Η FILA ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια στην Βόρεια Ιταλία όμως η αθλητική εταιρία κολοσσός συγχρονίζεται απόλυτα με τα νέα δεδομένα και δημιουργεί τάσεις. Έχει υπάρξει συνώνυμο της street culture, των παιδιών που χόρευαν στις πίστες στα 70s και στα 80s, του hip hop των 90s και φέτος, κάνει come back αναζητώντας μια νέα γενιά οπαδών. Οι πρωτοποριακές συνεργασίες αποτελούν ένα τεράστιο πλεονέκτημα του brand και δίνουν υποσχέσεις για το σήμερα: το 2020 και ενώ ο κόσμος ήταν μουδιασμένος από τον αποκλεισμό της πανδημίας, η FILA κατάφερε κατά κάποιο τρόπο να συνδεθεί με τον Glenn Martens της Y/Project και να λανσάρει μια ευφάνταστη συλλογή που μεταμόρφωσε τα κλασικά της σχέδια και μοτίβα φέρνοντας τα πάνω κάτω.


Τώρα επανέρχεται με μια ολοκαίνουργια συνεργασία και συνδέεται με την λατρεμένη λονδρέζικη εταιρία Aries και την ιδρύτριά της Sofia Pantrera η οποία αντιπροσωπεύει κάτι ριζοσπαστικά ανατρεπτικό. Συνδυάζει την pop κουλτούρα, την κλασική ιστορία και μια δόση μυστικισμού  λανσάροντας τα μπλουζάκια “No Problemo”, παστέλ φόρμες με γραβάτα τα οποία αποτελούν αγαπημένα κομμάτια των fans της μόδας και των skaters. Όπως συνηθίζει η Sofia Prantera μέσω της συνεργασίας της με τη FILA, εμβάθυνε στην μυθολογία και έψαξε την ιστορία του Θησέα και του Μινώταυρου ώστε να εμπνευστεί για την στυλιστική ready to wear πρόταση.

Σε μια ταινία μικρού μήκους που σκηνοθέτησε ο επί χρόνια συνεργάτης της David Sims, η σχεδιάστρια περιγράφει λεπτομερώς τα ζοφερά γεγονότα που οδήγησαν την ιστορία του Θησέα να γίνει θρύλος. Αφού σκότωσε τον Μινώταυρο, “ο Θησέας ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά στο πλοίο του κατά την επιστροφή του”, εξηγεί. “Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Αιγαίας, νόμιζε ότι ήταν νεκρός και έπεσε από έναν γκρεμό στη θάλασσα, δίνοντας έτσι το όνομά του στο ελληνικό πέλαγος που δεν είναι άλλο από το πασίγνωστο Αιγαίο.”

Η συγκεκριμένη συλλογή αποτελείται από ένα μείγμα των βασικών ρούχων για τα οποία φημίζονται τόσο η Aries όσο και η FILA:  μαλακά, υπερμεγέθη φούτερ, χαλαρές φόρμες, αλλά και φορέματα με μοτίβα. Τα ελληνικά σχέδια εμφανίζονται σε μίνι ρούχα με φερμουάρ, ενώ τα μαγιό κάνουν επίσης την εμφάνισή τους, με ένα απλό μαύρο ασύμμετρο πατρόν που θυμίζει τους χιτώνες που φορούσαν οι Έλληνες θεοί. Η συλλογή ολοκληρώνεται με μια σειρά από καπέλα, clutches και τσάντες crossbody.

Η κολεξιόν λέγεται Vela Nera, που σημαίνει “μαύρο πανί” και το όνομα είναι εμπνευσμένο από την περιπέτεια του Θησέα, ενώ παράλληλα παραπέμπει σε ένα σακάκι ιστιοπλοΐας που δημιουργήθηκε για τον Giovanni Soldini το 1996. “Η συλλογή Aries 4 FILA είναι μια συγχώνευση των αντίστοιχων DNA που διαμορφώνει ένα νέο δημιούργημα, με έμφαση στην “ιταλικότητα” στις κλασικές αναφορές και την προσοχή στη λεπτομέρεια”, λέει η Prantera.