Η τέχνη του ανδρικού ενδύματος είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του V&A που γιορτάζει τη δύναμη, την ποικιλομορφία της ανδρικής ενδυμασίας και εμφάνισης. Σύγχρονες φωτογραφίες από θρυλικούς σχεδιαστές και ανερχόμενα αστέρια θα παρουσιαστούν μαζί με ιστορικούς θησαυρούς από τις συλλογές του V&A καθώς και δάνεια-ορόσημα: κλασικά γλυπτά, αναγεννησιακοί πίνακες, εμβληματικές εικόνες και δυνατές ταινίες και παραστάσεις.

Jean-Baptiste Belley © Omar Victor Diop / Image courtesy of V&A Museum

Η έκθεση Fashioning Masculinities: The Art of Menswear παρουσιάζει την ποικιλία των πιθανών ανδρισμών ανά τους αιώνες, από την Αναγέννηση έως την παγκόσμια σύγχρονη εποχή: από εμφανίσεις των Gucci, Harris Reed, Grace Wales Bonner και Raf Simons, μέχρι πίνακες ζωγραφικής των Sofonisba Anguissola και Joshua Reynolds, σύγχρονα έργα τέχνης των David Hockney και Omar Victor Diop, μέχρι ένα απόσπασμα από μια χορευτική παράσταση μόνο για άνδρες από τους New Adventures του Matthew Bourne.

Η έκθεση παρουσιάζει περίπου 100 εμφανίσεις μαζί με 100 έργα τέχνης, που παρουσιάζονται θεματικά σε τρεις γκαλερί: Undressed, Overdressed και Redressed.

Το Undressed εξερευνά το ανδρικό σώμα και τα εσώρουχα, εξετάζοντας πώς τα κλασικά ευρωπαϊκά ιδανικά του ανδρισμού έχουν διαιωνιστεί και αμφισβητηθεί ανά τους αιώνες. Τα γύψινα εκμαγεία του Apollo Belvedere και του Farnese Hermes – τα οποία αναδεικνύουν την παράδοση της απεικόνισης εξιδανικευμένων ανδρικών σωμάτων ντυμένων με υφάσματα που αποκαλύπτουν περισσότερα από όσα κρύβουν – θα αντιπαρατεθούν με μόδα των Jean-Paul Gaultier και A-COLD-WALL*, καθώς και εκτυπώσεις και φωτογραφίες των Lionel Wendt, Zanele Muholi και Isaac Julien.

Photo: Kaasam Aziz / Image courtesy of V&A Museum

Η δεύτερη γκαλερί, Overdressed, εξερευνά την ελιτίστικη ανδρική γκαρνταρόμπα, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερμεγέθεις σιλουέτες, πλούσια υλικά όπως μετάξι και βελούδο σε τολμηρά χρώματα και συμβολικά μοτίβα που εκφράζουν το κύρος, τον πλούτο και την ατομικότητα. Θα εκτεθούν μεταξωτά κοστούμια, περιποίηση και εξοπλισμός ξυρίσματος, κορδέλες και δαντέλες, συμπεριλαμβανομένου του ξύλινου γλυπτού του Grinling Gibbons που μιμείται ένα βενετσιάνικο δαντελένιο μαντήλι με βελόνα. Μέσα από τον φακό σύγχρονων σχεδιαστών μόδας, όπως ο Rahemur Rahman και η Kim Jones, το Overdressed θα δείξει πώς οι ιστορικές ιδέες αρχίζουν να μετατοπίζονται, με ένα πλήρες ουράνιο τόξο αντρικών ρούχων να παίρνει τη θέση τους στην έκθεση.

Αριστερά: Gucci. Look FW 2015. Courtesy of Gucci. Δεξιά: Nicholas Daley / Photo: Man Kit Au-Yeung / Images courtesy of V&A Museum

Η τρίτη γκαλερί, Redressed, ανοίγει με έναν προβληματισμό σχετικά με την αγγλική, παραδοσιακή ραπτική και την προέλευση του κοστουμιού – με ιστορικά ενδύματα από τη συλλογή V&A που παρουσιάζονται μαζί με σύγχρονες επανεκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός κιλτ από τον Nicholas Daley – πριν εξερευνήσει με ποιο τρόπο η στρατιωτική ενδυμασία επηρέασε την πολιτική ενδυμασία.

Το Redressed θα περιλαμβάνει επίσης πίνακες ζωγραφικής, καθώς και σιρά φωτογραφιών που δείχνουν την αλλαγή στυλ και συμπεριφορών, από τον Oscar Wilde, τον Claude Cahun και τον Cecil Beaton μέχρι τους Beatles και τον Sam Smith. Το σχέδιο του Robert Longo του 1981 από τη σειρά Men in the Cities θα εισάγει το τελευταίο μέρος της ενότητας για τη διάλυση του κουστουμιού και το πώς ένα νέο κύμα σχεδιαστών μόδας, από τον Rick Owens και τον JW Anderson μέχρι την Comme des Garçons και τον Lesiba Mabitsela, καταργεί τις συμβάσεις, τόσο για το ανδρικό ένδυμα, όσο και για την αρρενωπότητα.
Θα παρεμβάλλονται ρούχα γνωστών προσώπων, από τον Harry Styles και τον Billy Porter μέχρι τον David Bowie και τη Marlene Dietrich. Καινοτόμες δημιουργίες και ποικίλες αναπαραστάσεις θα αναδείξουν και θα γιορτάσουν τις πολλαπλότητες της ανδρικής ενδυματολογικής αυτοέκφρασης, ντύνοντας την πέρα από το δυαδικό σύστημα.

Αριστερά: Harris Reed / Courtesy Harris Reed. Photo: Giovanni Corabi. Δεξιά: Portrait © National Gallery of Ireland / Images courtesy of V&A Museum