Τα πύρινα μέτωπα είναι πάρα πολλά σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, οι εικόνες είναι σοκαριστικές. Εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, περιουσίες που γίνονται στάχτη και ανθρώπους που δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους, τα ζώα είναι και αυτά τραγικά θύματα της απολυτης πυρινης καταστροφής.

Σε περίπτωση εκκένωσης, ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και παίρνουμε τα κατοικίδια μαζί μας. Αν βρούμε κάποιο ζωάκι τραυματισμένο προσπαθούμε να το βοηθήσουμε μεταφέροντάς το αρχικά σε ασφαλές σημείο.Το πιο σημαντικό είναι να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Χωρίς πιστοποίηση δεν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε στο μέτωπο της φωτιάς.

Οδηγίες για το πώς μπορείς να δώσεις τις πρώτες βοήθειες σε ένα αδέσποτο ή δεσποζόμενο ζώο εξέδωσε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος.

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.

2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.

4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.

 

ζώα πυρκαγιές
Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 | Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi

Σε περίπτωση που βρείτε τραυματισμένα κατοικίδια, άγρια ή παραγωγικά ζώα μπορείτε να καλέσετε:

 • Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει: ‘Οποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.

  Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές.
  Όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.»
 • Όσον αφορά στα παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί της μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.
 • Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) φροντίζει άγρια ζώα που τραυματίστηκαν από τις πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μπορείτε όμως και εσείς να μεταφέρετε κάποιο τραυματισμένο ζώο στις δομές της, μετά από επικοινωνία μαζί τους ώστε να σας δώσουν οδηγίες σχετικά με τον πλησιέστερο σταθμό. Μενελάου 134, Καλλιθέα 21 0951 0075
 • Η Δράση για την Άγρια Ζωή παρέχει τηλέφωνο επικοινωνίας σε περίπτωση που βρείτε κάποιο άγριο ζώο τραυματισμένο ώστε να σας καθοδηγήσουν για το που να το  μεταφέρετε 6979914852
 • Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs’ Voice θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο σε συνεργασία με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.)

Ο χώρος παραχωρείται από τον Δήμο Γαλατσίου και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από πού παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό.

Στα βόρεια προάστια το Save a Greek Stray ανακοίνωσε πως θα καλύψει τα έξοδα σε μία κλινική ζώων στη Νέα Ερυθραία:

«Εθελοντές που εντοπίζουν ζώα που χρήζουν άμεσης κτηνιατρικής περίθαλψης λόγω φωτιάς (εγκαύματα, αναπνευστικά προβλήματα, θερμοπληξία) μπορούν να τα μεταφέρουν για νοσηλεία στην κλινική Vet Care, Ρήγα Φερραίου 11, Νέα Ερυθραία. Όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από εμάς. Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 6202150.»

Βασικές οδηγίες για πρώτες βοήθεια σε περίπτωση που βρείτε κάποιο ζώο τραυματισμένο. Τα εγκαύματα στην περίπτωση της φωτιάς είναι συνήθως θερμικά (οφείλονται στην αυξημένη θερμοκρασία):

 • Για τα θερμικά εγκαύματα φροντίστε η καμμένη περιοχή να έρχεται σε επαφή με δροσερό νερό για 20 λεπτά. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε ένα βρεμμένο ρούχο στην περιοχή του εγκαύματος και βρέχετέ το διαρκώς με πολύ απαλό τρόπο (στις γάτες δεν τους αρέσει να πιτσιλιούνται)! Μετά το πέρας των 20 λεπτών η αυξημένη θερμότητα της περιοχής είναι πιθανό να έχει απομακρυνθεί οπότε μπορείτε να απομακρύνεται την περίσσεια νερού από το σημείο τοποθετώντας απαλά μια μικρή πετσέτα που θα απορροφήσει το νερό.
 • Το τζελ αλόης βέρα κάνει τρομερή δουλειά σε εγκαύματα. Αν δεν έχετε συσκευασμένο τζελ αλόης μπορείτε να πάρετε ένα φύλλο αλόης, να το κόψετε και να απλώσετε το τζελ που απελευθερώνεται στην περιοχή! Ακόμη και αν το γλείψουν θα τους κάνει καλό!
  Προσοχη, αναφερόμαστε μόνο στην αλόη βέρα, και στο τζελ της! Αντίθετα το latex της μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο γαστρεντερικο.
 • Ειδικά για τα πιο έντονα εγκαύματα (δεύτερου και τρίτου βαθμού – όπου βαθύτερες στιβάδες του δέρματος έχουν τραυματιστεί) είναι απαραίτητη η μεταφορά του ζώοτ σε κτηνίατρο για να του παρέχει ειδική φροντίδα.
ζώα πυρκαγιές
Πυρκαγιά στην Φυλή κοντά στην Ι.Μονή Κλειστών στου πρόποδες της Πάρνηθας, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 | Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα που επιβιώνουν από μια φωτιά είναι η οξεία αφυδάτωση, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για την υγεία τους. Είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε να ενυδατωθούν ξανά:

 • Nα βάλουμε ζωμό από βραστό κοτόπουλο στο νερό της
 • Nα περιορίσουμε στο ελάχιστο την ξηρά τροφή της και να της δώσουμε μπόλικη υγρή τροφή (80% υγρασία)
 • Nα βάλουμε παγάκια στο μπολ με το νερό τους.
 • Αν η γάτα ή ο σκύλος είναι τελείως αποδυναμωμένα και αρνούνται να πιουν ή να φάνε, είναι πολύ σημαντικό να μεταφερθούν άμεσα σε κτηνιατρική μονάδα.

Το καταφύγιο Save a Greek Stray παρέθεσε οδηγίες ετοιμότητας σε περιπτωση που έχετε κατοικίδια

«Όσοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος φωτιάς, φροντίστε για κάποια βασικά πράγματα, ώστε σε περίπτωση εκκένωσης να μπορέσετε όσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται να πάρετε τα ζώα σας και να φύγετε:
Έχετε το μποξ της γάτας εύκαιρο, μην το ψάχνετε τελευταία στιγμή. Όσες γάτες έχετε, τόσα μποξ πρέπει να έχετε.

Ο σκύλος καλό είναι να φοράει το κολάρο του μονίμως αυτές τις ημέρες, πάνω στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ταυτότητα με τηλέφωνα, και το λουρί του να είναι κάπου εύκαιρο.

Το κολάρο πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό – δοκιμάστε αν περνάει από τα αυτιά και βγαίνει από το κεφάλι του, αν βγαίνει δεν είναι αρκετά σφιχτό και πάνω στον πανικό μπορεί να το σκάσει και να χαθεί.

Καλο είναι οι γάτες να είναι εξοικειωμένες με το μποξ, και όχι να το βλέπουν και να κρύβονται. Αυτο το λέμε ως γενική συμβουλή, προσπαθήστε να το κάνετε ως παιχνίδι με την γάτα σας, και να την εκπαιδεύσετε να θεωρεί το μποξ ως κάτι οικείο. Και τα σκυλιά πρέπει να ξέρουν να περπατάνε σε λουρί.

Την στιγμή του πανικού, θα πρέπει να σας ακολουθήσουν και να σας εμπιστευτούν, να δουν το λουρί και να θεωρήσουν αυτονόητο ότι θα πάνε όπου εσείς τα οδηγήσετε.» 

Οι περισσότερες δράσεις είναι εθελοντικές. Χρειάζονται τη στήριξή και τη βοήθειά μας. Το Dog’s Voice προσπαθεί με τρομερή οργάνωση να βοηθήσει με τις δυνάμεις εθελοντών και σίγουρα μετά τις φωτιές θα χριεαστεί ανθρώπους να φιλοξενήσουν πυρόπληκτα ζώα. Όποιος έχει τη δυνατότητα, ας ανοίξει το σπίτι του για φιλοξενία ενός πυρόπλητκου ζώου μέχρι να βρεθεί υιοθεσία.

Το σημαντικότερο, ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΠΙΣΩ τα ζώα μας. Αν πρέπει να φύγουμε, τα παίρνουμε μαζί.