Ίσως να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς τον καφέ του, παρ’ όλα αυτά είναι μια καθημερινή συνήθεια. Μια συνήθεια που μας συντροφεύει στη διαδρομή για τη δουλεία, στα ψώνια ή σε μια χαλαρή βόλτα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις αγαπημένες μου διευθύνσεις, οι περισσότερες είναι στο κέντρο της Αθήνας, όπου ακόμα και στο χέρι μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ. Πριν από αυτό όμως θα βάλω μια συνισταμένη: το επαναχρησιμοποιούμενο προσωπικό ποτήρι. Όχι γιατί είναι της μόδας, αλλά γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να πίνετε τον καφέ σε χάρτινο ή πλαστικό ποτήρι και άλλο σε ένα ιδικό σκεύος που έχει φτιαχτεί για αυτό το σκοπό. Αφήστε που είναι και πιο οικολογικό.

Πρώτη στάση το A tot (Λέκκα 28, Σύνταγμα, τηλ. 2103222426). Βρίσκεται στην οδό Λεκκά και είναι μόλις 15 τ.μ. ίσα ίσα που χωράτε να μπείτε για να κάνετε την παραγγελία σας. Ιδιοκτήτες του είναι η Ρεβέκκα Ζαχαροπούλου και ο Παναγιώτης Δούστος, που συνεργάζονται με την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters και στους μύλους τους έχουν ένα blend κι έναν καφέ μοναδικής προέλευσης, που αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Λίγο πιο πάνω στην στοά Μπολάνη, είναι το Kaya (Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 2130284305). Σε αυτό το λιλιπούτειο μαγαζί όλο βιτρίνα οφείλουμε πολλά μιας και είναι ένα από τα coffee shop της Αθήνας, από όπου ξεκίνησε «η επέλαση» του τρίτου κύματος του καφέ ή αλλιώς του specialty coffee. Αν το επισκεφτείτε πρωινές ώρες ή νωρίς το μεσημέρι σίγουρα θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο παραπάνω μέχρι να πάρετε τον καφέ σας. Αν ζητήσετε έναν ζεστό espresso ή cappuccino, θα σας προτείνουν να τον πιείτε εκεί, στο πόδι στη μεγάλη ξύλινη μπάρα που έχουν μπροστά, σε πορσελάνινη κούπα, και όχι να τον πάρετε στο χέρι. Συνεργάζονται με σχεδόν όλους τους Έλληνες roasters όποτε κάθε φορά έχουν και κάτι καινούργιο να σας προτείνουν.

Το ίδιο κάνει και ο Χρήστος Πρανής στο μικρό Rule of 4M στο «Κάτω» Παγκράτι (Αγίου Σπυρίδωνος 5, Παγκράτι, τηλ. 211162560). Φέρνει καφέδες από σχεδόν όλες τις ελληνικές εταιρίες και κάθε μέρα προτείνει και κάτι διαφορετικό. Όσο για το όνομα του έχει να κάνει με την θεωρεία τεσσάρων«Μ των Ιταλών που συμφώνα με αυτή για να φτιάξει κανείς χρειάζεται ένα καλό blend (miscela), σωστό μύλο άλεσης (macinadosatore), εσπρεσομηχανή (macchina per espresso) και φυσικά έμπειρο χέρι (mano).

Στο Παγκράτι βρίσκεται, επίσης και ο o.kokkos (Σπύρου Μερκούρη 25, Παγκράτι, τηλ. 2107236758) που είτε πάτε το πρωί, είτε το μεσημέρι, η εσπροσομηχανή και οι μύλοι του είναι συνεχώς στο κόκκινο ετοιμάζοντας τον έναν espresso μετά τον άλλον. Ο καφές είναι από τον Area 51 Coffee Roasters και αλλάζει ανά τακτικά διαστήματα ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Με τον ίδιο καφέ «παίζει» και το μικρό αδερφάκι του coffee shop Lot51, MicroLot στα Ιλίσια (Μικράς Ασίας 4, Ιλίσια, τηλ. 2107772826). Αν σταματήσετε εκεί για καφέ μην ξεχάσετε να πάρετε και ένα banana bread ή ένα σοκολατένιο babka.

Στο Κολωνάκι τώρα, θα βρείτε το Redd (Καψάλη 8, Κολωνάκι, τηλ. 2169002141) όπου ξέρουν πολύ καλά την τέχνη του blend και μπορούν να σας φτιάξουν στην στιγμή το δικό σας για να απολαύσετε τον espresso ή τον cappuccino με το γευστικό προφίλ που σας αρέσει. Φυσικά έχουν και μοναδικής προέλευσης που καβουρδίζουν οι ίδιοι. Φεύγοντας, ανοίξετε το ψυγείο και πάρτε ένα μπουκάλι cold brew για το σπίτι. Θα με θυμηθείτε. Πιο πάνω στην γεμάτη κίνηση Σόλωνος είναι το Samba Coffee Shop (Σόλωνος 36, Κολωνάκι, τηλ. 2103637283) το coffee shop της ελληνικής εταιρίας «Samba Coffee Roasters». Κοινώς, είναι ό,τι πρέπει για να σταματήσετε στα γρήγορα και να πάρετε μαζί σας έναν espresso, έναν καφέ φίλτρου ή ακόμα και καφέ αλεσμένο ή σε κόκκους για να το σπίτι.

Τέλος, σε ένα μικρό κάθετο στενό στην Ερμού υπάρχει το Crop by Slam Dunk (Φωκίωνος 8, Αθήνα, τηλ. 6959999544). Βρίσκεται στην είσοδο του αθλητικού καταστήματος «Slam Dunk» και είναι μόλις 4 τ.μ.. Είναι το μικρό αδερφάκι του Ηρακλείωτικου «Crop, από όπου έρχεται και ο καφές του. Σταματάτε, ζητάτε καφέ, σας τον ετοιμάζουν στο λεπτό και συνεχίζετε τα ψώνια σας.