Το κατάστημα «Χριστάκης» είναι το συνώνυμο του επί παραγγελία υποκαμίσου στην Αθήνα. Το κατάστημα από την στιγμή της ίδρυσής του το 1947 στεγάζεται στο ίδιο κτίριο της οδού Κριεζώτου. Ξεκίνησε με το εργαστήριο και το κατάστημα να είναι στο υπόγειο και σταδιακά το εργαστήριο ανέβηκε αρχικά στον πρώτο και ύστερα στον δεύτερο όροφο αφήνοντας χώρο για την προβολή υφασμάτων αλλά και έτοιμων ανδρικών ρούχων. Τα αδέρφια Χρήστος και Αντώνης Νυφλής συνεχίζουν την 70χρονη και πλέον παράδοση του παππού τους με την ίδια ενέργεια και ευρυματικότητα. Η μέτρηση, η κοπή και η ραφή του υποκαμίσου παραμένουν εντελώς προσωποποιημένες και χειροποίητες διαδικασίες ενώ τα καλύτερα υφάσματα στον κόσμο επιλέγονται 4 φορές τον χρόνο από Ελβετία, Μιλάνο, Φλωρεντία, Παρίσι.

O τρόπος που δουλεύουν το κάθε ρούχο- έχει περάσει από τον παππού τους Χριστάκη πρώτα στον ανηψιό του Νίκο και αργότερα στον Αντώνη και Χρήστο. Ως νέα γενιά είχαν την τύχη να δουλέψουν και να μάθουν όλοι μαζί την τέχνη απευθείας από τον παππού τους αλλά και από τον θείο τους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό στο tailormade: η ζύμωση που έχει προέλθει από τον συνδυασμό της γνώσης των βασικών αρχών της κατασκευής, της παράδοσης αλλά και της ευρύτερης αισθητικής του Christakis Athens. Μία επίσκεψη στην οδό Κριεζώτου θα σας πείσει. Το κατάστημα-ραφείο «Χριστάκης» είναι πιστό στη δημιουργία ανδρικών tailormade πουκάμισων αλλά και πιτζαμών από το 1947. Παρόλο που δεν υπάρχει άβατο για τις γυναίκες, η ιστορία και η παράδοσή του το έκαναν αγαπημένο προορισμό για τους άνδρες. Άλλοι το ανακάλυψαν μόνοι τους και άλλους τους πήραν από το χέρι και τους οδήγησαν εκεί όταν ήταν παιδιά, για να ράψουν το πρώτο τους πουκάμισο. Και στις δύο περιπτώσεις, έκτοτε έμειναν πιστοί αφού τους κέρδισε η ατμόσφαιρα, η προσωπική σχέση με τους ιδιοκτήτες και η ποιότητα. Κρατούν όλα τα στοιχεία του παρελθόντος, που κάνουν τη δημιουργία του πουκάμισου μοναδική, αλλά την «μπολιάζουν» με την τεχνολογία του παρόντος.

Δεν έχουν αλλάξει τίποτα στην κοπή και τη ραφή του ενδύματος και προτιμούν σταθερά την Ελβετία και την Ιταλία για την αγορά των υφασμάτων.«Το Χριστάκης βγήκε από το μικρό του όνομα, τον φώναζαν έτσι από μικρό και το κράτησε ως επωνυμία που τελικά έμεινε. Μάλιστα, ο Στράτης Μυριβήλης τον είχε συμβουλεύσει να ονομάσει το μαγαζί “Χριστάκης” με ι και να φτιάξει το λογότυπο με καλλιγραφικά γράμματα. Το λογότυπο που τελικά σχεδίασε ο παππούς μου και το έχουμε ακόμα, και είναι κάτι που δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε, είναι κλασικό και παραδοσιακό.Έχουμε αρχείο πελατών, χειρόγραφα κιτάπια γεμάτα με τα τηλέφωνα και τα μέτρα τους. Πρόκειται για ένα αρχείο που ούτε εμείς δεν έχουμε τολμήσει να το ψάξουμε πάρα πολύ, αλλά κάποια στιγμή το έχουμε βάλει στόχο να δημιουργήσουμε ένα είδος μουσείου βασισμένο σε αυτά». Δεν παύουν όμως να ενημερώνονται για νέα σχέδια σε κολάρα, μανσέτες και υφάσματα, να επισκέπτονται εκθέσεις στη Φλωρεντία, στο Μιλάνο και στο Παρίσι, και να δίνουν το παρών διαδικτυακά, κερδίζοντας την εκτίμηση και των νέων.

Το όραμα του Χρήστου και του Αντώνη είναι να συνδεθεί ακόμα περισσότερο το όνομα του οίκου «Χριστάκης» με το χειροποίητο πουκάμισο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.«Θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής ποιοτικής ραφής ρούχων ώστε να καθιερωθούμε στον χάρτη της διεθνούς sartorial σκηνής. Να γίνει δηλαδή η Αθήνα διεθνής προορισμός για καλά bespoke ενδύματα και αξεσουάρ». Το όνομα «Χριστάκης» αποδεικνύει σταθερά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πως το αντρικό ντύσιμο δεν είναι μονότονο, πως έχει λεπτομέρειες που μπορούν να μεταμορφώσουν ένα φαινομενικά απλό πουκάμισο. Τα χρόνια έχουν αποδείξει ότι το πουκάμισο από το ραφείο «Χριστάκης» θα το έχετε για πολύ καιρό, ίσως και για πάντα. Ακόμα και αν φθαρεί, το προσωπικό του καταστήματος με χαρά θα αναλάβει την επιδιόρθωσή του.

Χριστάκης Κριεζώτου 5, Κολωνάκι Τ: 210 361 3030

https://www.christakisathens.com/