Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι το καλοκαίρι αναζητούν την θάλασσα. Σκέψεις και όνειρα για βουτιές στα τιρκουάζ νερά του Ιουνίου και στα διάφανα των Κυκλάδων. Διακοπές στην καυτή άμμο και άτσαλος βηματισμός σε κατάλευκο βότσαλο. Πληθώρα συνδυασμών και επιλογών, από άκρη σ’ άκρη.

Η εναλλακτική των καλοκαιρινών διακοπών, δεν είναι οι χειμερινοί προορισμοί, να φύγεις ντάλα ήλιο με 40 °C και να προσγειωθείς κάπου που χρειάζεσαι μπουφάν, αλλά να περάσεις τις μέρες της άδειας σου σε κάποια λίμνη. Η χώρα μας, λόγω του φυσικού της πλούτου, προσφέρεται για διακοπές διαφόρων ειδών. Και το φυσικό περιβάλλον των λιμνών, είναι ένας κόσμος, συνήθως, ανεξερεύνητος από ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων αυτής της χώρας.

Η διαδρομή προς τις λίμνες συνήθως πραγματοποιείται μέσα από παρθένες δασικές περιοχές (αν αυτές δεν έχουν καταστραφεί σε κάποια πυρκαγιά), οι οποίες σε οδηγούν σε υδροβιότοπους απαράμιλλης ομορφιάς. Εκεί, οι εικόνες που θα αντικρύσεις θα μείνουν ανεξίτηλες μέσα σου αφού θα απομακρυνθείς απ’ τον αστικό τρόπο ζωής σε γρήγορο χρονικό διάστημα, χωρίς κάποιο επιτηδευμένο παραθαλάσσιο τουριστικό τρικ.

Είτε αναζητάς γαλήνιες οικογενειακές διακοπές είτε μια ωραία ρομαντική απόδραση, αυτές είναι οι πέντε επιλογές μας για διακοπές σε λίμνη.

Λίμνη Κερκίνη

Η τεχvητή λίμvη Κερκίvης βρίσκεται στo ΒΔ τμήμα τoυ voμoύ Σερρώv και δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα. Σημαvτική είvαι η παρoυσία τωv διαφόρωv φυτικώv ειδώv όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα κ.α. ενώ στηv περιoχή υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα. Από τα μέσα Ιουλίου έως και τον Νοέμβριο χιλιάδες αποδημητικά πουλιά καταφθάνουν στα νερά της λίμνης Κερκίνης και παραμένουν μέχρι την άνοιξη έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα. Ειδικά το φθινόπωρο, το θέαμα είναι μοναδικό.

Φωτ.: Eurokinissi

(στίγμα στον χάρτη)

Λίμνη Τσιβλού

Είναι η νέοτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται στο Νομό Αχαΐας, στις πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου. Το τοπίο είναι πανέμορφο και στην ευρύτερη περιοχή τα δάση είναι πολύ πυκνά, γεμάτα πεύκα και πλατάνια. Δημιουργήθηκε από μία καταστροφική και θανατηφόρα κατολίσθηση (η επικρατέστερη εκδοχή μιλάει για 4 νεκρούς) που συνέβη το 1913 στα χωριά Συλίβαινα και Τσιβλός. Ποδηλατικές εξορμήσεις και κωπηλασία, είναι μερικές απ’ τις δραστηριότητες με τις οποίες μπορείτε να έρθετε σε επαφή με φύση της περιοχής και ταυτόχρονα να αθληθείτε.

Φωτ.: Eurokinissi

(στίγμα στον χάρτη)

Λίμνη φράγματος Πηνειού

Η κατασκευή του φράγματος του Πηνειού (ή αλλιώς «Καραμανλή») το 1968 δημιούργησε την τεχνητή Λίμνη Πηνειού. Είναι η μεγαλύτερη στην Πελοπόννησο και βρίσκεται στον νομό Ηλείας. Στην λίμνη δεν υπάρχουν δραστηριότητες για να κάνετε, αλλά ο ορεινός όγκος της ευρύτερης περιοχής, είναι ένας ανεξερεύνητος καταπράσινος παράδεισος με φαράγγια, αιωνόβια ελατοδάση και με μεγάλο ένα δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία.

Φωτ.: Eurokinissi

(στίγμα στον χάρτη)

Λιμνοθάλλασα Μεσολλογγίου

Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου είναι μία απ’ τις μεγαλύτερες της Ελλάδας και το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Το αβγοτάραχο της περιοχής (προϊόν Π.Ο.Π.), ή αλλιώς «το ελληνικό χαβιάρι», θεωρείται ιδιαίτερο και η διαδικασία αλίευσης και παραγωγής του είναι απ’ τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου θα συναντήσετε τις μεγαλύτερες αλυκές της χώρας και ο ευεργετικό άργιλός της στον δρόμο της Αγίας Τριάδας, συγκεντρώνει πολλούς λουόμενους που κάνουν λασποθεραπεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οικισμός Αιτωλικό που είναι κτισμένος στον μέσον περίπου της λιμνοθάλασσας και διαθέτει πολλές ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι.

Φωτ. Eurokinissi

(στίγμα στον χάρτη)

Λίμνη Πλαστήρα

Στον Νομό Καρδίτσας βρίσκεται η Λίμνη Πλαστήρα, η οποία είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε το 1959. Οι ντόπιοι την αποκαλούν «η λίμνη των 4 εποχών», καθώς σαγηνεύει τους επισκέπτες της όλο τον χρόνο. Μόλις 3,5 ώρες απ’ την Αθήνα και με μία διαδρομή που θα θελήσεις να επαναλάβεις σύντομα, η Λίμνη Πλαστήρα προσφέρει όλα αυτά που αναζητάς σε περιόδων διακοπών ή μικρών εξορμήσεων. Στα γραφικά χωριά Νεοχώρι, Νεράιδα και Μεσενικόλας («το μπαλκόνι της Θεσσαλίας») θα βρεις εξαιρετικό φαγητό και θα βγάλεις φωτογραφίες με υπέροχο φόντο. Στην λίμνη θα μπορέσεις να κάνεις διάφορες δραστηριότητες όπως κωπηλασία, τοξοβολία, πεζοπορία στο βουνό και ιππασία.

Φωτ.: Eurokinissi

(στίγμα στον χάρτη)