Ονομάζεται από τους ψυχολόγους και τους νευροεπιστήμονες «The Nothing Box» και δεν είναι άλλο από το εγκεφαλικό «κουτί» που διαχωρίζει την ανδρική από τη γυναικεία σκέψη.

Ότι οι γυναίκες είναι πιο περίπλοκες από τους άντρες, το γνωρίζαμε ήδη. Οι άντρες είναι πολύ απλοί επειδή πολύ απλά το μυαλό τους είναι τόσο διαφορετικό και αποτελείται όχι από ένα, αλλά από πολλά διαφορετικά μικρά κουτάκια που με την σειρά τους φτιάχνουν ένα μεγάλο.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν την θεωρία του «The Nothing Box», του εγκεφαλικού «κουτιού» που διαχωρίζει κατά πολύ την ανδρική από τη γυναικεία σκέψη.

Το μυαλό των ανδρών είναι αυτό που λέμε… one of a kind. Οι περισσότερες γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε στιγμή που κάνουμε το οτιδήποτε μέσα στην ημέρα μας, το μυαλό μας αποτελείται από μικρά κουτάκια: Ένα για το σπίτι, ένα για το μισθό μας, ένα για τις πληρωμές λογαριασμών και ένα για τη μάνα μας που θα μας πάρει τηλέφωνο.

Δεν θέλουμε κανείς εκεί έξω να αγγίξει ή να ακουμπήσει με κάθε τρόπο τα κουτάκια αυτά.

«Όταν ένας άντρας κάθεται και συζητάει ένα θέμα, ανατρέχει στο βάθος του μυαλού του, βρίσκει το κουτάκι με το περιεχόμενο που θα συζητήσει, το φέρνει στην επιφάνεια και ξεκινάει η συζήτηση αποκλειστικά γι’ αυτό το κουτάκι», λέει ο Mark Gungor στα βίντεο παρακάτω, προσθέτοντας ότι «όταν η συζήτηση τελειώσει, ο άντρας κλείνει αυτό το κουτάκι που είχε ανοίξει και το ξαναβάζει στην ειδική θέση του εγκεφάλου του, περιμένοντας να ανοίξει το επόμενο, σε μια άλλη κουβέντα ή συζήτηση».

Από την άλλη πλευρά, το μυαλό των γυναικών είναι εντελώς εντελώς εντελώς διαφορετικό από το ανδρικό μυαλό. Μέσα στο μυαλό της γυναίκας, όλα – τα πάντα όμως – είναι συνδεδεμένα με τα υπόλοιπα που υπάρχουν γύρω τους.

Το γυναικείο μυαλό θα συνδέσει τα χρήματα με το σχολείο των παιδιών, το σχολείο με το βιβλιοπωλείο, το βιβλιοπωλείο με το αγαπημένο της βιβλίο, το βιβλίο με το αγαπημένο της μουσικό άλμπουμ και πάει λέγοντας – και όλες αυτές οι σκέψεις γίνονται με «καταλύτη» αποκλειστικά από τα συναισθήματα.

Οι άνδρες έχουμε στο μυαλό μας ένα κουτάκι που το αποκαλούμε «Κουτί του Τίποτα» ή The Nothing Box. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες έχουν την ικανότητα να σκέφτονται το απόλυτο τίποτα ακόμη και όταν κάνουν κάτι σημαντικό.

Μπορεί να οδηγούν, αλλά να μην σκέφτονται τίποτα.

Να μαγειρεύουν και να μην σκέφτονται τίποτα.

Να κάνουν σεξ και να μην σκέφτονται απολύτως τίποτα.

Οι γυναίκες όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό γιατί το πολύπλοκο και πολυσύνθετο μυαλό τους δεν σταματάει ποτέ να σκέφτεται κάτι και να κάνει συνάψεις και συνδέσεις την μια μετά την άλλη.

Το «The Nothing Box» και η συναισθηματική νοημοσύνη

Εξάλλου, μια προ ετών βρετανική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στις διαφορές των δύο φύλων αλλά και σε σχέση με τον αυτισμό, επιβεβαίωσε αυτό που, λίγο έως πολύ γνωρίζαμε μέχρι σήμερα: Πως γυναίκες και άντρες σκέφτονται εντελώς διαφορετικά.

Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, ενώ οι άντρες πολύ πιο συστηματικοί και αναλυτικοί, αγνοώντας πολλές φορές το συναισθηματικό κομμάτι μιας κατάστασης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.648 είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Οι γυναίκες κατά μέσο όρο πήραν καλύτερη βαθμολογία από τους άνδρες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, δηλαδή της κατανόησης των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων.

Οι άνδρες τα πήγαν καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, ενώ ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό.

Επιβεβαιώθηκε ότι οι αυτιστικοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης και μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, σε έναν αυτιστικό η απόκλιση ανάμεσα στις δύο επιδόσεις του στα τεστ συστηματικότητας και ενσυναίσθησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο μέσο άνδρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ουσιαστικά επιβεβαιώνει δύο σχετικές θεωρίες (Empathizing-Systemizing Theory και Extreme Male Brain Theory), που είχε προτείνει πριν από 25 χρόνια ο καθηγητής του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αυτισμού Σάιμον Μπάρον-Κόεν.

Η Θεωρία της Εμπάθειας-Συστηματοποίησης (Ε-S) πρόκειται για μια σχετικά νέα θεωρία που συνδέει το αυτισμό και το Σύνδρομο Άσπεργκερ με υψηλές ικανότητες στη συστηματοποίηση και ταυτόχρονα έλλειψη εμπάθειας και ενσυναίσθησης.

Η αξιολόγηση, που έγινε με βάση την «κλίμακα Ε-S» που υπολογίζει τον βαθμό ενσυναίσθησης (Ε) και συστηματοποίησης (S), αποδεικνύει πως οι άντρες έχουν μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό αλλά τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και στη δημιουργία συστημάτων με κανόνες καθώς τους ενδιαφέρουν κυρίως οι πράξεις κι όχι τα συναισθήματα.

Αντίθετα, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν έναν εγκέφαλο «συναισθηματικό» ή «ενσυναισθηματικό», γεγονός που τις κάνει πιο ικανές να ερμηνεύουν τα συναισθήματα των άλλων και να πράττουν αναλόγως.

Οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τα συναισθήματα απ’ ότι για τις πράξεις, γεγονός που κατά τους ερευνητές υποδεικνύει πως ο γυναικείος εγκέφαλος, μέσω την διαδικασία της φυσικής επιλογής, προσαρμόστηκε σταδιακά να κλίνει προς την κατεύθυνση των συναισθημάτων.

Όπως είπε ο ίδιος ο Μπάρον-Κόεν, «η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές θεωρίες. Αναδεικνύει επίσης μερικές από τις ποιότητες που οι αυτιστικοί άνθρωποι συνεισφέρουν στη νευροποικιλότητα. Είναι, κατά μέσο όρο, πιο ικανοί στη συστηματοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαιρετικές ικανότητες αναγνώρισης προτύπων, θαυμάσια προσοχή στη λεπτομέρεια και μια κλίση να κατανοούν πώς δουλεύουν τα πράγματα. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτά τα ταλέντα τους, ώστε να πραγματώσουν το δυναμικό τους, κάτι που θα ωφελήσει και την κοινωνία».