Eίναι επιστημονικά τεκμηριωμένο το γεγονός ότι η φυσική έλξη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ετεροφυλόφιλη επιλογή συντρόφου, καθώς είναι μια αξιόπιστη εξωτερική ένδειξη ως προς την ικανότητα παραγωγής απογόνων. Υποσυνείδητα, ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος από το DNA του να επιλέγει εκείνον τον σύντροφο που φυσιογνωμικά, φαίνεται ότι θα του προσφέρει υγιείς, όμοφους, δυνατούς απογόνους. Όσον αφορά στους άνδρες, έλκονται συγκεκριμένα από μια συγκεκριμένη αναλογία μέσης- γοφών, το συνολικό μέγεθος του σώματος και το βάρος των γυναικών. Επιπλέον, οι άνδρες δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο στήθος, στη μέση και στα οπίσθια των γυναικών σε σύγκριση με άλλα μέρη του σώματος, ενδεχομένως επειδή συνδέουν τα μέρη αυτά με την γονιμότητα επομένως αποτελούν δείκτες ελκυστικότητας.
Eκτός από το σωματότυπο, έχει αποδειχθεί πως και το χρώμα των ρούχων είναι σημαντικό ως προς την αξιολόγηση του πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα στα μάτια των ανδρών, με αρκετές μελέτες να καταλήγουν στο ότι τα κόκκινα ρούχα κάνουν τις γυναίκες να δείχνουν πιο σέξι στα μάτια των ανδρών πιθανόν επειδή συσχετίζεται με την αγάπη και το πάθος. Τώρα ξέρουμε γιατί τα κόκκινα εσώρουχα θεωρούνται τόσο ερεθιστικά.
Το χρώμα όμως έχει μεγάλη επίδραση και στην διάθεση όσο και στην λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, τα φωτεινά χρώματα, τείνουν να συνδέονται με θετικά και τα σκούρα με αρνητικά συναισθήματα. Καθόλου τυχαίο άρα το ότι στις κηδείες φοράνε μαύρα και στους γάμους φορούν λευκά. Το χρώμα επίσης μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη για το πόσο ελκυστικ@ είναι κάποι@ καθώς και τι σωματότυπο διαθέτει.
Εκτός όμως από το ότι με βάση το χρώμα οι άνδρες αξιολογούν το πόσο ελκυστική ή μη είναι μια γυναίκα, τόσο και οι ίδιες οι γυναίκες αξιολογούν το πόσο ελκυστικές είναι οι άλλες γυναίκες και κάνουν σύγκριση με τον εαυτό τους. Έτσι, εκτιμούν που τοποθετούνται στην κλίμακα έλξης και παράλληλα αξιολογούν ποιες είναι οι “αντίζηλοι” που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για εκείνες και για τις σχέσεις τους.
Η έρευνα
Σε μια μελέτη, η Nimreth Sidhu και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν συσκευές παρακολούθησης των ματιών για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αξιολογούν την ελκυστικότητα άλλων γυναικών Παρουσίασαν στις γυναίκες συμμετέχουσες καυκάσια και αφρικανικά ολογράμματα διαφορετικών σωματικών μεγεθών που φορούσαν κόκκινα, πράσινα, μπλε, λευκά, γκρι ή μαύρα ρούχα. Τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν τα άβαταρ ως προς την ελκυστικότητα του σώματος και το μέγεθος του σώματος. Οι ερευνητές προέβλεψαν, πρώτον, ότι τα κόκκινα και μαύρα ρούχα θα αξιολογούνταν υψηλότερα όσον αφορά την ελκυστικότητα του σώματος και λεπτότερα όσον αφορά το μέγεθος του σώματος. Δεύτερον, υπέθεσαν ότι τα ίδιου μεγέθους καυκάσια και αφρικανικά άβαταρ θα αξιολογούνταν διαφορετικά όσον αφορά την ελκυστικότητα και το μέγεθος του σώματος. Τρίτον, θεώρησαν ότι οι συμμετέχοντες κοιτάζουν περισσότερο τις περιοχές μέσης-γοφών και στήθους όταν αξιολογούν τη σωματική ελκυστικότητα, υποδηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το χρώμα των ρούχων.
Τα αποτελέσματα
Η Sidhu και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα μαύρα και τα κόκκινα ρούχα ήταν αυτά που έκαναν τις γυναίκες να θεωρήσουν τα αβαταρ πιο ελκυστικά και πιο αδύνατα, ενώ τα γκρι και πράσινα ρούχα έκαναν τα άβαταρ λιγότερο ελκυστικά και πιο γεμάτα όσον αφορά στο σωματότυπό τους.
Οι ερευνητές εξηγούν τη χαμηλή βαθμολογία ελκυστικότητας που δόθηκε στα πράσινα και γκρι ρούχα ως πιθανώς οφειλόμενη στις προσωπικές χρωματικές προτιμήσεις. Συνολικά, στις χρωματικές προτιμήσεις, το κόκκινο χρώμα αξιολογείται συχνά παράλληλα με υψηλή κυριαρχία και διέγερση, ενώ σε πολλές μελέτες που αφορούν την προτίμηση χρωμάτων, το γκρι και το πράσινο συνδέονται γενικά με χαμηλή διέγερση.
Η θεωρία του “κόκκινου φαινομένου”
Σύμφωνα με τη θεωρία του κόκκινου φαινομένου, οι άνδρες θεωρουν πως οι γυναίκες που φορούν κόκκινο είναι πιο ελκυστικές καθώς το συσχετίζουν με το πάθος και τη σεξουαλική διαθεσιμότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την κρίση των γυναικών για άλλες γυναίκες.
Αξιολόγηση του σωματότυπου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κρίση του σωματότυπου επηρεάζεται από το χρώμα, με το μαύρο, το μπλε και το κόκκινο να κάνουν τα σώματα να δείχνουν πιο αδύνατα ενώ το πράσινο, το λευκό και το γκρι κάνουν τα σώματα να φαντάζουν πιο γεμάτα.
Είναι ενδιαφέρον ότι το χρώμα των ρούχων, το οποίο επηρεάζει το μέγεθος του σώματος, δεν είχε απαραίτητα την ίδια επίδραση στην ελκυστικότητα. Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι το μαύρο, το κόκκινο και το μπλε παρήγαγαν κρίσεις λεπτότερου σωματικού μεγέθους και υψηλότερες βαθμολογίες ελκυστικότητας, ενώ το λευκό παρήγαγε κρίσεις μεγαλύτερου σωματικού μεγέθους αλλά και υψηλής ελκυστικότητας σε σύγκριση με το κόκκινο ή το μπλε. Συνολικά, το χρώμα επηρέασε το μέγεθος του σώματος και τις αξιολογήσεις ελκυστικότητας με διαφορετικούς τρόπους.
Που έπεφτε το μάτι;
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν το βλέμμα των συμμετεχόντων κατευθύνθηκε κυρίως στην περιοχή του άνω μέρους του σώματος, ακολουθούμενο από τη μέση, το ισχίο και το κεφάλι και στη συνέχεια τα χέρια και τα πόδια. Αυτό δεν επηρεάστηκε από το χρώμα των ρούχων ή τη φυλή του άβαταρ και είναι σύμφωνο με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι το άνω μέρος του σώματος, η μέση και οι γοφοί είναι σημαντικά στην κρίση μας για την ελκυστικότητα και το μέγεθος του σώματος.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα λευκά ρούχα παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα προβολής γύρω από την περιοχή της μέσης και των γοφών, ενώ τα μαύρα ρούχα προσέλκυσαν μεγαλύτερη προβολή γύρω από το άνω μέρος του σώματος και μικρότερη προβολή των ποδιών. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η αντίθεση μεταξύ του λευκού ρούχου και του χρώματος του σώματος είναι σχετικά κοντινή, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την εκτίμηση της αναλογίας μέσης-γοφών, η οποία είναι κρίσιμη για την εκτίμηση τόσο του μεγέθους όσο και της ελκυστικότητας.
Ενώ πολλά από τα παραπάνω ευρήματα μπορεί να επηρεάζονται από την κοινωνική σύγκριση με άλλους, τη συνολική ικανοποίηση από το σώμα και την κουλτούρα, η μελέτη αυτή μας πληροφορεί πώς το χρώμα των ρούχων έρχεται σε αντίθεση με τον τόνο του δέρματος και πώς αυτό είναι σημαντικό όταν οι γυναίκες κρίνουν την ελκυστικότητα και το μέγεθος άλλων γυναικών. Η μελέτη έχει επίσης πιθανές πρακτικές συνέπειες για το σχεδιασμό ενδυμάτων, το στυλ και τη μόδα.