Δεν υπήρχε φορά που να πήγαινα Σαντορίνη και να μην περνούσα από το εστιατόριο Κουκούμαβλος. Ήταν κάτι σαν τάμα. Η κουζίνα του εναλλακτικού μάγειρα Νίκου Πουλιάση που έβαζε τα τοπικά προϊόντα να «παίζουν» σε περίεργους συνδυασμούς, με είχε κάνει φαν της. Ήταν ο τρόπος που μαγείρευε και στα πιάτα του έβγαινε η πληθωρική προσωπικότητα του και πάντα είχε κάτι καινούργιο για να μας ξαφνιάσει. Δίκαια ήταν ένα από τα θρυλικά εστιατόρια του νησιού. Στις αρχές, όμως, του 2020, ο ίδιος ο σεφ ανακοίνωνε το οριστικό κλείσιμο του Κουκούμαβλος και όλοι μιλούσαμε για «τέλος εποχής». Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να διαψευστεί αυτό και το ιστορικό εστιατόριο να ανοίξει ξανά τις πόρτες του. Αυτή την φορά στο πολυτελές ξενοδοχείο Chomata του ομίλου Katikies στο Ημεροβίγλι. «Συνεργός» σε αυτό είναι ο executive chef του ομίλου Έκτορας Μποτρίνι.

Tο εστιατόριο Κουκούμαβλος άνοιξε για πρώτη φορά το 1989, στην Οία. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στα Φηρά. Εκεί στεγάστηκε σε ένα σαντορινιό καπετανόσπιτο γεμάτο κομψά έπιπλα, παλιά αντικείμενα, αντίκες και καθρέφτες που απέπνεαν ζεστασιά. Αυτό όμως που το έκανε να ξεχωρίζει και διαμόρφωσε τον χαρακτήρα του εστιατορίου ήταν η πληθωρική και sui generis περσόνα του σεφ-ιδιοκτήτη του, Νίκου Πουλιάση. Ένος, αυτοδίδακτου, αλλά και ταλαντούχου μάγειρα που δημιουργούσε ελληνοκεντρικά πιάτα με τολμηρές προτάσεις. Όπως για παράδειγμα εκείνες οι καραβίδες του με σος λευκής σοκολάτας με τζίντζερ, αλλά και το πράσινο ριζότο mojito, με σαντορινιά κάπαρη και λάιμ.

Τέτοιες μαγειρικές εξτραβαγκάντσες και τολμηρούς συνδυασμός θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και πάλι στη Σαντορίνη, στο νέο σπίτι του Κουκούμαβλου. Το μενού θα υπογράφουν από κοινού οι δύο σεφ, Μποτρίνι, Πουλιάσης, και από ότι μάθαμε θα υπάρχει και ένα μενού γευσιγνωσίας που θα περιλαμβάνει τα πιο δημοφιλή πιάτα του παρελθόντος του εστιατορίου, δοσμένα κάπως διαφορετικά και χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες.