Η όρεξη μου για το καλοκαίρι δεν συμβαδίζει με τον καιρό. Μπορεί η θερμοκρασία να έχει ανέβει, όμως αυτές οι βροχές που πολλές φορές έρχονται από το πουθενά -«κλίμα τροπικό μου κλίμα», που λέει και η Άννα Βίσση- μου έχουν κόψει την διάθεση για παραλία. Και μάλλον σε πολλούς από εσάς συμβαίνει το ίδιο. Όπως και να έχει, παρά το πείσμα του, τις προάλλες πήρα το δρόμο για τα νότια. Όχι φορώντας μαγιό, αλλά βάζοντας στο back pack μου ομπρέλα, καλού κακού. Προορισμός μου, η παραλία του Αστέρα και το καινούργιο all day εστιατόριο που έχει ανοίξει εκεί. Το όνομα του APLÓ.

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται, είναι ένα από τα πιο ωραία της παραλιακής ακτογραμμής της Αθήνας. Ο μικρός αυτός, κόλπος της Astir Beach έχει κάτι που δύσκολα το συναντά κανείς. Αγαπημένο μου σημείο για να βλέπω τον ήλιο να βούτα μέσα στα νερά του Αιγίου και χάνεται την ίδια ώρα που ο ουρανός παίρνει χρώματα στις αποχρώσεις του πορτοκαλί. Και μετά, ο ατμοσφαιρικός, χαμηλός φωτισμός της παραλίας επιτρέπει να χαζέψεις το φεγγάρι και τα αστέρια που έχουν πάρει θέση στο βαθύ μπλε καμβά. Ακούγονται ποιητικά όλα αυτά, όμως έτσι είναι -είμαστε και λίγο ρομαντικοί, τι να κάνουμε;

Κάθε χρόνο κάνω την επίσκεψη μου στην Astir Beach και στο εκάστοτε εστιατόριο. Κάποιες μάλιστα χρονιές επιστρέφω ξανά. Γιατί όταν συνδυάζεται το επάνω σκηνικό που σας περιέγραψα με καλό φαγητό, γιατί να μην το κάνω; Φέτος, είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω. Η αλήθεια είναι ότι έρχομαι με κάποιες επιφυλάξεις μιας και σχεδόν πάντα εδώ το φαγητό υστερεί της θέας. Αλλά είναι καλύτερα να μην προδικάζουμε τα πράγματα. Φέτος, λοιπόν, το εστιατόριο της παραλίας του Αστέρα λέγεται, όπως είπαμε, APLÓ και «φιλοδοξεί να συστήσει ένα ανεπιτήδευτο γευστικό σύμπαν, αντλώντας νόστιμες αναμνήσεις από νοσταλγικές μνήμες με πολύ καλές πρώτες ύλες, μετατρέποντάς τις σε εμπνευσμένα πιάτα» όπως διάβασα και δεν θα πω ψέματα, μου τράβηξε την προσοχή.

Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Executive Chef Στράτος Καλαθάκης και η ομάδα του. Δεν είναι η πρώτη φορά που chef που βρίσκεται στην περιοχή. Λέγοντας αυτό εξηγούμε: ο κύριος Καλαθάκης για πολλά χρόνια ήταν ο Executive Chef του ξενοδοχείου Αστέρα λίγα μέτρα πιο κάτω. Πάντα δήλωνε λάτρης της ελληνικής κουζίνας και την προοθούσε μέσα από τα πιάτα του με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Και αυτό συνεχίζει να κάνει και εδώ στο APLÓ πράγμα που κατάλαβα μόλις πήρα το μενού στα χέρια μου και άρχισα να το φυλλομετρώ. Τα πιάτα αντλούν έμπνευση από την κουζίνα του τόπου μας και προσπαθούν να πουν μια νόστιμη ιστορία. Και αυτό είναι το ενδιαφέρον.

Πηγή: Instagram / @aploastir

Με την παρέα είπαμε να παραγγείλουμε διάφορα και να τα βάλουμε στη μέση, για να δοκιμάσουμε περισσότερα. Βέβαια αυτή είναι και η τάση στη γαστρονομία τελευταία: πιάτα στη μέση να τα μοιραστείς, όσο κι αν σε πολλούς συναδέλφους μου δεν αρέσει αυτό -πιστεύω ότι το φαγητό είναι για να το μοιράζεσαι με την παρέα σου, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Δοκιμάσαμε, λοιπόν, την μελιτζάνα που μπαίνει στον ξυλόφουρνο και ήταν γλυκιά και νόστιμη. Μαζί της ήθρε και η φάβα, από την Σαντορίνη, που αν και είχε ωραία υφή μου φάνηκε λίγο αδύναμη στη γεύση. Στη συνέχεια περάσαμε στις γαρίδες που ήταν τυλιγμένες σε φύλλο κανταΐφι (επιλογή των φίλων μου) και τα κεφτεδάκια (της μαμάς τα αποκαλούν). Θα μιλήσω πρώτα για τα τελευταία που όντως ήταν πολύ νόστιμα και θα ήθελα και δεύτερη μερίδα. Όσο για τις γαρίδες, είχα τις αντιρρήσεις μου μιας και θα προτιμούσα να ήταν σε άλλη μορφή χωρίς αυτό το πολυφορεμένο κανταΐφι γύρω γύρω. Αντιρρήσεις είχα και για το ceviche θαλασσινών. Καταλαβαίνω ότι η ονομασία ceviche είναι «πιασάρικη» αλλά γιατί να υπάρχει σε ένα ελληνικό μενού; Τέλος πάντων, παραξενιές ενός παρθένου. Για κυρίως ζητήσαμε το λαβράκι φρικασέ με άγρια χόρτα και πολλά μυρωδικά που του έδιναν επιπλέον νοστιμιά, τα ωραία βρασμένα linguine με τοματάκια Σαντορίνης καθώς και το βουβαλίσιο μπιφτέκι με συνοδεία από πατάτες Νάξου.

Η επίσκεψη στο APLÓ έκλεισε γλυκά με μια πάστα serrano και με την σκέψη ότι φέτος τα φαγητά έρχονται να ανταγωνιστούν επάξια το όμορφο σκηνικό της παραλίας του Αστέρα. Μπορεί να είναι αρχή ακόμα -το μενού του dinner τρέχει λίγες μέρες τώρα- όμως υπάρχει μια καλή βάση που από ότι φαίνεται όσο περνάει ο καιρός να εξελίσσεται. Και αυτό είναι το ωραίο.

Πηγή: Instagram / @aploastir

Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 2108901571 | Instagram