Αν έχετε δει το “Senior Year” του Netflix, τότε γνωρίζετε ότι επικεντρώνεται γύρω από την πρωταγωνίστρια Stephanie Conway ( την οποία υποδύεται η Rebel Wilson), μια πρώην μαζορέτα του λυκείου που πέφτει σε κώμα και όταν ξυπνήσει 20 χρόνια αργότερα επιθυμεί ακόμα τον τίτλο της βασίλισσας του χορού. Στην ταινία, ο χαρακτήρας της Wilson θυμάται τα πάντα στη ζωή της όπως ήταν πριν από το κώμα, σχεδόν σαν ο εγκέφαλός της να είχε παγώσει στο χρόνο. Αλλά το τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του κώματος δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως από την ιατρική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις αλήθειες του να είσαι σε κώμα παραβλέπονται στην ταινία (όπως το γεγονός ότι το κώμα διήρκεσε 20 χρόνια – αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο).
Η έρευνα για τις τεχνικές πρόληψης και θεραπείας του κώματος βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πιθανότητες να ξυπνήσει ή να επιβιώσει ένα άτομο σε κώμα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αρχική αιτία του κώματος. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι, όσο δύσκολη είναι η σωματική κατάσταση για το άτομο που βρίσκεται σε κώμα, οι οικείοι αναλαμβάνουν επίσης ένα “σημαντικό συναισθηματικό φορτίο”, όπως λένε οι μελέτες, καθώς μεταβαίνουν στο να γίνουν φροντιστές και υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υγεία κάποιου άλλου.
Είτε φροντίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που βρίσκεται σε κώμα είτε απλώς αναρωτιέστε τι πραγματικά είναι το κώμα, εδώ θα βρείτε μερικές πληροφορίες σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κώμα.
Τι είναι στην πραγματικότητα όμως το κώμα; Σημάδια και αιτίες:
Με απλά λόγια, το κώμα είναι “μια κατάσταση απώλειας συνείδησης” που εμφανίζεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την May Kim-Tenser, MD, νευρολόγο στο Keck Medicine of USC.
Τα σημάδια του κώματος περιλαμβάνουν τη μη ανταπόκριση στη φωνή και σε “επώδυνα ερεθίσματα, εκτός από τα αντανακλαστικά”, εξηγεί ο Dr. Kim-Tenser. Οι άνθρωποι σε κώμα “δεν έχουν επίγνωση του περιβάλλοντος”.
Το κώμα μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια, όπως:
-Τραυματική εγκεφαλική βλάβη.
-Εγκεφαλικό επεισόδιο.
-Όγκος στον εγκέφαλο.
-Επιληπτικές κρίσεις.
-Υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία (υψηλό ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίστοιχα) από υποκείμενο διαβήτη.
-Λοίμωξη, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.
-Φάρμακα ή τοξίνες.
-Για να αποφευχθεί η διόγκωση του εγκεφάλου, ένα άτομο μπορεί επίσης να τεθεί σε ιατρικά επαγόμενο κώμα με τη χρήση αναισθητικών μετά από σοβαρό τραυματισμό.
Πόσο καιρό μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε κώμα;
Ένα κώμα σπάνια διαρκεί περισσότερο από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την Mayo Clinic, αν και υπάρχουν μερικά διάσημα παραδείγματα ανθρώπων που έμειναν σε κώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, η Edwarda O’Bara υπέστη το μεγαλύτερο κώμα που έχει καταγραφεί, διάρκειας περίπου 42 ετών, το οποίο προκλήθηκε από συνδυασμό διαβήτη και πνευμονίας που προσβλήθηκε το 1969, όταν ήταν 16 ετών. Όμως, ένα κώμα αυτής της διάρκειας είναι σπάνιο, επειδή οι άνθρωποι που διατηρούνται σε κώμα για περισσότερο από μερικές εβδομάδες μπορεί τελικά να μεταβούν σε μια πιο μόνιμη κατάσταση που τους καθιστά “φυτά” ή σε “εγκεφαλικό θάνατο”, που είναι η “μη αναστρέψιμη διακοπή” όλων των εγκεφαλικών λειτουργιών. Ορισμένα άτομα που βγαίνουν από κώμα μπορεί να αναπτύξουν περαιτέρω αναπηρίες ή επιπλοκές ως αποτέλεσμα του κώματος ή της υποκείμενης αιτίας του.
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάποιος βρίσκεται σε κώμα;
Δυστυχώς, οι γιατροί δεν γνωρίζουν πολλά για το τι συμβαίνει εκεί. “Δεν είναι σαφές τι κάνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του κώματος”, λέει ο Δρ Kim-Tenser. Ωστόσο, ο Dr. Kim-Tenser σημείωσε ότι μερικές φορές εξαρτάται από την αιτία του κώματος. Εάν το κώμα προκαλείται από επιληπτικές κρίσεις, για παράδειγμα, “μπορεί κάποιος να δει τις κρίσεις να συμβαίνουν σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα “, μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
Η εμπειρία της παραμονής σε κώμα μπορεί επίσης να διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Μερικοί άνθρωποι βλέπουν έντονα όνειρα ή έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω τους. Άλλοι μπορεί να μην θυμούνται τίποτα από όσα συνέβησαν ή όσα βίωσαν, νοητικά ή στον “πραγματικό κόσμο”, όσο βρίσκονταν σε κώμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούσουν ενώ βρίσκονται σε κώμα. Μια μικρή μελέτη του 2015 από το Northwestern διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που άκουγαν οικείες ιστορίες που διηγούνταν μέλη της οικογένειας “ανέκτησαν τις αισθήσεις τους σημαντικά γρηγορότερα και είχαν βελτιωμένη ανάρρωση”, σύμφωνα με άρθρο του Northwestern σχετικά με τη μελέτη.
“Πιστεύουμε ότι ακούγοντας αυτές τις ιστορίες με τις φωνές των γονέων και των αδελφών εξασκούμε τα κυκλώματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τις μακροπρόθεσμες μνήμες”, εξηγεί στο άρθρο η επικεφαλής συγγραφέας Theresa Pape, DPH, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. “Αυτή η διέγερση βοήθησε στο να ενεργοποιηθεί η πρώτη αχτίδα συνειδητοποίησης”, Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα ενώ οι ασθενείς άκουγαν τις ιστορίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι -αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει σε ένα κώμα- οι άνθρωποι σε κώμα μπορούν να ακούσουν και, σε κάποιο επίπεδο, να αναγνωρίσουν κάποιες από τις ηχητικές ενδείξεις γύρω τους. Καθώς η έρευνα για το κώμα συνεχίζεται, οι γιατροί προσπαθούν να αποκαλύψουν περισσότερα για το τι κάνει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του κώματος και πώς μπορούν να επιτύχουν ταχύτερη και πιο επιτυχημένη ανάρρωση.
Πώς ξυπνούν οι άνθρωποι από κώμα;
“Η έξοδος από το κώμα είναι κάτι που πρέπει να συμβεί από μόνο του και εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία του κώματος”, εξηγεί ο Dr. Kim-Tenser. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να παράσχουν κάποια ιατρική βοήθεια για να βοηθήσουν έναν ασθενή να ξυπνήσει από το κώμα, αλλά αυτό εξαρτάται από τη φύση και την αιτία του κώματος.
Εάν πίσω από το κώμα κρύβονται ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις, οι γιατροί μπορούν να χορηγήσουν φάρμακα για να ηρεμήσουν τις κρίσεις, ενώ παράλληλα παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα του ασθενούς με ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. “Μόλις σταματήσουν οι επιληπτικές κρίσεις, μπορεί να αρχίσουν σιγά-σιγά να ξυπνούν”, εξηγεί η Δρ Kim-Tenser.
Εάν το κώμα προκαλείται από μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, οι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά ή αντιιικά, αντίστοιχα, και ο Δρ Kim-Tenser λέει ότι είναι πιθανό τελικά να ξυπνήσουν – αν και μπορεί να εμφανιστούν ιατρικές επιπλοκές. Εάν υπάρχει οίδημα του εγκεφάλου, μπορεί επίσης να χρειαστούν φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις για την ανακούφιση από την πίεση.
Σε κάθε περίπτωση, κάποιος που φαίνεται να βρίσκεται σε κώμα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στα επείγοντα περιστατικά. Μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα για να βοηθηθεί η αναπνοή και η κυκλοφορία, καθώς και οποιαδήποτε άλλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιτίας του κώματος.