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικό – σαν μια αστραφτερή πόλη κατεστραμμένη από τον πόλεμο.

Το Burj Al Babas αποτελείται από περισσότερα από 700 πολυώροφα κάστρα, τα μισά από τα οποία είχαν ήδη πωληθεί μέχρι το 2019. Έπειτα από μια σειρά ατυχών γεγονότων σε παγκόσμιο επίπεδο, η οικονομία της Τουρκίας στέρεψε, αφήνοντας το χωριό στην τύχη του. Με περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία γοτθικής έμπνευσης, όπως ιδιαίτερα υποστυλώματα, οξυκόρυφες καμάρες και ραβδωτούς θόλους, τα σχεδόν πανομοιότυπα κάστρα βρίσκονται λίγο έξω από τη ρωμαϊκή λουτρόπολη Mudurnu. Σχεδόν κανένας από τους κήπους δεν έφτασε στη φάση της διαμόρφωσής του, δίνοντας στη γειτονιά μια ψυχρή μεταπολεμική αίσθηση.

Οι κατασκευαστές του έργου επέλεξαν μια τεράστια κοιλάδα στη βάση των βορειοδυτικών βουνών της Τουρκίας για να προσελκύσουν Άραβες από τον Κόλπο. Κάθε κάστρο μπορεί να υπερηφανεύεται για την υπέροχη φυσική θέα. Το Burj Al Babas, καλυμμένο με ένα ελαφρύ στρώμα από τραγανό λευκό χιόνι, αποκτά μια πιο παραμυθένια όψη. Αυτό που υποτίθεται ότι ήταν ένα καταφύγιο ευρωπαϊκής έμπνευσης στη Μέση Ανατολή είναι τώρα γεμάτο με εγκαταλελειμμένα οικοδομικά υλικά, καθιστώντας το μια πραγματική πόλη-φάντασμα.

Με στοιχεία από το Condé Nast.