Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι και οι σκύλοι μοιράζονται έναν τόσο ιδιαίτερο δεσμό. Τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου εδώ και αιώνες. Ήταν τα πρώτα ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο και έκτοτε αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης κοινωνίας. 

Από την αστείρευτη αφοσίωση μέχρι την αγάπη και την προστασία, υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν αυτά τα πλάσματα μοναδικά και ικανά να καλλιεργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με την ανθρώπινη φύση. 

Τα σκυλιά έχουν εξελιχθεί ώστε να μας καταλαβαίνουν

Οι άνθρωποι έχουν εξημερώσει και εκθρέψει επιλεκτικά σκύλους για πολλές γενιές. Και σε πολλές περιπτώσεις, τα εκπαιδεύουμε για να μας βοηθήσουν σε μια μεγάλη ποικιλία θέσεων εργασίας – συμπεριλαμβανομένου του να μας συντροφεύουν.

Αυτό οδήγησε στο να γεννιούνται κατοικίδια σκυλιά με ένα φυσικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους.

Από μικρή ηλικία, τα κουτάβια έλκονται από ανθρώπινα πρόσωπα. Ενώ οι σκύλοι είναι τόσο συνεργάσιμοι όσο οι λύκοι, τείνουν να είναι υποτακτικοί στους ανθρώπους και να ακολουθούν τις οδηγίες μας (ενώ οι λύκοι είναι πιο τολμηροί και πιο πιθανό να ηγούνται όταν συνεργάζονται με τους ανθρώπους).

Τα σκυλιά μαθαίνουν επίσης να ακολουθούν το βλέμμα μας και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την αριστερή πλευρά των προσώπων μας (που θα ήταν η δεξιά πλευρά από τη δική μας οπτική γωνία). Αυτή η τάση εμφανίζεται σε πολλά είδη όταν επεξεργάζονται συναισθηματικές πληροφορίες, κάτι που δείχνει ότι οι σκύλοι διαβάζουν τα πρόσωπά μας για να καταλάβουν πώς νιώθουμε.

Για κάποιο διάστημα πίστευαν επίσης ότι τα σκυλιά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά στις ανθρώπινες χειρονομίες- αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι πολλά οικόσιτα είδη και ορισμένα είδη άγριων ζώων μπορούν επίσης να ακολουθήσουν την κατάδειξη.

Τα σκυλιά είναι εξαιρετικά κοινωνικά

Όλοι γνωρίζουμε τη ράτσα golden retriever που φαίνονται παράλογα χαρούμενα και είναι τρομακτικά κοινωνικά με οποιοδήποτε κοινωνικό ον και αν συναντήσουν. Είναι δύσκολο να μην παρασυρθείς από τη μεταδοτική φιλικότητα τους. Αυτά τα γούνινα, υπερκοινωνικά πλάσματα έχουν κάποιες βασικές γενετικές διαφορές ακόμη και με άλλα οικόσιτα σκυλιά.

Το πιο συναρπαστικό είναι ότι αυτές οι γενετικές διαφορές βρίσκονται στην περιοχή του γονιδιώματος που σχετίζεται με την υπερκοινωνικότητα σε ανθρώπους με μια γενετική πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Williams-Beuren. Αν και τα άτομα με αυτό το σύνδρομο αντιμετωπίζουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους, τείνουν επίσης να είναι πολύ ανοιχτά, ελκυστικά και κοινωνικά.

Δεν εμπίπτουν όλα τα σκυλιά σε αυτήν την υπερκοινωνική κατηγορία – αλλά ακόμη και εκείνοι που δεν είναι, αν έχουν μία καλή και υγιή ανάπτυξη και περιβάλλον εμφανίζουν έντονα στοιχεία κοινωνικότητας. 

Σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά άγρια κυνοειδή, όπως οι λύκοι, οι οικόσιτοι σκύλοι μπορούν να ζουν σε αρμονία με διαφορετικά είδη, καθώς και με άτομα του δικού τους είδους που δεν είναι από την οικογένειά τους. Αυτό είναι που κάνει τόσο εύκολο να βάλουμε σκύλους στη ζωή μας.

Δημιουργούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς

Έχουν εξαιρετικά ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, είναι προστατευτικά και μας δίνουν ατελείωτες ποσότητες αγάπης και την αίσθηση ότι κάποιος μας χρειάζεται και μας έχει ανάγκη. Όταν εισάγετε έναν σκύλο στην οικογένειά σας, θα σας δοθεί το δώρο της άνευ όρων αγάπης. 

Τα σκυλιά δεν θα σας απογοητεύσουν ποτέ και θα σταθούν δίπλα σας, ακόμα και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Το μόνο πράγμα που ζητούν σε αντάλλαγμα είναι η αγάπη και η προσοχή σας.

Έχει αποδειχθεί ότι οι οικόσιτοι σκύλοι σχηματίζουν δεσμούς προσκόλλησης με ανθρώπους που φροντίζουν, οι οποίοι είναι πολύ παρόμοιοι με αυτούς που δημιουργούνται μεταξύ παιδιών και γονέων.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί μπορούν να διαβάσουν τα συναισθηματικά μας σήματα, γιατί στενοχωριούνται (και προσπαθούν να μας βοηθήσουν) όταν είμαστε στενοχωρημένοι και γιατί οι μελέτες μαγνητικής τομογραφίας δείχνουν ότι οι σκύλοι είναι χαρούμενοι όταν μυρίζουν τους ιδιοκτήτες τους.

Τα σκυλιά δείχνουν μεγάλη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους τους και ξέρουν πότε κάτι δεν πάει καλά με τον ιδιοκτήτη τους. Όταν συμβεί αυτό, θα κάνουν τα πάντα για να τους παρηγορήσουν και να τους κάνουν να νιώσουν ξανά καλύτερα.

Μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που πανικοβάλλονται όταν χωρίζονται από εμάς. Για αυτά, είμαστε πολύ περισσότερα από το φαγητό που παρέχουμε και τις μπάλες που πετάμε. Είμαστε μια φιγούρα προσκόλλησης που μοιάζει με έναν γονέα.

Μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θα συμφωνούσαν ότι ο σκύλος τους αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό τους. Μπορούν να εμπιστευτούν τον σκύλο τους και να τον αγαπήσουν άνευ όρων – μερικές φορές πιο εύκολα από ό,τι κάνουν έναν άλλο άνθρωπο.

Οι σκύλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, όπου η μη επικριτική παρουσία τους μπορεί να είναι μια κατευναστική επιρροή και να διευκολύνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν και να ανακουφίσουν το άγχος.

Τα άλογα χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων, όπως και μερικά μικρότερα τριχωτά ζώα. Ωστόσο, τα σκυλιά είναι πιο εύκολα και μπορούν να παραμείνουν άνετα σε περιβάλλοντα με πολλά ερεθίσματα και προσλαμβάνουσες, όπως αίθουσες δικαστηρίων, σχολεία και αεροδρόμια. 

Τα σκυλιά μειώνουν το στρες μας

Τα σκυλιά μπορούν να είναι μια εξαιρετική μορφή ανακούφισης από το στρες για τους ανθρώπους. Όταν ένα άτομο αγχώνεται, βιώνει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης. Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι άνθρωποι χαϊδεύουν τα σκυλιά τους, η παρουσία του σκύλου μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στους ανθρώπους έως και 50%.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου επιβραδύνεται και η αρτηριακή του πίεση μειώνεται όταν περνούν χρόνο με τους γούνινους φίλους τους. Όταν ένα άτομο περνά χρόνο με τον σκύλο του, στην πραγματικότητα δημιουργεί μια παρόμοια ορμονική απόκριση σαν να φρόντιζε ο άνθρωπος ένα παιδί.

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων στρες, οι σκύλοι μπορούν να παρέχουν προστασία από την κατάθλιψη και το άγχος ενισχύοντας τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας που παράγουν θετικά συναισθήματα όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.

➳ Με πληροφορίες από: The Washington Post, The Conversation,