Με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, τέσσερις γυναίκες από την Κίνα που έχουν ιδρύσει μια ομάδα που ονομάζεται «Glamma Beijing» (ένα ευφυές λογοπαίγνιο ανάμεσα στο «glamma» = φωτεινές, γκλάμορους και «granma» = γιαγιά στα αγγλικά), αφήνουν την φροντίδα των εγγονιών τους στους παιδικούς σταθμούς και αμφισβητούν ανοικτά τον μειωμένο ρόλο των υπερηλίκων στην σύγχρονη κινεζική κοινωνία.

Οι Wang Nianwen, Wang Xinghuo, Lin Wei και Sun Yang, τέσσερις κομψές ηλικιωμένες κυρίες από το Πεκίνο, έχουν γίνει viral τα τελευταία χρόνια, καθώς ανεβάζουν διαρκώς βίντεο και κάνουν αναρτήσεις στα κινεζικά social media αναφορικά με την καθημερινότητά τους, τα ψώνια τους και την διαδικασία «εκμοντελοποίησής» τους σε αυτή την περασμένη ηλικία.

Στην Κίνα αλλά και αλλού τις αποκαλούν «την κινεζική βερσιόν του Sex and The City», καθώς… τέσσερις οι Αμερικανίδες, τέσσερις και αυτές. Και αμφότερες ανέμελα κινούμενες στον αστικό ιστό μιας μεγαλούπολης, Νέα Υόρκη και Πεκίνο, αντίστοιχα.

Το «Glamma Beijing» υποδηλώνει το πάθος τους για τις τάσεις της μόδας. Η Lin είπε ότι παρά τα περιορισμένα οικονομικά μέσα της όταν ήταν νέα, «ήταν πάντα πολύ ιδιαίτερη με τα ρούχα της». Με ύψος 1.80 μ. ήταν κάποτε επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια και αργότερα εργάστηκε ως νοσοκόμα. Όμως το όνειρό της να γίνει μοντέλο δεν έσβησε ποτέ με τα χρόνια.

Η Wang ήταν δασκάλα και αργότερα εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος σε ένα κολέγιο πριν από τη συνταξιοδότησή της. Ως λάτρης της μόδας, είχε επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό μοντέλων που διοργάνωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Πεκίνου το 1991.

Η Sun εργάστηκε ως δασκάλα για 13 χρόνια και στη συνέχεια μεταπήδησε στη βιομηχανία ενδυμάτων, γεγονός που της επέτρεψε να αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία στη βιομηχανία της μόδας. Με εξειδίκευση και μια μόνιμη εργασία στα λογιστικά, η Xinghuo αγαπούσε από καιρό να διαβάζει περιοδικά μόδας.

Οι τέσσερις κυρίες γνωρίστηκαν σε ένα μάθημα μόντελινγκ για ηλικιωμένες Κινέζες το 2000 και σύντομα έγιναν καλές φίλες. «Το κοινό ενδιαφέρον μας για τη μόδα μάς έφερε κοντά και εμένα προσωπικά με έκανε εξωστρεφή, κάτι που είναι σπάνιο για ανθρώπους αυτής της ηλικίας», είπε η Sun. «Οι καιροί αλλάζουν», είπε η Lin, που έχει ορκιστεί να παραμείνει ενεργή μέχρι τα βαθιά γεράματα. «Πρέπει να συμβαδίζουμε με την κοινωνία και να ενσωματωθούμε σε αυτήν».

Η Κίνα αντιμετωπίζει μια ποικιλία δημογραφικών προκλήσεων – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ποσοστών γάμου και των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων που έχουν συντελέσει στην αλλαγή των πολιτισμικών κανόνων σχετικά με τη γήρανση των κινέζων πολιτών. Με μία από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης στον κόσμο – ο μέσος όρος είναι τα 60 έτη για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες – οι Κινέζοι ηλικιωμένοι έχουν άφθονο χρόνο για να ακολουθήσουν το χόμπι τους. Στην Κίνα 260 εκατομμύρια πολίτες είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Για τις προηγούμενες γενιές, η ζωή των ανθρώπων αυτών περιοριζόταν περισσότερο στην οικογένεια, την τηλεόραση και τη φροντίδα των παιδιών και των εγγονιών τους», δήλωσε ο Bei Wu, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Αλλά τώρα αυτή η γενιά, επειδή έχει λιγότερη ευθύνη για την ανατροφή των εγγονιών της, έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, οπότε το εύρος της δραστηριότητάς της εκτείνεται πέρα ​​από την οικογένεια και επομένως ο ρόλος των φίλων και της κοινωνικής τους ζωής είναι κατά πολύ μεγαλύτερος».

Πλέον, οι τέσσερις γυναίκες αποτελούν ένα ξεκάθαρο lifestyle φαινόμενο που απασχολεί τόσο τα ΜΜΕ της πατρίδας τους, όσο και τα διεθνή. Το 2020 ασχολήθηκε μαζί τους το πρακτορείο Reuters, ενώ για χατίρι τους έκανε και ένα ρεπορτάζ η κρατική τηλεόραση της Κίνας. Σήμερα, ασχολούνται μαζί τους πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.

Κάπως έτσι, οι «Glamma Beijing» έχουν γίνει viral, διαθέτοντας περισσότερους από δύο εκατομμύρια ακολούθους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στην 6η ή την 7η δεκαετία της ζωής τους. Ή και πιο πάνω – ο πιο ηλικιωμένος «ακόλουθός» τους είναι κοντά στα 90 έτη.

Και οι «γιαγιάδες» με την σειρά τους, κάνουν το καλύτερο που μπορούν, από την πλευρά τους: τούς δίνουν συμβουλές για όλα, από το πώς να μακιγιάρονται, μέχρι το πώς να ντύνονται, τι ρούχα να επιλέγουν και σε ποια στέκια να βγαίνουν. Και πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν τις συμβουλές και τις νουθεσίες τους πολύ στα σοβαρά, σπεύδοντας στην συνέχεια να τις ευχαριστήσουνε δημοσίως και διαμέσου των πολυπληθών λογαριασμών τους στα social media.

«Θυμόμαστε πώς ζούσαν οι ηλικιωμένοι γονείς μας και σκεφτόμαστε ότι εμείς πρέπει να ζήσουμε διαφορετικά, καλύτερα» καταλήγει με νόημα μιλώντας στους New York Times η Sun.