Ένα τοπικό νοσοκομείο στη βόρεια Γκάνα ενημέρωσε τον 29χρονο Sulemana Abdul Samed ότι είχε φτάσει στο ύψος των 2,89 μέτρων.

Αυτό θα τον καθιστούσε τον ψηλότερο άνθρωπο στον κόσμο, αλλά στον τρόπο της μέτρησης υπήρχε μια παγίδα. Η αγροτική κλινική της περιοχής δεν μπορούσε να είναι σίγουρη για το ύψος του επειδή δεν διέθετε τα κατάλληλα εργαλεία.

Διαγνωσμένος με γιγαντισμό πριν από μερικά χρόνια, ο νεαρός άνδρας είχε πάει στην κλινική για το μηνιαίο ραντεβού του προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές της ζωής ενός «γίγαντα», όταν του ζητήθηκε να σταθεί όρθιος απέναντι σε μια ράβδο μέτρησης. Γνωστός σε όλους με το παρατσούκλι του Awuche, που σημαίνει «Πάμε» στα Hausa, εκείνη την ημέρα, δεν εξεπλάγη όταν άκουσε ότι ήταν ψηλότερος από τις προηγούμενες μετρήσεις του, δεδομένου ότι δεν σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το ιατρικό προσωπικό ήταν προετοιμασμένο για ένα τέτοιο σενάριο.

Η νοσοκόμα που βρισκόταν σε υπηρεσία φώναξε τη συνάδελφό της, η οποία με τη σειρά της φώναξε μια άλλη για βοήθεια. Σε λίγο συγκεντρώθηκε μια ομάδα νοσηλευτών και ιατρών για να λύσουν τον γρίφο του προσδιορισμού του ύψους του. Ένας πρότεινε να βρουν ένα κοντάρι και να το χρησιμοποιήσουν ως προέκταση πάνω από το ραβδί τους για να μετρήσουν το ύψος του – και έτσι κατέληξαν στην εκτίμησή τους.

Όταν ο Favour Nunoo, δημοσιογράφος και ανταποκριτής του BBC από την Γκάνα, συνάντησε για πρώτη φορά τον Awuche πριν από μερικούς μήνες, δεν είχε μαζί του μια μεζούρα για να ελέγξει το ύψος του. Τώρα όμως πήγε προετοιμασμένος αυτή την φορά για να τον μετρήσει. «Με τον τρόπο που με μετρούν, δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι τέλεια», παραδέχτηκε ο Awuche, ευχαριστημένος με το σχέδιό του Nunoo να πάρει μια πιο ακριβή μέτρηση.

Τελικά, αποδείχτηκε ότι ήταν ψηλότερος από τα περισσότερα σπίτια στη γειτονιά του, και έτσι αναγκάστηκαν να ψάξουν για ένα κτίριο με αρκετά υψηλό τοίχο. Όταν βρέθηκε το κατάλληλο σημείο, ο Awuche έβγαλε τα παπούτσια του, κάτι τεράστιες σαγιονάρες, ειδικά φτιαγμένες από λάστιχα αυτοκινήτων και καρφωμένα γι’ αυτόν από έναν ντόπιο τεχνίτη, καθώς δεν μπορούσε να βρει παπούτσια που να του ταιριάζουν. Στο επόμενο στάδιο της μέτρησης, ένας από τους γείτονές του ανέβηκε σε ένα ξύλινο σκαμνί για να φτάσει στο ύψος του Awuche, ώστε να μπορέσει να σημαδέψει τον τοίχο με ένα κομμάτι κάρβουνο. Αφού επαλήθευσαν την οριζόντια γραμμή, τέντωσαν τη μεζούρα σταθερά από τη σημειωμένη γραμμή στο έδαφος, ενώ ο Awuche κοιτούσε με προσμονή. «Awuche, η μεζούρα δείχνει 2μ και 25εκ.», είπε ο Nunoo.

Φορώντας το αμίμητο χαμόγελό του, o Γκανέζος γίγαντας απάντησε: «Ουάου, και τι σημαίνει αυτό;». Ο Nunοο του εξήγησε ότι ο υψηλότερος εν ζωή άνθρωπος έχει ύψος 2,49μ, ονομάζεται Sultan Kösen, ζει στην Τουρκία και κατέχει το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες. «Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα να φτάσω κι εγώ σε αυτό το ύψος», σχολίασε ο Awuche, καθόλου ενοχλημένος από την ασυμφωνία με τις μετρήσεις του ύψους του στο νοσοκομείο.

Ο Awuche κέρδισε ύψος απότομα ξαφνικά, και αυτή η αύξηση άρχισε να γίνεται αισθητή όταν ήταν 22 ετών και ζούσε στην πρωτεύουσα Άκρα. Εκεί, είχε μετακομίσει για να δοκιμάσει την τύχη του στην πόλη, όπου ζούσε ένας από τους αδελφούς του, αφού είχε τελειώσει το γυμνάσιο. Εργαζόταν σε ένα κρεοπωλείο και μάζευε χρήματα για να κάνει μαθήματα σε μια σχολή οδήγησης.

Αλλά ξύπνησε ένα πρωί σε σύγχυση: «Συνειδητοποίησα ότι η γλώσσα μου είχε επεκταθεί στο στόμα μου σε βαθμό που δεν μπορούσα να αναπνεύσω [σωστά]», διηγείται στον Nunoo.

Επισκέφθηκε ένα τοπικό φαρμακείο για να πάρει κάποιο φάρμακο, ωστόσο, μέρες αργότερα, συνειδητοποίησε ότι κάθε μέρος του σώματός του είχε αρχίσει να μεγαλώνει απότομα. Όταν η οικογένεια και οι φίλοι του από το χωριό του επισκέπτονταν την πόλη, όλοι παρατηρούσαν την αλματώδη ανάπτυξή του και σε αυτό το σημείο συνειδητοποίησε ότι σταδιακά μετατρεπόταν σε γίγαντα. Έτσι, άρχισε να ξεπερνάει τους πάντες, και ζήτησε ιατρική βοήθεια, καθώς η αύξηση έφερε και επιπλοκές στην υγεία του.

O Awuche έμεινε με μια αφύσικα κυρτή σπονδυλική στήλη, ένα από τα εμφανή συμπτώματα της πάθησής του, του συνδρόμου Marfan, μιας γενετικής διαταραχής που επηρεάζει τους συνδετικούς ιστούς του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφύσικα μακριά άκρα. Όμως, οι πιο σοβαρές επιπλοκές αφορούν καρδιακά θέματα. Επίσης, οι γιατροί λένε ότι χρειάζεται μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλό του για να σταματήσει η ανάπτυξη. Όμως η δημόσια ασφάλιση υγείας της Γκάνας δεν μπορεί να το καλύψει αυτό, παρέχοντας μόνο τη βασική θεραπεία.

Τα προβλήματα υγείας του τον ανάγκασαν, τελικά, να επιστρέψει στο χωριό του πριν από έξι χρόνια και να εγκαταλείψει τα όνειρά του να γίνει επαγγελματίας οδηγός. Τώρα ζει με τον αδελφό του και συντηρείται οικονομικά από μια μικρή επιχείρηση έστησε και πουλάει εξαρτήματα για κινητά τηλέφωνα.

Το ύψος του έχει επίσης περιορίσει την κοινωνική του ζωή. «Έπαιζα ποδόσφαιρο όπως κάθε άλλος νέος, ήμουν αθλητικός, αλλά τώρα δεν μπορώ να περπατήσω ούτε μικρές αποστάσεις», εξήγησε στο BBC.

Παρ΄όλα αυτά, δεν αφήνει τα προβλήματά του να τον καταβάλλουν. Είναι γεμάτος ψυχή, καθώς το ψηλό, λεπτό του σώμα, περπατάει στα σκονισμένα μονοπάτια του χωριού, χαμογελώντας όταν τον χαιρετούν. Είναι μια μικρή τοπική διασημότητα.

Κάποιοι ηλικιωμένοι που κάθονται δίπλα σε ένα υπόστεγο, ανταλλάσσουν χαιρετισμούς, τα παιδιά επίσης τον χαιρετάνε, μερικές γυναίκες τον αγκαλιάζουν και μοιράζονται αστεία μαζί του. Κάποιοι θέλουν να βγάλουν selfie μαζί του, ενώ ακόμη και άγνωστοι πηγαίνουν στην περιοχή για να ρωτήσουν αν είναι ο γίγαντας που έχουν δει στα social media.

O Awuche θα ήθελε πολύ να παντρευτεί και να κάνει παιδιά μια μέρα, αλλά θέλει πρώτα να επικεντρωθεί στην υγεία του. Η πρώτη του προτεραιότητα είναι να προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα για πλαστική χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα στον αστράγαλο του ποδιού που προκλήθηκε από την υπερβολική ανάπτυξη. Αλλά κοιτάζοντας τα «δεμένα» δάχτυλα των ποδιών του, ο Awuche αρνείται να το βάλει «κάτω» και να τα παρατήσει. «Αυτό επέλεξε ο Αλλάχ για μένα, είμαι εντάξει. Δεν έχω πρόβλημα με τον τρόπο που με δημιούργησε ο Θεός».