Τι θα βρίσκαμε αν ταξιδεύαμε σήμερα στην επιφάνεια της Σελήνης; Πολλά ρομπότ, κάποια βραδύπορα, μια οικογενειακή φωτογραφία, ίσως κάποια απομεινάρια δεινοσαύρων, και…σκατούλες. Ναι, στο φεγγάρι υπάρχουν 96 σακούλες με ανθρώπινα κόπρανα.

Κατά τη διαστημική πτήση του Apollo 11, οι αστροναύτες μάζευαν τα ούρα τους σε δεξαμενές, ενώ όποιος χρειαζόταν να αφοδεύσει έπρεπε να χρησιμοποιήσει σακούλα. Αυτές οι σακούλες, μαζί με άλλα απορρίμματα, μεταφέρθηκαν στη Σελήνη μαζί με τους αστροναύτες, οι οποίοι τις εναπόθεσαν στη σεληνιακή επιφάνεια για να ελευθερώσουν χώρο από το διαστημόπλοιο, για τα δείγματα που θα έπαιρναν από τη Σελήνη. Για την ακρίβεια, στην πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε από τη Σελήνη με τον Neil Armstrong, φαίνεται μία από αυτές τις σακούλες σκουπιδιών.

Και θα πείτε, τι μας νοιάζουν τα κόπρανα των αστροναυτών; Νοιάζουν τους αστροβιολόγους. Οι σακούλες αυτλες παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς, τουλάχιστον στην αρχή, περιείχαν μικροβιακή ζωή και ιούς. Η ανάκτησή τους και η ανάλυση του περιεχομένου τους θα μπορούσε να μας πει εάν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή, σε αυτές τις συνθήκες ή αν θα μπορούσαμε ενδεχομένως να καταλήξουμε να μολύνουμε άλλα σώματα στο ηλιακό σύστημα καθώς εξερευνούμε.

Η ατμόσφαιρα της Γης μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας και διατηρεί τις θερμοκρασίες στη Γη κατοικήσιμες. Η Σελήνη δεν λαμβάνει αυτή την προστασία και οι ειδικοι έχουν προβλέψει ότι τα σπόρια πιθανότατα θα αποστειρώνονταν μέσα σε έναν σεληνιακό μήνα.

κόπρανα Armstrong

Ωστόσο, η ζωή πάντα βρίσκει έναν τρόπο, και στο τέλος…τα καταφέρνει. Οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς την πιθανότητα αυτή. Το 2020, Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αποξηραμένα βακτήρια ήταν σε θέση να επιβιώσουν για τρία χρόνια στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενώ το 2017 Ρώσοι κοσμοναύτες βρήκαν επίσης βακτήρια που ζουν στο εξωτερικό του ISS. Τα βακτήρια αυτά επιβίωσαν σε θερμοκρασίες – που κυμαίνονταν από 121°C (250°F) έως -157°C (-250°F) – παρόμοιες με αυτές στη Σελήνη. Δεδομένης της αξιοσημείωτης ικανότητας των βακτηρίων να αναβιώνουν (μερικές φορές εκατομμύρια χρόνια αργότερα), αξίζει τουλάχιστον να ρίξουμε μια ματιά στα κόπρανα του Neil Armstrong και του Buzz Aldrin.

Σε ποιον ανήκουν, λοιπόν, τα κόπρανα αυτά; Βρίσκονται υπό κάποια προστασία; Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στον τόπο προσγείωσης του Apollo 11 και στα αντικείμενα που άφησαν πίσω τους οι αστρναύτες το καθεστώς κληρονομιάς. Σύμφωνα με τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, οι ΗΠΑ κατέχουν νόμιμα τα αντικείμενα αυτά (αν και η ίδια η τοποθεσία, η Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα, θεωρούνται κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας). Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν είναι πραγματικά υπεύθυνος για τα δικά του διαστημικά απόβλητα, κάτι που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σύντομα θα διορθωθεί.

Εν ολίγοις, υπάρχει μια εκπληκτική ποσότητα κοπράνων στη Σελήνη και οι αστροβιολόγοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να μας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή στο διάστημα. Ακριβώς για αυτό θέλουν να τα διεκδικήσουν πίσω για να τα μελετήσουν. Τα κόπρανα του Neil Armstrong, μπορεί να νομικά ανήκουν στις ΗΠΑ, μαζί με τα άλλα αντικείμενα που άφησε πίσω του το Apollo 11, αλλά ίσως για τις ανάγκες της έρευνας να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενο κάποιας άλλης από τις 96 σακούλες.

Με πληροφορίες από: iflscience.com