Η τεχνολογία και οι τάσεις κινούνται τόσο γρήγορα μερικές φορές που μπορεί να μην παρατηρούμε καν όταν περνάμε από τη μια εποχή στην άλλη, σταματώντας να χρησιμοποιούμε ορισμένες εφαρμογές ή να κάνουμε πράγματα τα οποία κάποτε θεωρούσαμε καθημερινά.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με όλα όσα κάναμε μόλις πριν από 10 χρόνια, αλλά σήμερα είτε έχουν εξαφανιστεί τελείως είτε θεωρούνται εντελώς ξεπερασμένα σήμερα.

1. To Vine 

Ένα βίντεο, 6 δευτερόλεπτα, κατευθείαν viral επιτυχία. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε το 2013 κι άνηκε στο Twitter. Έκλεισε κάπου το 2016, αλλά πολλοί από τους πιο γνωστούς δημιουργούς της είχαν «μεταναστεύσει» ήδη στο Youtube, βλ. Logan και Jake Paul, Lele Pons, Kurtin Conner, Danny Gonzalez, Cody Ko, Liza Koshy, David Dobrik, Drew Gooden, The Dolan Twins, Gabbie Hanna, Lily Singh και πολλοί άλλοι. 

2. Όλες οι ταινίες έβγαιναν σε 3D

Το νέο Avatar, μπορεί να δείχνει κάποια αναγέννηση αυτής της τάσης των 2010s, που ήθελε όλες οι ταινίες να βγαίνουν σε 3D εκδοχή.

Φωτ.: Columbia Pictures / Courtesy Everett Collection

3. Τα DVDs

Κάποτε μπήκαμε σε ένα βίντεο κλάμπ για να νοικιάσουμε ταινία, χωρίς να γνωρίζουμε ότι ήταν η τελευταία φορά. Πλέον, με δεκάδες streaming πλατφόρμες να λανσάρονται συνεχώς, τα τελευταία DVDs που αγοράσαμε -ή τα βρήκαμε δωρεάν σε ένθετα κυριακάτικων εφημερίδων- είναι σήμερα τουλάχιστον δέκα ετών. Νομίζω δε θα ήμουν καν σε θέση να θυμηθώ πώς δουλεύει το DVD player.

Φωτ.: Lucky Alamanda / Unsplash

4. Τσόντες στο Tumblr

To Tumblr πέραν από πηγή έμπνευσης και άντρο των απανταχού χίπστερς, είχε για κάποιο λόγο και πορνογραφία. Πολλή και χύμα. 

5. Τα mp3 players και τάμπλετς

Φορητά mp3 players, μια τόσο μακρινή ανάμνηση πλέον. Τα τάμπλετς φυσικά υπάρχουν ακόμα αλλά δε νομίζω ότι τρέχει ο κόσμος να τα αγοράσει με την ίδια μανία με παλιότερα. Θυμάμαι σε κάποια φάση στο σπίτι μας είχαμε 3. 

Φωτ.: Madhukar Dwivedi / Unsplash

6. Η τηλεόραση

Ναι, η τηλεόραση ως μέσο υπάρχει ακόμα αλλά ποτέ δε θα είναι αυτό που ήταν κάποτε. Όλοι πλέον streamάρουμε και κατεβάζουμε ό,τι θέλουμε να δούμε, με πολλά επεισόδια σειρών κι εκπομπές να ανεβαίνουν στο Youtube αμέσως μετά την προβολή. Όλο και περισσότερη δεν έχουν καν τη συσκευή της τηλεόρασης. Κατάλαβα ότι η τηλεόραση είχε σχεδόν πεθάνει όταν ακόμα και οι γονείς μου έκαναν binge watching σε σειρά online κατά τη διάρκεια των  γιορτών.

Φωτ.: Pinho / Unsplash

7. Φορητά GPS

Πότε είναι η τελευταία φορά που είδες GPS χειρός σε κάποιο ταξί;

8. Τα άλμπουμ  φωτογραφιών στο Facebook

Καλά όλο το Facebook, εδώ που τα λέμε. Αλλά θυμάστε κάτι άλμπουμ, με τίτλους «Διακοπές στην Ερέτρια 2013», όπου θα βάζαμε όλες (ναι όλες, και τις 68) φωτογραφίες που τραβήξαμε; Έχω δει το trend αυτό να επιστρέφει υπό τη μορφή των photo dumps στο Instagram, που πολύ να είναι πολύ πιο curated αλλά έχουν ακριβώς την ίδια ενέργεια με τα άλμπουμ των 10s.

9. Βγαίναμε το βράδυ με κινητό, ψηφιακή μηχανή και mp3 

Γενικά όλον  τον Κωτσόβολο μαζί μας, κι ό,τι προκύψει. Για να γυρίσουμε μετά και να κάνουμε τσεκ ιν στο Facebook, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι πίναμε δηλητηριώδεις χημικές ουσίες. 

Φωτ.: Youtube

10. Candy Crush, Flappy Bird και Pou

Είχα ξαφνικά αυτό το flashback και έπρεπε να το μοιραστώ. Pou: ένα app game όπου ουσιαστικά φρόντιζες και πρόσεχες μια…κουραδούλα. Γενικά, πριν 10 χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους πολλά διαφορετικά games για smartphones κι αμέσως γίνονταν viral trend. To Flappy Bird βγήκε το 2013 αλλά έγινε γνωστό τον Ιανουάριο του 2014, όταν όλοι μιλούσαν για το πόσο εξαιρετικά δύσκολο, εκνευριστικό αλλά ταυτόχρονα εθιστικό παιχνίδι είναι. Έναν μήνα μετά, το βγάλανε από το App Store και το Google Play. Ο δημιουργός του είχε δηλώσει ότι ένιωθε ενοχές για τον τρόπο που το παιχνίδι του δημιουργούσε εθισμό στους παίκτες. Το Candy Crush υπάρχει ακόμα, αλλά πλέον το παίζουν σχεδόν αποκλειστικά μόνο οι μανούλες του Facebook.

Υπάρχει κάποια μόδα, προϊόν ή φαινόμενο που ξεχάσαμε. Τι θα έπρεπε οπωσδήποτε να μπει στη λίστα;