Κάποτε «βλέπαμε κύκλους», πριν λίγους μήνες είδαμε πως «όλη η Ελλάδα είναι μπλε» και τώρα όλα είναι ροζ. Ο λόγος; Η ταινία “Barbie”, φυσικά.

Αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλο το impact της ταινίας στη ζωή μας, που αν αφιερώσεις έστω και 1 λεπτό στα social media ή σε οποιοδήποτε site, είτε ειδησεογραφικό είτε ποικίλης ύλης, θα βρεθείς μπροστά στη Margot Robbie, σε ροζ φίλτρα και ινσταγκραμικά εφέ, θα διαβάσεις σχετικές αναλύσεις, κριτικές και αφιερώματα. Γενικα, θα συνειδητοποιήσεις πως η Barbie κατέκτησε (ξανά) τον κόσμο μας. Εν τω μεταξύ, η ταινία λένε πως είναι το απόλυτο φιάσκο, αλλά τέλος πάντων –έτσι είναι η ποπ κουλτούρα.

Τι άλλο όμως έχει επηρεάσει αυτή η επέλαση του ροζ αποχρώματος και της γνωστής φιγούρας;

Χάρη στην κυκλοφορία της ταινίας, οι γονείς που περιμένουν παιδί αντλούν έμπνευση για την ονοματοδοσία από παιχνίδια των ‘90s. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Pippeta, τα ονόματα μωρών που βασίζονται σε δημοφιλή franchises παιχνιδιών, όπως η Barbie, τα Pokémon, ακόμη και το καστ των Power Rangers, από τη νέα ταινία “Mighty Morphin Power Rangers” του Netflix, είχαν σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Search Trend.

Η Aimee Cestrone, διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης βρεφικών ειδών Pippeta, σημείωσε: «Τα franchises παιχνιδιών της δεκαετίας του ’90 είχαν αναμφισβήτητα σημαντικό αντίκτυπο στις τάσεις ονοματοδοσίας των μωρών. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής, αρκετές εμβληματικές σειρές παιχνιδιών, όπως η Barbie, το Pokémon, οι Power Rangers, ακόμη και το Furby, αιχμαλώτισαν τη φαντασία των παιδιών και επηρέασαν ακόμη και τα ονόματα που επέλεγαν οι γονείς για τα νεογέννητα παιδιά τους. Τώρα, με τη νέα “Barbie” που βγήκε στις οθόνες μας, φαίνεται ότι αυτά τα ονόματα για μωρά είναι και πάλι στη μόδα».

Και πρόσθεσε: «Τα franchises παιχνιδιών της δεκαετίας του ’90 άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη λαϊκή κουλτούρα και ο αντίκτυπός τους επεκτάθηκε στα ονόματα που δόθηκαν στα παιδιά τότε και πάλι τώρα. Αντανακλούν την αίσθηση νοσταλγίας, διασκέδασης και δημιουργικότητας που οι γονείς προσπαθούσαν να εμφυσήσουν στα νεογέννητα παιδιά τους, αναδεικνύοντας τη διαρκή επιρροή των παιχνιδιών στις επιλογές που κάνουμε για τα παιδιά μας».

Η ιστοσελίδα Good To, βασιζόμενο στα στοιχεία του Baby Name UK και τα Google Trends στις σχετικές αναζητήσεις, συγκέντρωσε τα παιχνίδια με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη δεκαετία του 1990 και παρουσίασε τα αποτελέσματα με τα πιο περιζήτητα παιδικά ονόματα εμπνευσμένα από παιχνίδια εκείνης δεκαετίας.

*ήμαρτον ρε σεις (γονείς)…

Brock

O Brock είναι ο πρωταγωνιστής του franchise Pokémon που αποτελείται από βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, κάρτες και αμέτρητα άλλα προϊόντα merch. Το όνομα Brock, έχει ανέβει 807 θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Σημαίνει: Ασβός (badger)
Προέλευση: Αγγλικά
Δημοτικότητα ονόματος: 48%

Brock Pokemon

Zackary

Το όνομα Zackary εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα Zac -αυτός με τη μαύρη στολή- στο Power Rangers, έχει ανέβει κατά 173 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Αυτό το παραδοσιακά βιβλικό όνομα μεταφράζεται ως «ο Κύριος ανακάλεσε» και είναι υποκοριστικό του Ζαχαρίας
Προέλευση: Εβραϊκά
Δημοτικότητα ονόματος: 84%

Kendall

Μια γυναικεία εκδοχή του ονόματος Ken από το franchise της Barbie, που έχει ανέβει 173 θέσεις τον τελευταίο χρόνο. Θα προτιμούσαμε οι γονείς να είχαν επηρεαστεί από τον τηλεοπτικά χαρακτήρα του Kendall Roy της σειράς “Succession”.

Σημαίνει: Από τη φωτεινή κοιλάδα
Προέλευση: Κέλτικη
Δημοτικότητα ονόματος: 85%

Misty

H Misty είναι ένας από τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες της σειράς Pokémon και το όνομα έχει ανέβει κατά 80 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Καλυμμένη με ομίχλη, αμυγδαλιά
Προέλευση: Αγγλικά
Δημοτικότητα ονόματος: 65%

Kenneth “Ken”

Το Kenneth είναι το πλήρες όνομα του γνωστού “Ken” -του ερωτικού ενδιαφέροντος της Barbie- και έχει ανέβει 72 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Όμορφος
Προέλευση: Κέλτικη
Δημοτικότητα ονόματος: 77%

Chelsea

Η Chelsea είναι η μικρότερη από τις αδελφές της Barbie και το όνομα αυτό έχει ανέβει κατά 61 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Λιμάνι
Προέλευση: Αγγλικά
Δημοτικότητα ονόματος: 86%

Polly

Εμπνευσμένο από τη σειρά παιχνιδιών της δεκαετίας του 1990 “Polly Pocket”, το όνομα Polly ανέβηκε 49 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Η τέλεια, το αστέρι της θάλασσας, επανάσταση
Προέλευση: Εβραϊκά
Δημοτικότητα ονόματος: 97%

Teresa

Η Teresa είναι μία από τις καλύτερες φίλες της Barbie και το όνομα αυτό έχει ανέβει 47 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Αυτός/αυτή που καλλιεργεί και συγκεντρώνει τη συγκομιδή
Προέλευση: Λατινικά
Δημοτικότητα ονόματος: 75%

Asher

Παράγωγο του ονόματος Ash, του κύριου χαρακτήρα της σειράς Pokémon, το όνομα αυτό ανέβηκε 13 θέσεις τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Τυχερός, ευλογημένος, ευτυχισμένος
Προέλευση: Εβραϊκή
Δημοτικότητα ονόματος: 96%

Jason

Tο όνομα του κόκκινου Power Ranger ανέβηκε 3 θέσεις τον τελευταίο χρόνο. Στα ελληνικά είναι ο Ιάσωνας, και καλύτερα κάποιος να εμπνεύστηκε από την συγκεκριμένη παιδική σειρά παρά από τον ομώνυμο χαρακτήρα του “Ρετιρέ”.

Σημαίνει: Θεραπευτής
Προέλευση: Ελληνική
Δημοτικότητα ονόματος: 96%

Raphael

Εμπνευσμένο από ένα από τα Χελωνονιντζάκια, το όνομα Raphael ανέβηκε κατά 2 θέσεις τον τελευταίο χρόνο και κατά 60 θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια.

Σημαίνει: Ο Θεός θεράπευσε
Προέλευση: Εβραϊκά
Δημοτικότητα ονόματος: 96%

Jake

Εμπνευσμένο από τον Jake “Stretch” Armstrong το όνομα Jake έχει αυξηθεί κατά 1 θέση τον τελευταίο χρόνο.

Σημαίνει: Κρατιέται από τη φτέρνα, ικανοποιητικό
Προέλευση: Εβραϊκή
Δημοτικότητα ονόματος: 98%