Το Χαλάνδρι θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το κέντρο των βορείων προαστείων. Παρ’ όλα αυτά, δύσκολα ανέβαινα προς τα εκεί. Αρχικά γιατί είναι λίγο μακριά από τις γειτονιές που συνηθίζω να κινούμε και δεύτερον και πολύ βασικό, δεν υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να με τραβήξουν προς τα εκεί. Όταν, λοιπόν, έπαιρνα το δρόμο για τα βόρεια ο λόγος ήταν, σχεδόν πάντα, κάποιο μπαρ. Λίγες φορές είχα βρεθεί μέρα να γυρίζω τους πεζόδρομους του με τα πολλά εμπορικά μαγαζιά και τις καφετέριες «καρμπόν». Ώσπου ένας φίλος μου μίλησε για ένα καινούργιο φούρνο που άνοιξε εκεί. «Πρέπει να τον επισκεφτείς, να δοκιμάσεις το ψωμί του αλλά και τα γλυκά που φτιάχνει», μου είχε πει χαρακτηριστικά.

Στην αρχή σκέφτηκα ότι θα είναι ένας ακόμα new age αρτοποιείο, όπως θέλουν να αποκαλούνται πλέον, που θα φτιάχνει ψωμιά από προζύμι και τα συναφή. Δεν έπεσα έξω σε αυτό. Έπεσα έξω όμως στο ότι αυτός ο φούρνος πιθανώς θα ήταν αδιάφορος. Το αντίθετο. Και εξηγούμαι.

Ο νέος φούρνος – boulangerie λέγεται Bread B. C., βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Χαλανδρίου και έχει ανοίξει εδώ και μερικούς μήνες. Για να ψωμιά του χρησιμοποιούν άλευρα από την Θράκη και την Κρήτη που έχουν φτιαχτεί με τις δικές τους προδιαγραφές. Βάζουν παντού προζύμι, εκτός από το ψωμί του τοστ που περιέχει και μαγιά. Καθημερινά φουρνίζουν τέσσερα διαφορετικά ψωμιά: ένα λευκό, ένα με τέσσερις αρχαίους σπόρους, ένα σίκαλης και ένα από κριθάρι. Όλα τους ωριμάζουν από 18 έως 36 ώρες. Μου τράβηξε την προσοχή εκείνο με τους τέσσερις αρχαίους σπόρους. Βάζουν αγριοκρίθαρο, λιναρόσπορο, φαγόπυρο και τεφ, ένας παραδοσιακός σπόρος τον οποίο τον συναντάμε στην Αφρική. Είναι ένα βαρύ ψωμί, με αρκετή υγρασία στο εσωτερικό του που έχει νόστιμη και ιδιαίτερη γεύση. Δοκίμασα ακόμα και εκείνο που φτιάχνουν με κριθάρι, το οποίο το έχουν βράση πρώτα. Και αυτό θα έλεγα ότι είναι από τα «δύσκολα» ψωμιά, που όπως έμαθα στην αρχή δεν το προτιμούσαν, όμως πλέον έχει το δικό, φανατικό κοινό. Ετοιμάζουν, επίσης, και φοκάτσια: μια λευκή και μια ολικής. Κάνουν όμως και δικά τους κρουασάν, μηλόπιτες, lemon pie, κέικ (ζητήστε το σοκολατένιο, αλλά και εκείνο με τα μήλα και το cramble κανέλας) και πολλά ακόμα γλυκά που μόλις τα βγάζουν στην βιτρίνα, φεύγουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Πίσω από αυτό το ζυμαρένιο project βρίσκεται ένα σκηνοθέτης και ερασιτέχνης φούρναρης, θα έλεγα. Ο Περικλής Βούρθης αγαπά πολύ τα ζυμάρια και όποτε δεν σκηνοθετούσε, έμπαινε στην κουζίνα του σπιτιού του και έφτιαχνε ψωμί. Όχι όμως έτσι απλά. Έψαχνε τα άλευρα, τις θερμοκρασίες, τεχνικές κ.ά. για να πετύχει το τέλειο, για εκείνον, ψωμί. Ό,τι έφτιαχνε το μοίραζε σε φίλους του και σιγά – σιγά του γεννήθηκε η ιδέα να το κάνει αυτό πιο επαγγελματικά. Η πανδημία και τα lockdowns τον πρόλαβαν, όμως εκείνος δεν άφησε το σχέδιο του. Ίσα – ίσα τον χρόνο αυτό τον εκμεταλλεύτηκε για να πειραματιστεί περισσότερο και να βρει κι έναν συνεργάτη που θα είχε και αυτός την ίδια τρέλα με τις ζύμες. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Θανάση Σταμούδη, ενός εξαιρετικού αρτοποιού– ζαχαροπλάστη. Μαζί ξεκίνησαν την έρευνα, τα πειράματα με τα άλευρα και μόλις βρέθηκε ο χώρος, έβαλαν μπροστά αυτό το ιδιαίτερο ψωμένιο project, το Bread B. C.

Στο Bread B. C. έκτος από ψωμία, κρουασάν και γλυκά θα βρείτε και ποιοτικό καφέ. Συνεργάζονται με τους The Roosters που έχουν στήσει ένα μικρό coffee shop στα δεξιά και σερβίρουν χαρμάνια αλλά και μοναδικής προέλευσης καφέδες. Έτσι, την ώρα που θα περιμένετε στην ούρα για να πάρετε το ψωμί σας και τα σχετικά, απολαμβάνετε έναν espresso και έτσι η ώρα περνάει πιο ευχάριστα και φυσικά πιο γευστικά. Κι αν δεν σας κυνηγά ο χρόνος, συνδυάζετε τον καφέ με το γλυκό κάνοντας ένα διάλειμμα από την ρουτίνα σας. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι όταν το επισκεφτείτε δεν γίνεται να φύγετε με μια σακούλα. Ειδικά αν πάτε πρωινές ώρες που όλες οι βιτρίνες του είναι στολισμένες στο φουλ.

• ΙΝΦΟ: Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 2106851961 | Instagram