Το πολυτελές brand ζήτησε σήμερα συγγνώμη μέσω του προφίλ του στο Instagram. «Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη για οποιαδήποτε προσβολή μπορεί να προκάλεσε η εορταστική μας καμπάνια», αναφέρεται στην ανάρτηση. «Η καμπάνια μας για τσάντες μας με τα βελούδινα αρκουδάκια δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν παιδιά». Προσθέτοντας ότι οι φωτογραφίες της καμπάνιας έχουν αφαιρεθεί από όλες τις πλατφόρμες του Οίκου.

Η καμπάνια, η οποία εμφανιζόταν στον ιστότοπο της Balenciaga και είχε ως στόχο να αναδείξει τη γκάμα των δώρων της, δέχθηκε αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν οι χρήστες σχολίασαν ότι τα παιδιά που παρουσιάζονταν, πόζαραν με αρκουδάκια ντυμένα με bondage και BDSM, όπως μπλούζες από δίχτυ, κολάρα με κλειδαριές και δερμάτινα harness για το στήθος.

Οι τσάντες με τα αρκουδάκια προέρχονται από την επίδειξη μόδας του Balenciaga του Οκτωβρίου, στην οποία απεικονίζονταν μοντέλα με μακιγιάζ που έμοιαζαν με μελανιές.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον φωτογράφο του National Geographic, Gabriele Galimberti, γνωστό για τις φωτογραφίες παιδιών αλλά και το πρότζεκτ “Toy Stories”. Το κοινό άσκησε κριτική στον Balenciaga για τη δημοσίευση των φωτογραφιών, με πολλούς από αυτούς να επισημαίνουν τις ενοχλητικές συνέπειες της φωτογράφισης.

Screenshot από @Balenciaga Instagram Stories

«Τα παιδιά δεν ξέρουν ότι πρόκειται για εξοπλισμό φετίχ, αλλά οι ενήλικες που βλέπουν αυτές τις φωτογραφίες σίγουρα το ξέρουν», έγραψε ένας χρήστης. «Ο Balenciaga φέρνει το παιδικό σικ στις μάζες. Πολύ επίκαιρο για το 2022», σχολίασε ένας άλλος.

Οι φωτογραφίες των παιδιών δεν ήταν οι μόνες εικόνες που τράβηξαν τα βλέμματα. Σε μια εικόνα, η οποία εστίαζε σε μια τσάντα Balenciaga δίπλα σε διάσπαρτα έγγραφα και χαρτιά, ένα από τα έγγραφα φαινόταν να είναι από μια υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2008, Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Williams. Η υπόθεση αφορούσε έναν άνδρα με το όνομα Michael Williams, ο οποίος κατηγορήθηκε για παιδική πορνογραφία και διακίνηση παιδικού πορνογαρφικού υλικού στα social media.

Screenshot από @Balenciaga Instagram Stories

Ο Balenciaga ασχολήθηκε με το έγγραφο σε ένα ξεχωριστό Instagram Story: «Ζητούμε συγγνώμη για την προβολή ανησυχητικών εγγράφων στην καμπάνια μας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το θέμα και αναλαμβάνουμε νομική δράση εναντίον των υπευθύνων για τη δημιουργία του σετ και τη συμπερίληψη μη εγκεκριμένων αντικειμένων για τη φωτογράφιση της καμπάνιας μας Άνοιξη 23. Καταδικάζουμε έντονα την κακοποίηση των παιδιών σε οποιαδήποτε μορφή. Τασσόμαστε υπέρ της ασφάλειας και της ευημερίας των παιδιών».

Η απολογία ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή του λογαριασμού του Οίκου στο Twitter.