Για την μαγειρίτσα της γιαγιάς πάντα γινόταν χαμός το Μ. Σάββατο το βράδυ. Σχεδόν όλοι –έκτος από μένα– έτρωγαν και δεύτερο πιάτο. Ήταν μεγάλη τεχνίτης η γιαγιά και πάντα πληθωρική σε ό,τι έφτιαχνε. Έτσι και η μαγειρίτσα της. Είχε τα πάντα: από έντερα, συκωτάκια, ποδαράκια, εντόσθια μέχρι ένα κάρο χορταρικά και μυρωδικά που την έκαναν να μοσχοβολά. Όσο για το αυγολέμονο της, παραδειγματικό. Συμπλήρωνε το πιάτο με τον πιο όμορφο και γευστικό τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν είμαι και φαν του συγκεκριμένου πιάτου. Αυτό που μου άρεσε ήταν να βουτάω το προζυμένιο ψωμί στη σάλτσα και να τρώω τα λαχανικά. Τα υπόλοιπα (έντερα και τα σχετικά) προσπαθούσα να τα αποφύγω. Βέβαια το κράξιμο από τους πιο μεγάλους της οικογένειας ήταν κάτι σαν παράδοση εκείνο το βράδυ. «Τσάμπα άνδρας», μου έλεγε ο παππούς πάντα χαμογελώντας –στις μέρες μας θα σήκωνε μεγάλη κουβέντα αυτός ο χαρακτηρισμός ως και διαμάχη στα δικαστήρια.

Παρ’ όλη τη μη συμπάθεια για τη μαγειρίτσα, την συνταγή της γιαγιάς την κράτησα, όπως και πολλές άλλες δικές της –οικογενειακός θησαυρός. Βέβαια, πότε δεν την έκανα ίδια. Όχι μόνο γιατί το «χέρι» της ήταν μοναδικό, αλλά γιατί αντί για εντόσθια, συκώτια και τα συναφή, έβαζα μανιτάρια. Ναι, είμαι από αυτούς που κάνουν τη μαγειρίτσα χορτοφαγική, χωρίς όμως να είμαι χορτοφάγος. Και μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ νόστιμη –αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για να φτιάξετε και εσείς μια «εναλλακτική» χορτοφαγική μαγειρίτσα.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά
100 ml ελαιόλαδο
400 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες
1 μαρούλι κομμένο
250 γρ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 lt ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο
4 αυγά
Χυμός από ένα λεμόνι

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια μέχρι να χάσουν όλα τα υγρά τους. Μετά ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και μυρωδικά, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20-25 λεπτά. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια των αυγών και σιγά σιγά ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι και ένα, ένα τους κρόκους. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού μας ανακατεύοντας καλά για να μην πήξει το αυγό με την θερμοκρασία. Συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα και στη συνέχεια το ρίχνουμε στην μαγειρίτσα. Το αφήνουμε για ένα με δύο λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ύστερα το αποσύρουμε. Σερβίρουμε μετά από πέντε λεπτά.