«Όχι άλλοι κανόνες στην ελευθερία του ντυσίματος. Υπάρχει ομορφιά στην ανάμειξη vintage ρούχων με το τζιν που αγαπώ» έλεγε και ξανάλεγε ο Yves Saint Laurent, κομψός και επιβλητικός, είτε έστεκε μέσα σε ένα pinstripe κοστούμι είτε απολάμβανε το κασμίρ άγγιγμα του ζιβάγκο του, είτε κρατούσε μόνο τον κοκάλινο σκελετό των γυαλιών του πάνω του αφαιρώντας κάθε ίχνος ρούχου.
Το vintage ντύσιμο δεν κουβαλάει μόνο την πατίνα της γοητείας του χρόνου αλλά και την μοναδικότητας. Δεν υπάρχει κόπια, όμοιό του στη γη ετούτη.
Πέρα, δηλαδή, από το κλισέ «το σκουπίδι του ενός, ο θησαυρός του άλλου», το οποίο ισχύει πέρα ως πέρα, τα βιντατζάδικα της πόλης είναι οι σύγχρονες χρονομηχανές με ηθικό πρόσημο. Δεν αγοράζουμε υστερικά, ανακυκλώνουμε.

Τρία αγαπημένα μαγαζιά και σημεία αναφοράς του κέντρου, εκεί που χτυπά η hipster καρδιάς μας, ορίζουν το δρόμο του «ξαναφορεμένου» ρούχου που κουβαλά την ιστορία του και την αυθεντικότητά του.

• Yesterday’s Bread, Ιουστινιανού 2, Εξάρχεια: Πάνω από είκοσι χρόνια τώρα αποτελεί το στέκι για όλους τους στιλάτους της πόλης, όλους όσοι ξεχωρίζουν για το ιδιοσυγκρασιακό ντύσιμό τους και όλοι εκείνοι που δεν πέφτουν στη λούμπα της κόπιας. Η Δάφνη και ο Στράτος διαλέγουν πριν από αυτούς για αυτούς. Πρόσφατα μεταφέρθηκε από το θρυλικό σημείο της οδού Καλλιδρομίου απέναντι.

• Kilo Shop, Ερμού 120, Ψυρρή: Λίγα βήματα πιο πάνω από την πλατεία Ασωμάτων, βρίσκεται το υπερμεγέθες Kilo Shop, με πληθώρα επιλογών. Ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, πιτζάμες, φόρμες και αυθεντικά κιμονό. Μια αλυσίδα με παραρτήματα στη Γαλλία, το Άμστερνταμ και το Τόκυο, που έχει ως αφετηρία της το Παρίσι του ’80. Ο τρόπος είναι απλός: «Διαλέγουμε-αγοράζουμε-ζυγίζουμε» και χτίζουμε το απόλυτα προσωπικό μας στυλ.


Treasure House, Πρωτογένους 6, Ψυρρή: Εδώ η λογική αλλάζει, όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι από στοκ με τα ταμπελάκια πάνω τους ή από βεστιάρια και φωτογραφήσεις μόδας ελάχιστα φορεμένα. Ο Γιώργος, o ιδιοκτήτης, δηλώνει συλλέκτης, εμπειριών κυρίως. Ανεξάρτητος αναζητητής «νέων προορισμών μέσα από τα ταξίδια και την έρευνα, γιατί αυτά είναι που αντέχουν στον χρόνο, όπως και η ιδιαιτερότητα ενός vintage ρούχου. Η εμπειρία αυτή ξεκίνησε το 2006 σαν μια προσωπική συλλογή αυθεντικών ρούχων και αξεσουάρ ιδιαίτερης αξίας. Εδώ θα βρει κανείς τα αυθεντικά και αγαπημένα Levi’s 501 και θα μυηθεί στην τέχνη του upcycling. Οι πελάτες μπορούν, επίσης, να ζητήσουν handmade επεμβάσεις σε ρούχα με vintage fabrics.