Όσοι έχουν ζήσει με σκύλο, τους είναι γνώριμη η εικόνα του να έχουν μόνιμα τη μουσούδα και την ουρά τους μες τα πόδια τους. Πόσες φορές δεν έχουμε πάει στην κουζίνα (ειδικά στην κουζίνα) για νερό και ο πιστός μας φίλος μας ακολουθεί σαν σκιά;

Ή πηγαίνουμε στο μπάνιο, μόνο για να ακούσουμε τα ρουθουνίσματα μιας περίεργης μύτης που σπρώχνει την πόρτα να ανοίξει. Ενώ είναι γλυκό και αξιαγάπητο, συχνά γίνεται και κουραστικό, ειδικά τις στιγμές που μπλέκονται τόσο πολύ στα πόδια μας σε σημείο που σκοντάφτουμε.

Γιατί λοιπόν στα σκυλιά αρέσει να μας ακολουθούν παντού; Μπορεί ποτέ να είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα σκυλιά επιλέγουν να μας ακολουθήσουν. Πιθανώς το πιο σταθερό είναι ότι είναι στα γονίδιά τους. Από τότε που οι σκύλοι ήταν άγριοι, και ζούσαν στην ύπαιθρο, δημιουργούσαν αγέλες.

Από τη στιγμή που τα εξοικειώσαμε, και εξαρτώνται από τον άνθρωπο, για εκείνα η αγέλη τους πια είμαστε εμείς. Τα ένστικτα τους επιβάλλουν να είναι μέλος μιας ομάδας.

Αλλά η γενετική δεν είναι ο μόνος λόγος που τα σκυλιά θέλουν να ακολουθούν τους ανθρώπους:

– Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα. Όπως εμείς απολαμβάνουμε τη συντροφιά τους, συχνά τους αρέσει και η δική μας. Και ποιος καλύτερος τρόπος να το δείξετε από το να μείνετε κοντά στον φίλο σας; Επιπλέον, εάν ο σκύλος σας υιοθετήθηκε ως νεαρό κουτάβι, μπορεί να «αποτυπωθεί» πάνω σας, νιώθοντας πραγματικά σαν να είστε η «μητέρα του».

– Σε άλλες περιπτώσεις, μερικοί σκύλοι απλώς βαριούνται, οπότε πιστεύουν ότι αν κάνετε κάτι, γιατί να μην ακολουθήσουν; Αυτά τα σκυλιά συχνά θα ωφεληθούν πολύ από περισσότερη άσκηση.

– Πολλά κατοικίδια μαθαίνουν να γνωρίζουν τις καθημερινές ρουτίνες, όπως το γεγονός ότι τα ταΐζουν ή τα περπατούν σε συγκεκριμένες ώρες. Τι καλύτερο για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξεχάσετε από το να είστε εκεί και να περιμένετε;

Συχνά επιβραβεύουμε ασυνείδητα αυτή τη χαριτωμένη συμπεριφορά, παρέχοντας φαγητό ή λιχουδιές. Απλώς προσέξτε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς κάνει τον σκύλο σας πιο πιθανό να επαναλάβει τη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να μην είναι κάτι που θέλετε.

– Περιστασιακά, τα σκυλιά θα κολλήσουν κοντά σας αν είναι νευρικά, φοβισμένα, αβέβαια για ξένους ή δεν αισθάνονται καλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό κατά τη διάρκεια καταιγίδων και πυροτεχνημάτων. Τα σκυλιά μας βλέπουν ως προστάτες τους σε κρίσιμες για αυτά καταστάσεις.

Γιατί ο σκύλος μου ακολουθεί εμάς και κανέναν άλλον;

Τα σκυλιά είναι έξυπνα ζώα και συχνά ξεχωρίζουν ένα άτομο που πρέπει να ακολουθήσουν, μερικές φορές ακόμη και με το να αποκλείουν άλλους. Αυτό συνήθως δείχνει ότι αυτό το άτομο εκπληρώνει τις ανάγκες του. Για το σκύλο το άτομο αυτό είναι ολόκληρος ο κόσμος τους.

Μερικές φορές, αυτό το άτομο είναι ο κύριος φροντιστής που ταΐζει, περπατά και παίζει με τον σκύλο. Άλλες φορές, είναι το άτομο που δίνει πιο συχνά σνακ. Ή θα μπορούσε απλώς να είναι το «πιο διασκεδαστικό» άτομο. Τα σκυλιά παίρνουν ό,τι χρειάζονται από τους ανθρώπους και γενικά θα ακολουθούν το άτομο που τους οδηγεί στα πράγματα που θέλουν περισσότερο.

Ποιες ράτσες σκύλων είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν ανθρώπους;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θέμα χαρακτήρα αν ένας σκύλος επιλέγει να ακολουθεί τους ανθρώπους του γύρω ή όχι. Ωστόσο, ορισμένες ράτσες είναι γνωστό ότι είναι «σκυλιά Velcro» και στην πραγματικότητα, έχουν εκτραφεί για να είναι σύντροφοι, όπως τα Τσιουάουα.

Οι σκύλοι εργασίας, όπως τα Border Collies και τα Labrador Retriever, θα ακολουθήσουν τους ανθρώπους επειδή εκτράφηκαν για να ακολουθούν τις ανθρώπινες εντολές και περιμένουν ενδείξεις για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια. Άλλα σκυλιά, όπως τα τεριέ, είναι αρκετά πιο ανεξάρτητα και είναι πολύ πιο πιθανό να φύγουν και να κάνουν το δικό τους.

Είναι πρόβλημα το ότι ο σκύλος μου με ακολουθεί παντού;

Πολλοί άνθρωποι δεν τους πειράζει να έχουν τα σκυλιά τους πάντα κάτω από τα πόδια, ενώ άλλοι δεν το αντέχουν. Ή μπορεί να είναι ένα θέμα ασφάλειας όπου μπορείτε εύκολα να σκοντάψετε πάνω από το σκυλί σας.

Στην ιδανική κατάσταση, ο σκύλος σας σας ακολουθεί ως σύντροφο αλλά όχι σε σημείο να είναι ενοχλητικός και ταυτόχρονα μπορείτε να χωρίσετε τον εαυτό σας από τον σκύλο σας χωρίς να του δημιουργεί άγχος.

Εάν ο σκύλος σας πανικοβάλλεται όταν απομακρύνεστε, αυτό είναι ανησυχητικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να κάνει τη ζωή και τη δική σας και του σκύλου σας κόλαση. Η βοήθεια ενός έμπειρου εκπαιδευτή σίγουρα θα βοηθήσει και θα σας μάθει τρόπους να διαχειριστείτε τον πανικό του και το άγχος του όταν φεύγετε.

Τα σκυλιά που στερούνται αυτοπεποίθησης ή αγχώνονται θα χρειαστούν κάποια ενθάρρυνση και εκπαίδευση για να αισθανθούν ότι είναι εντάξει να μείνουν μόνοι και ότι εσείς – ως το κύριο άτομο που ακολουθεί ο σκύλος – αισθάνεστε ότι είναι ασφαλές για αυτούς να μείνουν μόνα τους όταν χρειαστεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα σκυλιά πρέπει απλώς να έχουν κανόνες και, στη συνέχεια, το υπόλοιπο της αγέλης (το νοικοκυριό) πρέπει να τηρεί αυτούς τους κανόνες για να νιώσει ο σκύλος αποδεκτός και σίγουρος.

Είναι επίσης χρήσιμο να βάζετε άλλους ανθρώπους να περπατούν τακτικά τον σκύλο σας και να παρέχουν γεύματα και λιχουδιές. Αυτό βοηθά στη μείωση της εστίασης σε ένα μόνο άτομο και κατανέμει τα καθήκοντα.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αποδεκτών συμπεριφορών σκύλων, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε μια μέση λύση όπου να είστε άνετοι με τη συμβίωση και ο σκύλος σας να είναι αρκετά άνετος και ασφαλής ώστε να είναι με την αγέλη ή μόνος μερικές φορές.