Πώς είναι όμως η ζωή στα βασιλικά Ανάκτορα; Όχι, δεν θα ασχοληθούμε στην παρούσα φάση με τις εμπειρίες της Μέγκαν Μάρκλ αλλά με λιγότερο πικάντικα, όμως πολύ πιο ρεαλιστικά πράγματα. Βάση μας είναι το γεγονός πώς το παλάτι λειτουργεί τόσο σε ιδιωτική όσο και σε δημόσια σφαίρα. Που σημαίνει ότι εκεί ζει η βασιλική οικογένεια (ή έστω όσοι αντέχουν την Ελισάβετ), γίνονται επίσημες συναντήσεις αλλά και είναι ανοιχτό (εν μέρει) σε κοινό – τουρίστες.
Ο χρόνος έχει σταματήσει
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ περιλαμβάνουν 775 δωμάτια, 19 από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως κρατικά δωμάτια. Σύμφωνα με την ιστορικό Έλεν Λέσλι, κανένα από τα κρατικά δωμάτια δεν έχει ανακαινιστεί για περισσότερες από έξι δεκαετίες, αλλά αυτή είναι μια συνειδητή απόφαση. «Οι περισσότεροι άνθρωποι διακοσμούν τα σπίτια τους, κυρίως για λόγους μόδας, κάθε 10 περίπου χρόνια», σύμφωνα με τη Λέσλι. «Δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει η βασιλική οικογένεια όταν πρόκειται για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Θέλουν να συνεχίσει να φαίνεται το ίδιο. Κάθε ένα από τα κρατικά δωμάτια είναι περίτεχνα διακοσμημένο και απαιτεί αρκετή συντήρηση. Υπάρχουν πολλά λευκά χρώματα για να διατηρούνται καθαρά. Ο λόγος που κράτησε τόσο καλά είναι ότι αρχικά ήταν επιπλωμένο και διακοσμημένο με πολύ υψηλά πρότυπα. Πολλά από τα εσωτερικά είναι βασισμένα στις εμπνεύσεις του Εδουάρδου Ζ’, που αγάπησε το μέρος. Οποιαδήποτε εργασία ανακαίνισης πάει δεν θα σημαίνει αλλαγή, περισσότερο μια συνέχεια αυτού που υπάρχει ήδη».
Οι ετήσιες επισκευές μπορεί να κοστίσουν εκατομμύρια
Το Μπάκιγχαμ εξαγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια στα μέσα του 18ου αιώνα και μετατράπηκε σε επίσημο παλάτι υπό την αιγίδα του βασιλιά Γεωργίου Δ’. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1820, ο βασιλιάς Γεώργιος IV και ο αρχιτέκτονας John Nash επέκτειναν το σπίτι σε ένα παλάτι, ξαναχτίζοντας και προσθέτοντας πολλά δωμάτια και περίτεχνη διακόσμηση.
Ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ορισμένες αναβαθμίσεις σε όλα τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όλα αυτά τα χρόνια, οι απαιτήσεις πάντα ήταν μεγάλες. Το 2017, η βρετανική κυβέρνηση διέθεσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση σωλήνων νερού, ηλεκτρικών καλωδιώσεων, φωτιστικών και καλοριφέρ, μερικά από τα οποία χρονολογούνται πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μπορείτε να φανταστείτε σε ένα τέτοιο παλάτι κουβάδες για αν πέφτει το νερό που στάζει από τα ταβάνια; Κι όμως, σύμφωνα με τον Sir Alan Reid, που διετέλεσε οικονομικός γραμματέας από το 2002 μέχρι το 2017, συνέβαινε κι αυτό.
Εκτός από ορισμένες πρακτικές και αισθητικές αλλαγές, η συντήρηση είναι και θέμα ασφάλειας. Σε μια περίπτωση, ένα κομμάτι τοίχου έπεσε και λίγο έλειψε να χτυπήσει την πριγκίπισσα Άννα (αδερφή του Κάρολου) στο κεφάλι.
Οι επισκευές αναμένεται να διαρκέσουν 10 χρόνια καθώς γίνονται σταδιακά.
Η βασιλική οικογένεια και η βρετανική κυβέρνηση διαφωνούν για το ποιος πρέπει να πληρώσει για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να επένδυσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανακαίνιση των Ανάκτορων του Μπάκιγχαμ, αλλά δεν έγινε χωρίς διαμάχες. Εν όψει των επισκευών, κυκλοφόρησε μια αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητώντας από τη βασιλική οικογένεια να πληρώσει η ίδια για τις επισκευές.
Αρκετά μέλη του κοινοβουλίου επανέλαβαν την έκκληση προς τους βασιλικούς να χρηματοδοτήσουν την ανακαίνιση, αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ επιμένει ότι δεν είναι ιδιοκτήτρια των Ανάκτορων του Μπάκιγχαμ, σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες κατοικίες της. Ως οικία εργασίας, ωστόσο, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ χρησιμεύουν ως η βασική κατοικία για τη βασίλισσα.
Η βασίλισσα ζει ουσιαστικά σε ένα διαμέρισμα
Στη βόρεια πλευρά του παλατιού του Μπάκιγχαμ βρίσκονται τα ιδιωτικά διαμερίσματα που κατοικεί η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Πληρώνει για τα έπιπλα στο διαμέρισμά της με εννέα δωμάτια. Η Ελισάβετ και ο εκλιπών σύζυγός της, ο πρίγκιπας Φίλιππος, φέρεται να κοιμόντουσαν χωριστά σε ξεχωριστά δωμάτια επειδή η βασίλισσα απολαμβάνει να έχει τα παράθυρα ανοιχτά ακόμα και τους πιο κρύους μήνες. Παραμένει επίσης κοινή πρακτική μεταξύ της ανώτερης τάξης των Βρετανών, σύμφωνα με τη Λαίδη Πάμελα Χικς, την πρώτη ξαδέρφη του Φίλιππου.
Κανείς δεν κάθεται στους θρόνους, ούτε καν η βασίλισσα
Η πιο must αίθουσα για ένα βασιλικό ανάκτορο δεν είναι άλλη από την αίθουσα του θρόνου. Και φυσικά μια τέτοια υπάρχει και στο Μπάκιγχαμ. Εκεί δεσπόζουν δύο θρόνοι που ονομάζονται Chairs of Estate. Κατασκευάστηκαν για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β και του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, το 1953. Στο δωμάτιο βρίσκονται επίσης θρόνοι που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενοι ηγεμόνες, ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, που στέφθηκε το 1937, και η Βασίλισσα Βικτώρια, που στέφθηκε το 1837. Η Ελισάβετ Β’ έχει καθίσει μόνο μία φορά.
Ο κήπος του παλατιού είναι τόσο μεγάλος που περιλαμβάνει λίμνη και νησί
Τα 40 στρέμματα κήπων στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ διαθέτουν περισσότερα από 300 είδη βρετανικών αγριολούλουδων, 150 δέντρα, 30 είδη πουλιών και πολυάριθμους τύπους σκόρων και πεταλούδων. Μέσα στον κήπο, μια λίμνη εκτείνεται σε 3 στρέμματα και έχει το δικό της μικρό νησί. Στο νησί, το παλάτι διατηρεί ιταλικές μέλισσες. Η βασίλισσα απολαμβάνει βιολογικό μέλι που φτιάχνουν οι μέλισσες.
Ένας πραγματικός μικρόκοσμος για το προσωπικό
Από πολλές απόψεις, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι αυτόνομα, προσφέροντας ανέσεις όπως ταχυδρομείο, καφετέρια, κινηματογράφο και ιατρείο για το προσωπικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά διευκολύνουν τους υπαλλήλους να φροντίζουν προσωπικές υποθέσεις χωρίς να χρειάζεται ποτέ να φύγουν. Οι πρόσθετες εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν πισίνα, γυμναστήριο και παρεκκλήσι. Το προσωπικό μπορεί επίσης να εγγραφεί σε μια λέσχη βιβλίων ή σε χορωδία ή να επωφεληθεί από τις επιτόπιες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Το κόστος για τις ιατρικές εγκαταστάσεις αποτέλεσε αντικείμενο δημόσιας κριτικής το 2008. Το Health Service Journal αποκάλυψε ότι 300 μέλη του προσωπικού λάμβαναν ιατρικές υπηρεσίες με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή η Εθνική Υπηρεσία Υγείας στη Βρετανία έκλεισε πολύ μεγαλύτερα ιατρεία με χαμηλότερα έξοδα.
Το μπαρ έκλεισε επειδή οι υπάλληλοι έπιναν πάρα πολύ
Κάποια στιγμή, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν ένα μπαρ για το προσωπικό, αλλά σύμφωνα με τον Dickie Arbiter, πρώην υπεύθυνο Τύπου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το μπαρ έκλεισε λόγω του… επιρρεπούς προσωπικού.
Ένα ATM στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τη βασιλική οικογένεια
Στο υπόγειο του παλατιού του Μπάκιγχαμ, ένα ΑΤΜ της τράπεζας Coutts παρέχει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρόσβαση σε μετρητά ανά πάσα στιγμή. Λέγεται ότι η Ελισάβετ δεν κουβαλάει ποτέ μετρητά, αλλά επειδή το παλάτι χρησιμεύει και ως βασιλική κατοικία και ως τόπος κρατικών θεμάτων, τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι τακτικά παρόντα.
Μέρος του προσωπικού ζει μόνιμα στο παλάτι
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν 188 υπνοδωμάτια προσωπικού. Πρόκειται για μικρά δωμάτια όπου οι εργαζόμενοι κοιμούνται ενώ βρίσκονται σε υπηρεσία. Όταν το παλάτι του Μπάκιγχαμ έβαλε αγγελία για βοηθό οικονόμου το 2016, η θέση περιελάμβανε διαμονή στο παλάτι με πλήρη απασχόληση, ύπνο και φαγητό αλλά και απροσδιόριστο αριθμό ωρών εργασίας. Τα προνόμια μιας δουλειάς στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ περιλαμβάνουν αποκλειστικά πακέτα τηλεφώνου και εκπτώσεις στη μίσθωση αυτοκινήτων. Οι θέσεις στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ συνοδεύονται από εκτενή εκπαίδευση για όλους, από τηλεφωνητές μέχρι μπάτλερ, ώστε να μαθαίνουν πώς να προσφέρουν «εξαιρετικές υπηρεσίες».
Η βασίλισσα μπορεί απλώς να περιπλανηθεί στο δωμάτιο
Ο πρώην μπάτλερ των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, Ρίτσαρντ Κέριγκαν, θυμήθηκε μια απρόσμενη συνάντηση με τη βασίλισσα. Στεκόταν και περπατούσε σε ένα τραπέζι 180 ατόμων για να φτιάξει μια σύνθεση λουλουδιών όταν μπήκε η βασίλισσα. Καθώς δεν του επιτρεπόταν να μιλήσει στην μονάρχη αν δεν τον πλησιάσει, συνέχισε το έργο του, θεωρώντας ότι ήταν πολύ φυσιολογικό να ελέγχει για να σιγουρευτεί ότι της ταιριάζουν όλα. Άλλωστε με τις δεξιώσεις την βλέπανε συνέχεια.
Το να μην μπορεί να μιλήσει με τη βασίλισσα ήταν μόνο ένας από τους κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσει ο Κέριγκαν ως μπάτλερ του παλατιού. Κάποτε πιάστηκε προσπαθώντας να βγάλει φωτογραφία μέσα στο παλάτι, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά, και κατά τη διάρκεια του δείπνου, αυτός και οι άλλοι σερβιτόροι παρακολουθούσαν το «πράσινο και… κόκκινο φανάρι» για να δουν πότε τους επέτρεψαν να φύγουν ή να μπουν στην αίθουσα.
Βασικά τρόφιμα όπως το δημητριακά και οι ξηροί καρποί είναι διαθέσιμα
Η Ελισάβετ διατηρεί μια τακτική ρουτίνα γευμάτων, απολαμβάνοντας τσάι, δημητριακά – ειδικά κλασικά δημητριακά – και αυγά το πρωί. Γενικά μένει μακριά από τα άμυλα αλλά δεν αποφεύγει το αλκοόλ. Η Ελισάβετ πίνει με μέτρο, απολαμβάνοντας τζιν και κρασί. Υπάρχουν επίσης μπολ με ξηρούς καρπούς σε διάφορα σημεία στο παλάτι για να τσιμπολογάει η βασίλισσα. Οι φύλακες του παλατιού έχουν προειδοποιηθεί να κρατάνε τα χέρια τους μακριά από τους ξηρούς καρπούς της.
Η Ελισάβετ απολαμβάνει επίσης σάλτσα ταμπάσκο, κουλουράκια και σοκολάτα, πράγματα που δύσκολα λείπουν όσο βρίσκεται στο παλάτι.