Υπάρχουν μερικά μαγαζιά που μόλις ανοίγουν σηματοδοτούν και την έναρξη του καλοκαιριού. Τα ωραία βράδια έξω στις αυλές και στους κήπους, αλλά και δίπλα στην θάλασσα με τον αέρα να δροσίζει. Ένα από αυτά είναι και το καλοκαιρινό Nikkei στην πλατεία Δεξαμενής, στο Κολωνάκι. Αυτή η πολύχρωμη αυλή με την κάπως εξωτική διακόσμηση. Φέτος, άργησε λίγο να ανοίξει, όπως και το καλοκαίρι να έρθει. Όμως, είχε λόγω – το καλοκαίρι όχι. Έκανε ανακαίνιση και έγινε πιο όμορφο και εντυπωσιακό. Το μπαρ «κατέβηκε» στον κάτω χώρο, έγινε πιο μεγάλο, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον επάνω έγινε το sushi-ceviche bar που σηματοδοτεί την εστιατορική του πλευρά.

Όμως, δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έκανε. Η συνεργασία με τον σεφ Νίκο Ψηλό (ex-Zuma) έφερε αλλαγές και στην κουζίνα το οποίο μεταφράζεται σε εντελώς αλλαγμένο menu, πιο πληθωρικό με πολλές επιλογές, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή για να γίνω πιο σαφής, η κουζίνα του Nikkei έχει πλέον πιο ισχυρές επιρροές από την γιαπωνέζικη fusion κουζίνα και λιγότερες από το Περού και μέσα σε αυτό το πλαίσιο κολλάνε και τα ελληνικά προϊόντα που και αυτά πλέον είναι εμφανή. Εδώ να σας πω ότι όταν μιλάμε για nikkei κουζίνα αναφερόμαστε σε εκείνη που είναι ένα πάντρεμα της γιαπωνέζικης και της περουβιανής και την συναντάμε συνήθως στο Περού. Είναι μια κουζίνα που διαμορφώθηκε όταν οι Ιάπωνες μετανάστεψαν και εγκαταστάθηκαν στο Περού.

Και οι αλλαγές δεν σταματάνε εδώ. Το ανανεωμένο Nikkei αποκτά δύο καταλόγους. Ο ένας είναι αυτός που δίνεται στο κάτω μέρος όπου υπάρχει το μπαρ και είναι στη λογική του bar food και ο δεύτερος (ο πιο μεγάλος) προορίζεται για τα τραπέζια του πάνω επιπέδου, δηλαδή του πιο εστιατορικού κομματιού του. Φυσικά, δοκίμασα και από τους – άλλωστε να σας πω ότι ο μικρός αυτός του bar food συμπεριλαμβάνεται στον μεγάλο. Ξεκίνησα με o- toro nigiri όπου αντί o τόνος κάθεται πάνω ρύζι, ήταν σε ένα dumpling με χτένι και κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, με ένα ακόμα nigiri από χτένια που είχαν μια ωραία καυτερή μαγιονέζα και λίγο wasabi, ένα μικρό, νόστιμο taco φτιαγμένο από ρύζι και γεμιστό από παλαμίδα και με ένα ceviche τόνου. Το τελευταίο δεν θα πω ότι με εντυπωσίασε πολύ, μιας και το βρήκα λίγο άτονο. Ίσως θα έπρεπε να είχα παραγγείλει το κλασικό τους με το λαβράκι – την επόμενη φορά.

Τα συγκεκριμένα πιάτα τα συνόδεψα με ένα sour κοκτέιλ που ακούει στο όνομα Machu Picchu. Και εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να σας μιλήσω για τα κοκτέιλ που ετοιμάζει και φέτος η bar manager Μαίρη Ταλαιπώρου. Πάντα η Μαίρη ακολουθούσε την κουζίνα, συμπλήρωνε με τα ποτά της τις γεύσεις των πιάτων. Το ίδιο κάνει και τώρα. Χωρίς να στερούνται τεχνικές και υλικά από την κουζίνα τα κοκτέιλ της έρχονται και συμπληρώνουν τα πιάτα με ένα αρμονικό τρόπο που πολλές φορές τα αναδεικνύουν ακόμα πιο πολύ. Και αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ταλέντο.

Γυρίζω πίσω στα πιάτα. Δοκίμασα επίσης ένα αφράτο mini bao burger που το έκανα μια χαψιά – έτρωγα ευχαρίστως και δεύτερο – το μοσχάρι anticucho (μοιάζει με μπιφτέκι σε καλαμάκι), το οποίο ήταν ωραία καρυκευμένο και πολύ νόστιμο, καθώς και τις gyoza με γέμιση πάπιας, κρέμα παρμέζνας και μπόλικη φρέσκια τριμμένη τρούφα, που την βρήκα λίγο υπερβολική. Για αυτά η Μαίρη μου σέρβιρε το Nom Nom, sour κοκτέιλ και αυτό, με tequila η οποία συνδυαζόταν με γεύσεις από χαμομήλι, ιβίσκο και ροζ γκρέιπφρουτ.

Για κυρίως ήρθε το κλασικό black cod, το οποίο σερβιριζόταν με μια grapefruit miso και χόρτα (πότε σταμναγκάθι, πότε αλμύρα). Ήταν λίγο πιο γλυκό από ότι θα περίμενα, όμως όταν το συνδύασα με το Sassy Tai κοκτέιλ ήρθε και ισορρόπησε. Είναι αυτό που σας είπα και πιο πάνω για την Μαίρη Ταλαιπώρου για το πως μπλέκει τα ποτά της με τα φαγητά και το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό.

Το νέο Nikkei Floresta είναι πιο fun από ποτέ. Έχει νεύρο, πολλές προτάσεις, ενδιαφέροντα πιάτα και φυσικά ποτά. Ο νεαρός chef Κλάους Μπαϊράμι, που εκτελεί το μενού του Νίκου Ψηλού, κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά, που όσο περνάει ο καιρός πιστεύω ότι θα γίνεται και καλύτερη. Όπως και να έχει η αυλή του Nikkei είναι μια ομορφιά και ότι πρέπει για μια καλοκαιρινή νύχτα. Μην την χάσετε.

ΙΝΦΟ: Ξανθίππου 10 & Δεινοκράτους, Κολωνάκι, τηλ. 2107239366 | Ιnstagram