Ας είμαστε ειλικρινείς για να κάνουμε καλή αρχή: το ρεπό μας το κάνουμε ό, τι θέλουμε. Και αναλόγως τις περιόδους της ζωής μας, βιώνουμε εντελώς διαφορετικά τις κενές από επαγγελματικές υποχρεώσεις ημέρες μας. Με συντρόφους, μόνοι σπίτι, με παρέες έξω, απασχολούμενοι με την δεύτερη απασχόλησή μας, στους γονείς μας για φαγητό, μια μικρή απόδραση με την μηχανή κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες δυνατότητες και επιλογές μας. Αλλά, όταν τα λεφτά είναι λίγα και η διάθεση πεσμένη (πράγματα που συνήθως και πολύ λογικά πάνε μαζί) η απόφαση να ”αράξουμε σπίτι” φαντάζει μονόδρομος. Έτσι, πιάνουμε συχνά τους εαυτούς μας να σαπίζουμε στον καναπέ, να ξοδεύουμε για πλάκα ένα τρίωρο σκρολάροντας σε Tik Tok και Instagram, να κοιμόμαστε όλη μέρα σε βαθμό που αδυνατούμε να το κάνουμε την σωστή βραδινή ώρα, άρα να ξυπνάμε πάλι με μαύρους κύκλους το επόμενο πρωί. Δεν φτάνει ο χρόνος που έχουμε στην διάθεσή μας για να ξεκουραστούμε. Όσο καλή διαχείριση κι αν κάνουμε, συχνά νιώθουμε ότι θα θέλαμε άλλες λίγες ώρες, άλλο ένα τεμπέλικο πρωινό, άλλο λίγο…

Μια άλλη όμως μεγάλη αλήθεια είναι και η εξής: δεν ξέρουμε, συχνά, τι να κάνουμε στο ρεπό μας. Άρα, καταλήγουμε να μην κάνουμε τίποτα. Σας προτείνουμε 8 ιδέες να διαχειριστείτε πιο δημιουργικά το ρεπό σας, στην περίπτωση που αγχώνεστε μήπως το σπαταλάτε και πάει χαμένο.

1. Σχεδιάστε το ρεπό της επόμενης εβδομάδας εγκαίρως

Μην περιμένετε 2-3 μέρες πριν. Σκεφθείτε τι θα θέλατε τι να κάνετε μια ολόκληρη κενή ημέρα (μια καθημερινή, ας πούμε) στην πόλη σας. Οργανώστε εκείνη τη συνάντηση για καφέ με την φίλη ή τον φίλο που συνεχώς αναβάλλετε. Σημειώστε το. Μην εξαιρέσετε από το πρόγραμμα του ρεπό σας την αναγκαία ξεκούραση και χουζούρι. Κοιμηθείτε λίγο περισσότερο εκείνο το πρωινό, αν ο οργανισμός σας το χρειάζεται και θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Ένας καφές με μια φίλη κι ένα ποτό με έναν φίλο γίνονται. Μην στριμώξετε σε μια μέρα πέντε συναντήσεις.

2. Βάλτε ένα ωραίο ξενύχτι (αν σας αρέσουν τα ξενύχτια) την παραμονή του ρεπό και όχι ανήμερα του ρεπό

Αυτό είναι ένα σύνηθες λάθος. Την εξόρμηση στο αγαπημένο μπαρ ή την μάζωξη που τόσο λαχταράτε να κάνετε σπίτι είναι καλύτερο να τα κάνετε το βράδυ της παραμονής του ρεπό σας, κι ας έχει προηγηθεί ημέρα δουλειάς. Το επόμενο πρωινό θα είναι απολαυστικό και το βράδυ του ρεπό (παραμονή δουλειάς) θα κοιμηθείτε μια πιο σωστή ώρα, για να ξεκινήσετε με φρεσκάδα-όσο γίνεται αυτό!-το επόμενο πρωί για το γραφείο, το μαγαζί, το όπου…

3. Χρησιμοποιήστε ένα 8ωρο της μέρας του ρεπό για να τελειώσετε μικροδουλειές και υποχρεώσεις που σας στρεσάρουν

Αν υποθέταμε ότι είχατε δουλειά, θα περνούσατε εκεί 8 ώρες, σωστά; Τι θα λέγατε αν, για μια φορά στο τόσο, ”δουλεύατε” στο ρεπό σας για τους εαυτούς σας; Αλλάξτε την λάμπα, πηγαίνετε την τσάντα με τα ρούχα που μαζεύτηκαν στη μοδίστρα, καθαρίστε με ξύδι και νερό το ψυγείο σας, μαζέψτε τα έγγραφα για την έκδοση νέου διαβατηρίου που χρειάζεστε, καθαρίστε τα μέιλ και την επιφάνεια εργασίας σας, ετοιμάστε 1-2 γεύματα που θα σας εξοικονομήσουν χρόνο για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

4. Κάντε μια σπιτική ημέρα σπα

Το πρωί μπάνιο, απολέπιση, ενυδάτωση σώματος και προσώπου. Μάσκες ομορφιάς, άλλες για μάτια, άλλες για χείλη, άλλες για τις ρυτίδες. Πειραματιστείτε με τα μαλλιά σας, βάλτες ενυδατική κρέμα σε αγκώνες, γόνατα και στα χέρια σας. Ανάψτε τα κεριά σας, κι ας είναι μεσημέρι έξω, χαρά θεού. Ψαχτείτε με νέες μουσικές λίστες, για να συνοδεύσουν το ritual περιποίησής σας-αυτό μπορείτε να το κάνετε από το προηγούμενο βράδυ.

5. Αξιοποιήστε το ρεπό σας προς όφελος του μυαλού και της ψυχής σας

Αν έχετε συχνά ρεπό καθημερινές, μέρες κατά τις οποίες οι δικοί σας είναι στις δουλειές τους, εξορμήστε σε μουσεία, νέα βιβλιοπωλεία, γκαλερί ή κάντε μια διαφορετική βόλτα σε μια άλλη γειτονιά από την δική σας. Δείτε το σαν μίνι μονοήμερη εκδρομή μες στην πόλη-και δεν χρειάζεται, καν, να φάτε όλη μέρα σε αυτό. Δύο ή τρεις ώρες είναι αρκετές. Θα μπρούσατε να κρατήσετε κι ένα μίνι ημερολόγιο ρεπό. Μετά από δέκα δεκαπέντε ρεπό, ξεφυλλίστε τις σημειώσεις σας και δείτε τι κάνατε, πού πήγατε, τι καινούργιο μάθατε.

6. Ημέρα καθαριότητας και γυμναστικής

Συνήθως θέλουμε τις μέρες του ρεπό ολόαδειες, για να μη μας αγχώνει και να μην μας περιορίζει τίποτα. Έτσι, όμως, συμβαίνει συχνά να μας αγχώνει ακριβώς αυτή η απραξία, το κενό. Τι κι αν κάναμε μερικές ”δύσκολες” δουλειές (που δεν παίρνουν και πολύ) τις μέρες του ρεπό; Ας πούμε τα τζάμια ή το μπαλκόνι. Ένα μεγάλο πλυντήριο με ρούχα που θέλουν σιδέρωμα. Επίσης, αν εντάξουμε την γυμναστική στο ρεπό, θα έχουμε τα οφέλη της έκρηξης ορμόνων χαράς που έπεται της άσκησης την ημέρα που διαθέτουμε μόνο για εμάς. Ίσως, μάλιστα, εκείνη τη μέρα δεν πάμε γυμναστήριο, μείνουμε σπίτι και δοκιμάσουμε μια διαφορετική μέθοδο; Ίσως γιόγκα ή επικέντρωση σε άλλες μυϊκές ομάδες; Ακόμα και ένα τρέξιμο στο κοντινότερο παρκάκι (μερικοί γύροι) δεν είναι κακή ιδέα.

ρεπό
Όλοι ξέρουν ότι ο ύπνος που κάνουμε σε φρέσκα, καθαρά σεντόνια δεν συγρκίνεται με κανέναν άλλον. Κι αν καθιερώναμε αλλαγή σεντονιών την ημέρα του ρεπό μας;

7. Επικοινωνία με άτομα που παραμελούμε στην καθημερινότητά μας

Ένα χορταστικό τηλεφώνημα με τον πατέρα μας από το χωριό, με την γιαγιά μας που έχουμε να επισκεφθούμε τόσον καιρό, με την φίλη από την προηγούμενη δουλειά που χαθήκαμε κάπως, θα μπορούσε να αποτελεί μια ιδανική, χρήσιμη και ευχάριστη δραστηριότητα για την μέρα του ρεπό μας. Αρκεί να την έχουμε κατά νου. Λίγο λίγο, μπορεί να γίνει και αναπόσπαστη ιεροτελεστία για την μέρα της ξεκούρασής μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ρεπό σημαίνει αυτό ακριβώς: ξεκούραση.

8. Κουβέντα με τον εαυτό μας, αφωνία, ελαφριά απομόνωση

Κάτι που μπορεί να έχουμε απόλυτη ανάγκη είναι η μερική άρση της κοινωνικότητάς μας. Μπορεί να μας χρειάζεται στα ρεπό μας (και ενδεχομένως όχι σε όλα) μια ανάπαυση του μυαλού και του σώματός μας. Μια μέρα στο κρεβάτι, με το κινητό μας, τα αγαπημένα μας σνακ και τα ζωάκια μας να είναι απολύτως χρήσιμη. Να σημειώσουμε με καθαρό, όσο γίνεται μυαλό, σκέψεις, συναισθήματά μας. Να ξεκινήσουμε μια καινούργια σειρά ή να κάνουμε έναν ολόδικό μας μαραθώνιο ταινιών. Να αυνανιστούμε σαν άνθρωποι. Να διαλογιστούμε. Να πάρουμε αποφάσεις. Να μας επανεφεύρουμε. Χωρίς να βγούμε με κανέναν, χωρίς να καλέσουμε φίλους σπίτι. Εμείς, το delivery, η  οθόνη, η καρδιά και το μυαλό μας. Και, φυσικά, τα αγαπημένα μας άνετα ρούχα για το σπίτι.