Το Baarle είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη που ανήκει σε δυο χώρες ταυτόχρονα: την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Όπερ και σημαίνει ότι ο κάτοικος ή ο επισκέπτης του Baarle βρίσκεται σε δυο διαφορετικές χώρες την ίδια στιγμή καθώς τα… σύνορά τους περνούν μέσα από δρόμους, σπίτια και καφετέριες – σύνορα που καθορίζονται από λευκούς σταυρούς, οι οποίοι είναι ζωγραφισμένοι στους δρόμους και τα πλακόστρωτα δρομάκια.

Μια γραμμή που καθορίζει τα σύνορα μπαίνει σε ένα κατάστημα με είδη δώρων και βγαίνει από το πίσω μέρος ενός σούπερ μάρκετ.

Για να φαίνεται η εθνικότητα του κάθε κτιρίου έχει οριστεί σαν βάση το που βρίσκεται η πόρτα του. Αν τα σύνορα κόβουν την πόρτα στα δυο, τότε υποδηλώνεται από δύο αριθμούς στο δρόμο και πάνω στο κτίριο.

Όταν κάποιο κτίριο βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα, είναι υποχρεωμένο να έχει δυο διευθύνσεις, καθώς ανήκει σε δυο διαφορετικές χώρες.

Μπέρδεμα ε; Μπέρδεμα. Αλλά οι κάτοικοι της πόλης έχουν μάθει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Καθώς λοιπόν το Μπάαρλε ανήκει ταυτόχρονα σε δυο χώρες, άρα έχει και δυο δημάρχους: έναν Βέλγο και έναν Ολλανδό.

Έναν για το δήμο Μπάαρλε-Νασάου, που ανήκει στην Ολλανδία και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης (76 τ.χλμ.) και έναν άλλο για το Μπάαρλε-Χέρτογκ, που ανήκει στο Βέλγιο (7.5 τ.χλμ.).

Χαμός στο Baarle την εποχή της πανδημίας

Το πραγματικό πρόβλημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την πανδημία, πριν από ακριβώς 4 χρόνια, καθώς Βέλγιο και Ολλανδία έλαβαν διαφορετικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Επειδή το Βέλγιο έλαβε αυστηρότερα μέτρα σε σύγκριση με την Ολλανδία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, προκλήθηκε ένα πραγματικό χάος στην πόλη καθώς άλλα καταστήματα έμεναν κλειστά και άλλα, σε απόσταση λίγων μέτρων, συνέχισαν να παραμένουν ανοιχτά.

Φανταζόμαστε ότι, αν σε χώρες όπως την δική μας έγινε της… μουρλής το πανηγύρι με τα μέτρα κατά της Covid-19, τι ακριβώς μπορεί να προκλήθηκε στο Baarle – αν και η περίφημη στωικότητα των Ολλανδών και των Βέλγων μπορεί εντέλει να πρυτάνευσε και η πόλη να βρήκε σύντομα τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

Γιατί είναι μοιρασμένο το Baarle

Η παράξενη περίπτωση της πόλης Baarle είναι αποτέλεσμα μερικών «έξυπνων» μεσαιωνικών συμφωνιών και πωλήσεων γης ανάμεσα στους Λόρδους της Breda και τους Δούκες του Brabant τον 12ο αιώνα.

Όλο αυτό το χάος χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όταν τα αγροτεμάχια μοιράστηκαν μεταξύ διαφόρων τοπικών αριστοκρατικών οικογενειών. Το Baarle-Hertog ανήκε κάποτε στον δούκα (hertog είναι η ολλανδική λέξη για τον «δούκα») του Brabant, ενώ το Baarle-Nassau ήταν ιδιοκτησία του μεσαιωνικού οίκου του Nassau.

Όταν το Βέλγιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τις Κάτω Χώρες το 1831, ανάμεσα στα δύο έθνη δημιουργήθηκε ένα μπέρδεμα τόσο περίπλοκο ώστε τα σύνορα δεν οριστικοποιήθηκαν παρά μόνο… το 1995, όταν το τελευταίο εναπομείναν κομμάτι της διαφιλονικούμενης ζώνης, της no man’s land αποδόθηκε στο Βέλγιο.

Baarle

Φυσιογνωμικά μιλώντας… οι ολλανδικές ιδιοκτησίες είναι πιο ομοιόμορφες στην εμφάνιση από τις αντίστοιχες βελγικές, και τα ολλανδικά πεζοδρόμια είναι γεμάτα με φλαμουριές. Αντίθετα, οι βελγικές περιοχές τείνουν να είναι πιο ποικιλόμορφες αρχιτεκτονικά.

Σήμερα, πολλοί κάτοικοι του Baarle-Nassau και του Baarle-Hertog έχουν διπλή υπηκοότητα και διαθέτουν τόσο βελγικό όσο και ολλανδικό διαβατήριο.

Η ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών των δύο εθνών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των συμβούλων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, ως παράδειγμα του πώς δύο διαφορετικές κοινότητες μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί, αναφέρει το BBC.

Φυσικά, όλο αυτό το μπέρδεμα λειτουργεί προς όφελος των κατοίκων του Baarle-Nassau και του Baarle-Hertog.

«Σίγουρα προσελκύει τουρίστες», δηλώνουν από κοινού οι δυο δήμαρχοι των αντίστοιχων δήμων.

«Ο αριθμός των καταστημάτων, των ξενοδοχείων και των καφετεριών που διαθέτουμε θα ταίριαζε περισσότερο σε μια πόλη 40.000 αντί για 9.000 κατοίκους. Και όταν τα βελγικά καταστήματα πρέπει να κλείσουν την Κυριακή, οι Ολλανδοί δεν το κάνουν», προσθέτουν.