Ισλανδία: η χώρα της φωτιάς και του πάγου, διάσημη για τις γαλάζιες λιμνοθάλασσες, τους αχνιστούς θερμοπίδακες και τα … πέη της. Η χώρα που μας έφερε την Bjork φιλοξενεί επίσης το Ισλανδικό Φαλλολογικό Μουσείο, γνωστό και ως το μοναδικό μουσείο πέους στον κόσμο.
Το Ισλανδικό Φαλλολογικό Μουσείο ( ονομάζεται επίσης και Μουσείο πέους) ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή το 1974.
Άνοιξε το 1997 και σήμερα παρουσιάζει πάνω από 215 μέρη φαλλών και πέους σε μια συλλογή που καλύπτει δεκαετίες, ηπείρους και είδη από τη στεριά και τη θάλασσα.
Ο τεράστιος όγκος των φαλλών, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούνται προσεκτικά σε φορμαλδεΰδη και εκτίθενται σε προθήκες κάνει το δικό μας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να φαίνεται… βαρετό.
Ξεκίνησε ως μια πενιχρή προσωπική συλλογή και με δωρεές από όλο τον κόσμο, το Ισλανδικό Φαλλολογικό Μουσείο είναι το μοναδικό γνήσιο μουσείο φαλλού στον κόσμο, και αποτελεί μια εντελώς ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση που έχει γίνει βασικό στοιχείο της τουριστικής εμπειρίας του Ρέικιαβικ.
Ενώ τα δείγματα που εκτίθενται στο μουσείο μπορεί να φαίνονται εξαιρετικά πολλά, η ίδια η γκαλερί είναι μικρή.
«Ο μέσος χρόνος για να δείτε τα εκθέματα είναι περίπου 40 λεπτά έως μία ώρα», λέει ο Thordur Olafur Thordarson, υποδιευθυντής του μουσείου «και αυτός δεν περιλαμβάνει τον χρόνο που οι άνθρωποι παραγγείλουν φαγητό».
Το μικρό σε μέγεθος, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με έλλειψη πάθους και ο Thordarson προτρέπει τους επισκέπτες να «δώσουν στον εαυτό τους τον χρόνο να διαβάσουν τις πληροφορίες που παρουσιάζονται με τα εκθέματα. Αν απλώς προσπενάτε βιαστικά, θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του χιούμορ και φυσικά θα μάθετε πολύ λιγότερα».
Το μέγεθος είναι σχετικό στο μουσείο πέους.
Τα πέη κυμαίνονται από φάλαινες και αρκούδες μέχρι άλογα, φώκιες, γάτες, χάμστερ και ακόμη και ποντίκια.
Το μεγαλύτερο πέος, είναι από σπερματοφάλαινα, είναι 70 κιλά και έχει μήκος 1,7 μέτρα. Το μικρότερο, ένα πέος χάμστερ, είναι μόλις 2 mm και μπορείτε να το δείτε μόνο με μεγεθυντικό φακό.
Υπάρχουν επίσης επιστολές από άνδρες που υποσχέθηκαν να δωρίσουν τα πέη τους μετά το θάνατό τους. Το μουσείο έχει μέχρι και πέος ξωτικού, που είναι όμως… αόρατο!
Δεν είναι το μέγεθος που έχει σημασία – είναι τι κάνεις με αυτό. Όπως να το δωρίσεις σε ένα μουσείο.
Πώς ξεκίνηση η συλλογή;
Η συλλογή ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής, Sigurður Hjartarson, έλαβε για δώρο ως αστείο ένα πέους ταύρου από το διδακτικό του προσωπικό όταν εργαζόταν ως διευθυντής στη μικρή πόλη Ακράνες. Το δώρο αυτό, καθιερώθηκε σαν αστείο και καθώς ορισμένοι από τους δασκάλους είχαν καλοκαιρινές δουλειές σε έναν φαλαινοθηρικό σταθμό, ο Sigurður λάμβανε κατά καιρούς μερικά ενδιαφέροντα δείγματα από πέη θαλάσσιων πλασμάτων και ανέπτυξε ενδιαφέροννα μεγαλώσει τη συλλογή.
Ωστόσο, η περιέργεια του Hjartson ξεπέρασε το αστείο και άρχισε να διδάσκει μόνος του τεχνικές συντήρησης και άρχισε να αναρωτιέται αν θα μπορούσε να συλλέξει ένα δείγμα από κάθε είδος στην Ισλανδία. Μέχρι το 1997, η συλλογή του Hjartson είχε συνολικά 62 δείγματα και έλαβε επιχορήγηση από το ισλανδικό κοινοβούλιο για να δημιουργήσει μια δημόσια έκθεση.
Το 2004, το μουσείο μεταφέρθηκε στο Húsavík, ένα χωριό στη βορειοανατολική Ισλανδία.
Η ισλανδική πανίδα θηλαστικών ολοκληρώνεται όταν ο Sigurður αποκτά επιτέλους ένα ανθρώπινο δείγμα. Ανακοινώνει την αποχώρησή του και δηλώνει ότι θα αναλάβει ο γιος του, Hjörtur. Στη συνέχεια, ο Hjörtur μεταφέρει το μουσείο πίσω στο Ρέικιαβικ το 2011, διπλασιάζοντας ξανά τον χώρο για τη συνεχώς αυξανόμενη συλλογή και εκσυγχρονίζει την παρουσίαση. Τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται δραματικά.
Μετά από μια δεύτερη μετακόμιση το 2020, το μουσείο βρίσκεται τώρα στον πρώτο όροφο ενός αριστοκρατικού κτιρίου στην πόλη κέντρο, σε χώρο σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη θέση του και προστέθηκε ένα μπιστρό με φαλλικό θέμα, το The Phallic.
Επίσκεψη στο Μουσείο
Αξίζει λοιπόν όταν κάποιος οργανώσει την επίσκεψή του στο μουσείο, να υπολογίσει ότι μπορεί να φάει πιάτα με θέμα το πέος. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να επισκεφτείτε το καφέ “The Phallic” χωρίς να αγοράσετε εισιτήριο για την έκθεση.
Οι βάφλες είναι πολύ διαδεδομένες στην Ισλανδία και βέβαια δε θα μπορούσα να λείπουν από το καφέ σε σχήμα πέους με καραμελωμένες μπανάνες και παγωτό. Ο Thodarson «συστήνει από καρδιάς την αλμυρή βάφλα πέους με κεφτεδάκια ταράνδου». Αν δεν πεινάτε, ένας καπουτσίνο με κατάλληλο θέμα ή να απολαύσετε μία ωραία “φαλλική” βαρελίσια μπύρα.
Αναμένετε οι τιμές του μενού να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα περισσότερα ισλανδικά εστιατόρια, δηλαδή είναι όλα ακριβά.
Όπως θα περίμενε κανείς από ένα διεθνούς φήμης μουσείο, υπάρχει ένα κατάστημα δώρων που πουλάει την τυπική ποικιλία από ανοιχτήρια, μπρελόκ και μπλουζάκια αλλά… όλα σε σχήμα πέους!
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επιλέξουν από ζυμαρικά σε σχήμα πέους, ζευγάρι πέους αλατοπίπερο και μαγνήτες με την επιγραφή “It’s all about the dicks”.
Μια ιδιαίτερα δημοφιλής αγορά είναι τα σχεδιαστικά προφυλακτικά με μία ξεχωριστή συσκευασία. Κυκλοφορούν σε εννέα ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των «Rock Formation», «Volcano» και «Hot Spring», και όλες διαθέτουν την αριστοτεχνική ατάκα: «Προοφυλακτικό υψηλής ποιότητας από τη χώρα των εκρήξεων».
Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για να επισκεφθείτε το Ισλανδικό Φαλλολογικό Μουσείο.
Το έκθεμα καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να αποφύγει το κακόβουλο, και υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγα πράγματα που είναι σέξι στο μουσείο, εκτός αν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα διατηρημένα σε φορμόλη όργανα σε βάζα. Οι σχολικές εκδρομές φτάνουν συχνά με θερμό καλωσόρισμα, και θεωρούν ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ντροπαλά και πιο ανοιχτά στο να κάνουν ερωτήσεις.