Όταν βγαίνουν ζεστά από το φούρνο είναι σκέτη αμαρτία. Μοσχοβολάνε βούτυρο και δύσκολα μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Προέρχονται από την Γαλλία, αν και η καταγωγή τους είναι αυστριακή. Ναι, βλέπετε η Μαρία Αντουανέτα της Αυστρίας, το 1770, όταν αποφάσισε να ταξιδέψει από τη Βιέννη προς τα νότια, στην Γαλλία, στην βαλίτσα της έβαλε ένα σωρό από φαγώσιμα για να έχει κάτι να τσιμπά όταν την έπιανε η λιγούρα. Ανάμεσα στα πολλά, έβαλε και το αυστριακό Kipferl, τον πρόγονο του κρουασάν.  Αυτό είχε το σχήμα του κρουασάν, όπως το γνωρίζουμε αλλά μια πιο μπριοσένια ζύμη, κι εδώ που οι Γάλλοι έβαλαν την δική τους πινελιά, αντικαθιστώντας την ζύμη μπριός με την ζύμη των πολλών στρώσεων φύλλου μαζί με μπόλικο βούτυρο. Όσο για το σχήμα του, το kipferl το πήρε από την ημισέληνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τον μύθο όταν το 1683 οι Οθωμανοί είχαν αποφασίσει να επιτεθούν στην Βιέννη με σκοπό να την καταλάβουν, αποφάσισαν να το κάνουν ξημερώματα ώστε να πιάσουν τους Βιεννέζους στον ύπνο. Όμως, έκαναν πολλή φασαρία και οι ντόπιοι αρτοποιοί τους πήραν είδηση, ενημέρωσαν στους τοπικούς άρχοντες κι κάπως έτσι απέτρεψαν την επίθεση των Οθωμανών. Για να γιορτάσουν αυτήν την θετική έκβαση, οι αρτοποιοί έφτιαξαν τα πρώτα kipefl σε σχήμα ημισελήνου. Ας αφήσουμε όμως την ιστορία, κι ας επικεντρωθούμε στο που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το λιχούδικο, σφολιατοειδές μισοφέγγαρο στην Αθήνα. Παρακάτω θα βρείτε οκτώ διευθύνσεις όπου το κρουασάν ζει στιγμές δόξας.

Overoll
Όταν οι τρεις φίλοι, Γιάννης Κίκιρας, Άλκης Ζέρβας και Σπύρος Παππάς, άνοιγαν εν μέσω καραντίνας το ροζ Overoll στην Πραξιτέλους, δεν πίστευαν ότι τα βουτυρένια, αφράτα κρουασάν τους θα γίνονταν τόσο γνωστά σε όλη την πόλη. Δύο χρόνια μετά, οι ουρές έξω από το μαγαζί του κέντρου συνεχίζονται, ενώ πριν από μερικούς μήνες άνοιξαν και τη κρουασανέρι τους, στα βόρεια, σε ένα πολύ κεντρικό σημείο στο Χαλάνδρι. Το να σας έλεγα ότι όλα όσα φτιάχνουν είναι φανταστικά, θα ήταν ψέμα. Προσωπικά, αγαπώ το κλασικό κρουασάν βουτύρου (φουσκωτό, τραγανό απέξω και γεμάτο κυψέλες εσωτερικά), εκείνο με τις σταφίδες που έχει στρογγυλό σχήμα, αλλά και αυτό με την σοκολάτα. Από τα αλμυρά, γιατί έχουν και τέτοια, σας προτείνω την διαφορετική εκδοχή τόσο της σπανακόπιτα, όσο και του croque madame. Τα δύο τελευταία προτιμήστε να τα καταναλώσετε ζεστά, γιατί αν κρυώσουν… χάνουν κάτι από την νοστιμιά τους
➳  Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 2114198151 & Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι, τηλ. 2110010588

Πορτατίφ
Σ’ αυτό το μικρό cafe – ζαχαροπλαστείο, στην ανηφορική Σίνα, τα κρουασάν έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί πλέον να μην φτιάχνονται εκεί, αλλά στο εργαστήριο στα διπλανά Εξάρχεια, όμως παραμένουν το ίδιο νόστιμα κι απολαυστικά. Ο Τάσος Λύτρας, ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης, ξέρει πολύ καλά την τέχνη τους και ακολουθεί τον παραδοσιακό, γαλλικό τρόπο ως προς την παρασκευή τους. Μοσχοβολάνε δηλαδή, βούτυρο, είναι τραγάνα, θρυμματίζονται και το εσωτερικό τους είναι μαλακό και κυψελωτό.
➳ Σίνα 21, Κολωνάκι, τηλ. 2103621866 & Μαυρομηχάλη 81 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια, τηλ. 2103645264

Queen Bee
Από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Κολωνάκι για πρωινό, καφέ ή brunch. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το βρίσκεται πάντα γεμάτο με κόσμο που απολαμβάνει ένα espresso ή cappuccino παρέα με ένα Double Bake Choco (διπλοφουρνιστό κρουασάν) ή ένα χορταστικό σάντουιτς. Εδώ, το κρουασάν φτιάχνετε με γαλλικά άλευρα και βούτυρα – από την Νορμανδία- και έχει την υπογραφή του αρτοποιό Kamel Saci. Έχει βουτυράτο χαρακτήρα, είναι τραγανό απέξω με πολλές κυψέλες εσωτερικά.
➳ Πατριάρχου Ιωακείμ 45, τηλ. 2107209933

Economides
Ο pastry chef Δημήτρης Οικονομίδης είναι λάτρης της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, οπότε στα γλυκά του το βούτυρο είναι από τους πρωταγωνιστές. Στο ζαχαροπλαστείου του, που δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα, μιας και δίνει την εντύπωση κοσμηματοπωλείου, τα κρουασάν ψήνονται κάθε πρωί και μέσα σε λίγη ώρα γίνονται ανάρπαστα. Προτιμώ το απλό, παραδοσιακό βουτύρου – πάντα ζητάω δύο – που όταν το πιάσετε στα χέρια σας θα νιώσετε αμέσως την υπάρξει του βουτύρου τόσο στη μύτη όσο και στην υφή. Κι αν είστε τυχεροί και έχουν ψήσει κουλουράκια, βουτύρου κι αυτά, πάρτε για το σπίτι και θα με θυμηθείτε.

➳ Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106755000

Kora
Σε αυτόν τον new age φούρνου η ζύμη του κρουασάν είναι η βάση τους για γλυκές αλλά και αλμυρές παρασκευές. Φτιάχνεται από βούτυρο Νορμανδίας και ωριμάζει για 72 ώρες. Το κλασικό κρουασάν είναι νόστιμο, όμως το pain au chocolat αλλά και το ορθογώνιο danish με το καραμελωμένο μήλο και την κρέμα πατισερί είναι ακόμα καλύτερα.
➳ Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855

Τρομερό παιδί
Η φήμη αυτού του φούρνου στα Ιλίσια, προηγείται του ονόματος του. Τα κρουασάν, τα φτιάχνουν με βούτυρο – γαλλικό και αυτοί –  και λίγο προζύμι. Για αυτό έχουν λίγο υπόξινη γεύση, όμως είναι πολύ αφράτα και νόστιμα. Τελειώνουν σχετικά νωρίς, όποτε για να αποφύγετε και την ουρά που σχηματίζεται συνήθως απέξω, προτιμήστε να το επισκεφτείτε πρωινές ώρες. Φυσικά, φεύγοντας πάρτε και ένα καρβέλι από το πολύσπορο ψωμί και μια μηλόπιτα ή γαλατόπιτα.
➳ Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 2107777537

Fika Athens
Oι Σκανδιναβοί, και κυρίως οι Σουηδοί, λατρεύουν τον καφέ φίλτρου και τον συνδυάζουν πάντα με κάποιο γλυκό – κατεξοχήν με cinnamon rolls. Αυτή η συνήθεια – φιλοσοφία τους εσωκλείεται σε μια λέξη: fika. Στην ουσία είναι ένα διάλειμμα που κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι για να απολαύσουν ένα καφέ με φίλους. Από αυτή την λέξη λοιπόν, πήρε έμπνευση και η ζαχαροπλάστης Ιφιγένεια Ζάχου και άνοιξε το ομώνυμο μικρό coffee shop στην περιοχή της Ακρόπολης. Από τα πολλά και νόστιμα που φτιάχνει η Ιφιγένεια δοκιμάστε το κλασικό κρουασάν αλλά τα ρολάκια κανέλας που είναι ελαφρώς σιροπιασμένα και πολύ αφράτα.
➳ Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, τηλ. 2109226010

Holy llama
Το γνωρίσαμε στην περιοχή του Υμηττού, όμως πρόσφατα άνοιξε και στο Σύνταγμα, την οδό Νίκης. Σε αυτό το vegan φιλοσοφίας μαγαζί, τα γλυκά επιμελείται ο ζαχαροπλάστης Alex Pavlov και όπως είναι φυσικό δεν περιέχουν ίχνος από ζωικές πρώτες ύλες. Ενδιαφέρον έχει να δοκιμάσετε το κρουασάν βουτύρου που μπορεί να μην είναι τόσο αφράτο όπως έχουμε συνηθίσει, παρ’ όλα αυτά είναι νόστιμο. Επίσης, τα γεμιστά «κυλινδρικά» σε σχήμα κρουασάν έχουν επίσης ενδιαφέρον με προσωπικό αγαπημένο εκείνο με το φιστικί.

➳ Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, τηλ. 2107626078 & Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 2103318913