Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η τάση του σκύλου σας να τρώει χορτάρι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θέλειι να κάνει εμετό – αλλά μπορεί να είναι ένδειξη της γενικής υγείας και ευημερίας του κατοικίδιου ζώου σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να στραφεί προς τη χορτοφαγική διατροφή και να αρχίζει να τσιμπολογάει την πρασινάδα στο πάρκο ή στην αυλή.

Είναι φυσιολογικό τα σκυλιά να τρώνε γρασίδι;

Ναί. Μια έρευνα σε 1.500 ιδιοκτήτες σκύλων διαπίστωσε ότι σχεδόν το 70% είπε ότι τα σκυλιά τους έτρωγαν φυτά κάθε μέρα ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η συμπεριφορά βρέθηκε να είναι ιδιαίτερα συχνή σε νεότερους σκύλους. Τα σκυλιά είναι παμφάγα, επομένως η κατανάλωση φυτών και κρέατος είναι φυσικό για αυτούς.

Και δεν είναι μόνο τα κατοικίδια σκυλιά που τρώνε γρασίδι, καθώς η κατανάλωση χόρτου έχει παρατηρηθεί και σε άγρια σκυλιά. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Applied Animal Behavior Science διαπίστωσε ότι «η κατανάλωση φυτών είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά των οικόσιτων σκύλων».

Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι εφόσον η φυτοφαγία έχει επίσης παρατηρηθεί σε λύκους και άλλα άγρια κυνοειδή, «φαίνεται πιθανό ότι εξυπηρετεί κάποιο βιολογικό σκοπό».

6 λόγοι που ο σκύλος σας μπορεί να φάει τρώει χορτάρι

  1. Έχουν αναστατωμένο στομάχι

Τα σκυλιά θα φάνε χορτάρι όταν έχουν ένα αναστατωμένο στομάχι ή κάποια φλεγμονή στο γαστρεντερολογικό τους σύστημα. Έτσι ενστικτωδώς τρώνε γρασίδι για να προκαλέσουν εμετό.

  1. Χρειάζονται φυτικές ίνες

Τα σκυλιά θα καταναλώνουν επίσης ενστικτωδώς χόρτο, το οποίο είναι πηγή φυτικών ινών, εάν η τρέχουσα διατροφή τους είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η καθημερινή διατροφή ενός ενήλικου σκύλου μπορεί να περιέχει έως και 50% υδατάνθρακες κατά βάρος, συμπεριλαμβανομένου 2,5% έως 4,5% από φυτικές ίνες. Τουλάχιστον περίπου το 5,5% της διατροφής πρέπει να προέρχεται από λίπη και το 10% από πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι σκύλοι χρειάζονται φυτικές ίνες για να τους βοηθήσουν να αφομοιώσουν σωστά την τροφή και να κάνουν τακτικά κόπρανα. Το γρασίδι, το οποίο είναι μια άφθονη πηγή φυτικών ινών, μπορεί να καταναλωθεί για να βοηθήσει στη ρύθμιση των σωματικών τους λειτουργιών.

  1. Έχουν Διατροφική Ανεπάρκεια

Εάν ένας σκύλος δεν τρέφεται με σωστή, καλά ισορροπημένη και κατάλληλη διατροφή, μπορεί να φάει γρασίδι ως αντίβαρο στην κακή διατροφή.

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει διατροφική ανεπάρκεια, είναι καλύτερο να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο και να τον εξετάσετε για να δείτε τι μπορεί να λείπει στη διατροφή του.

  1. Έχουν στρες

Μερικοί σκύλοι που βιώνουν άγχος μπορεί να στραφούν στο να τρώνε γρασίδι ως μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους σαν μια αυτοκαταπραϋντική δραστηριότητα.

Μια ιατρική μελέτη του 2020 που διεξήχθη στη Φινλανδία διαπίστωσε ότι σχεδόν τα 3/4 των σχεδόν 14.000 σκύλων που αξιολογήθηκαν υπέφεραν από κάποιου είδους προβληματική συμπεριφορά και το πιο κοινό χαρακτηριστικό άγχους που βρέθηκε ήταν η ευαισθησία στον θόρυβο.

  1. Βαριούνται ή αναζητούν την προσοχή

Τα σκυλιά θα γίνουν σκυλιά. Θα μασήσουν και θα φάνε γρασίδι (ή οτιδήποτε άλλο) από πλήξη ή επειδή συνειδητοποιούν ότι προσελκύει την προσοχή του ιδιοκτήτη τους.

Τα σκυλιά είναι επίσης έξυπνα. Αν παρατηρήσουν ότι λαμβάνουν περισσότερη προσοχή από τον ιδιοκτήτη τους κάθε φορά που τρώνε γρασίδι, μπορεί γρήγορα να γίνει μια συμπεριφορά που αναπτύσσουν για να αναζητήσουν ακόμη περισσότερη προσοχή.

  1. Απλά τους αρέσει
    Υπάρχουν σκύλοι που απλώς απολαμβάνουν τη γεύση ή/και την υφή του φρέσκου χόρτου ή την υγρασία που παίρνει με το γρασίδι που είναι καλυμμένο με δροσιά.

Πρέπει να σταματήσω τον σκύλο μου από το  να τρώει γρασίδι;

Η κατανάλωση χόρτου είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα σκυλιά. Είναι απίθανο να λάβουν πολλή διατροφή από αυτό, αλλά για έναν κατά τα άλλα υγιή σκύλο που αποπαρασιώνεται τακτικά, το να τρώει γρασίδι κάθε τόσο συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Πιθανοί κίνδυνοι

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπεται στους σκύλους να τρώνε γρασίδι που έχει λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα. Υπάρχει επίσης κίνδυνος γυμνοσάλιαγκες ή σαλιγκάρια που έχουν ταξιδέψει πάνω από το γρασίδι να μολύνουν το σκυλί σας με ασθένειες.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι τύποι γρασιδιού που έχουν διακριτικά αγκαθωτές άκρες που μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου ενός σκύλου και να τον αναγκάσουν να αναμείξει το γρασίδι. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ο σκύλος σας να καταπιεί παράσιτα ειδικά αν στην περιοχή υπάρχουν άλλα ζώα και σκυλιά. 

Εάν ο σκύλος σας τρώει γρασίδι υπερβολικά, είναι τακτικά άρρωστος ή παρουσιάζει σημάδια άλλων προβλημάτων υγείας, τότε θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον κτηνίατρό σας.

Με πληροφορίες από: Forbes, The Kennel Club