Οι βραδινές καλοκαιρινές βόλτες στην Αθήνα, όταν ο καιρός το επιτρέπει και δεν βρέχει, έχουν μια μαγεία. Αυτή η πόλη όσο άσχημη κι αν είναι την ημέρα, το βράδυ μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο. Χάνεσαι μέσα στα στενά της, στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της και εκεί που προχωράς, πέφτεις πάνω σε κάτι που δεν θυμίζει Αθήνα: μια κρυμμένη πλατεία με λίγο πράσινο, ένα όμορφο πάρκο ή ένας ήρεμος πεζόδρομος. Σαν αυτόν της οδού Αρκτίνου, που βρίσκεται στο Κάτω Παγκράτι. Εκεί στη γωνία, εδώ και ένα χρόνο, έχει ανοίξει ένα all day bar που ακούει στο όνομα Abstract. Είναι χαρούμενο με πολλά pastel χρώματα, μοντέρνο design και μεγάλες τζαμαρίες. Το εσωτερικό του μικρό, ίσα ίσα χωράει την μπάρα η οποία διατρέχει κατά μήκος όλο τη σάλα. Βγάζει, όμως, τραπέζια έξω, στον πεζόδρομο, κάτω από τα δέντρα όπου γίνεται όλο το παιχνίδι. Αυτά είναι τα πρώτα που γεμίζουν από ανθρώπους που κρατούν ένα ποτήρι κρασί, μια μπίρα ή ενίοτε κάποιο κοκτέιλ και πάνω στο τραπέζι αφήνουν τα μπαμπάτσικα hot dogs.

Διαβάζω ότι το Abstract «είναι ένα καλλιτεχνικό κίνημα που απορρίπτει την πραγματικότητα με ένα αντισυμβατικό, αφηρημένο τρόπο. Είναι μια ομπρελά που από κάτω της έχει διάφορα κινήματα τέχνης» και προσπαθώ να βρω ομοιότητες με το χώρο. Και υπάρχουν. Όχι μόνο στην διακόσμηση του αλλά και στη φιλοσοφία του. Θα μπορούσα να πω ότι το Abastract είναι ένα μπαρ αλλά ταυτόχρονα ένα coffee shop με ποιοτικό καφέ (στους μύλους τους έχουν κόκκους από την Area 51) και street food μαγαζί.  Άλλωστε η όμαδα που βρίσκεται από πίσω του (Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, Χρήστος Αξαρλής, Κωνσταντίνος Τζιρίτας και Γιώργος Αρκούδας) έβαλαν όλες τις εμπειρίες τους από τα ταξίδια που είχαν κάνει και έστησαν το χώρο.

Στο κομμάτι των ποτών, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, την λίστα την έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος. Περιλαμβάνει δέκα κοκτέιλ που πατάνε πάνω στις κλασικές συνταγές, αλλά έχουν την προσωπική σφραγίδα της ομάδας του Abstract και όπως μου είπαν το καθένα από αυτά εκπροσωπεί ένα είδος της αφηρημένης τέχνης, όπως για παράδειγμα ο κυβισμός, το block colour, ο σουρεαλισμός και ούτε καθεξής.

Μιας και χώρο δεν είχε έξω, βολεύτηκα με την παρέα μου στη μπάρα. Πίσω μας οι τζαμαρίες είχαν ανοίξει και οι χαμηλοί πάγκοι, που κρύβονταν από τα τζάμια ήταν ήδη πιασμένοι από νεαρές παρέες. Η βραδιά μου επέτρεπε, επιτέλους, να είμαι σε καλοκαιρινό mood, έτσι ζήτησα μια Splatter Margarita. Περιλαμβάνει ένα κόρντιαλ από τσίλι, αλάτι, κλωνάρια από κόλιανδρο, λίγη σόγια και παστά εσπεριδοειδή και αντί για το κλασικό rim από αλάτι το σερβίρουν με ένα αλμυρό γλάσο από καπνιστά παντζάρια. Ιδιαίτερο και νόστιμο ταυτόχρονα. Ευκολόπιοτη που δεν μου κράτησε πολύ παρέα, έτσι πέρασα σε ένα λευκό Oneline Negroni. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασικού κοκτέιλ που περιέχει μάνγκο και θυμάρι σε ζύμωση. Μου ήταν λίγο γλυκό, όμως ότι πρέπει για να το συνδυάσω με ένα από τα έξι hot dog που σερβίρουν, το The Shrink. Το συγκεκριμένο αντί για λουκάνικο έχει γαρίδα που μπλέκεται με μπέικον, μαγιονέζα μάνγκο και sirracha. Νόστιμο και χορταστικό που δεν θέλησα να το μοιραστώ με την παρέα μου. Το ίδιο έκανα και με το κλασικό hot dog που έχουν, το οποίο συνόδεψα με ένα κομψό Block Colour Sour που είχε lacto-fermented αγγούρι και eau de vie αχλάδι μαζί με περγαμόντο και λεμόνι. Και κάπως έτσι μεταξύ κοκτέιλ, hot dog και χαλαρής κουβέντας πέρασε το βράδυ.

To Abstract είναι ένα όμορφο, μικρό όπως σας είπα μαγαζί, με ωραία ατμόσφαιρα. Δεν είναι μια ακόμα μοντερνιά, ούτε δήθεν. Δεν παίζει δυνατά μουσική, πράγμα που σου επιτρέπει να μιλήσεις με την παρέα σου. Επίσης βρίσκεται σε ένα ήσυχο σημείο στο θορυβώδης Παγκράτι που είναι ότι πρέπει για μια καλοκαιρινή βραδιά. Σας στο συστήνω.

Αρκτίνου 10, Παγκράτι, τηλ. 6941611619 | Instagram